Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Falujące obroty silnika civic 2013

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Falujące obroty silnika civic 2013

Witam,
    Od pewnego czasu zauważyłem, że kiedy stoję na światłach wskazówka obrotomierza drgnie od czasu do czasu bardzo nieznacznie. Czy to jest normalne?
    Zauważyłem, że jak robię dłuższy dystans wskazówka jest troszeczkę wyżej i tego problemu nie ma. Dodam iż czuć też drgania silnika na światłach. Potem jakby to zanika. Auto to Civic IX 1.4 Sport

Tak wyglądają falujące obroty:

Na zimnym silniku może się tak dziać (IMO), potem jak rozgrzejesz problem znika. U Ciebie jest to (IMO) SNA (Syndrom Nowego Auta - czyli fanaberia właściciela, coś skrzypnie i z płaczem do ASO).
    Popatrz na link, w tamtym aucie faktycznie obroty falują.
    Poza tym na zimnym silniku auto inaczej trzyma wolne obroty niż na ciepłym - też normalna sprawa.
    Last edited by Gość; 11-03-2014, 08:34.

Comment

Bynajmniej tak nie mam. Trzeba dobrze się przypatrzyć, żeby zauważyć no i czuć drgania silnika. Pytam bo być może jestem przewrażliwiony i to jest normalne

Comment

Zamieszczone przez kryszna_blu Zobacz posta
        Pytam bo być może jestem przewrażliwiony i to jest normalne
        Być może ale subiektywność oceny domniemanych usterek jest tu kluczowa. Jeżeli jest coś ewidentnego to jedziesz do ASO i niech sprawdzają.

Comment

Tak się dzieje gdy masz włączoną klimę i startuje sprężarka wtedy gdy auto stoi czuć ten moment startu. Sprawdź czy nawiew masz na auto - wtedy klima czasem sama się uruchamia.
          CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

To się dzieje przy wyłączonej klimie. Zastanawiam się czy radio ma cos z tym wspólnego. Pewnie nikt z was na to uwagi nie zwracał. Mi zaniedługo zbliża się przegląd więc zbieram swoje uwagi (usterki) do ASO.

Comment

Remar słusznie zauważył, to będzie klima czyli ma tak być. Poszukaj na forum a znajdziesz tematy gdzie ludzie piszą że przy włączonej klimie auto jest zamulone. Masz 1.4 to tym bardziej silnik zmienia obroty żeby lepiej znieść większe obciążenie, które powoduje klima.

Comment

No w sumie wygląda to tak jakby była klima włączona. Pytanie tylko, jak może być włączona skoro na wyświetlaczu nie ma pokazanej temperatury ani siły nawiewu czyli jednym słowem wygląda na wyłączoną.

Comment

Klima jak najbardziej tak wpływa na silnik/obroty.
                  U mnie podobny efekt wywoływało zalanie benzyną 98 - wiem, że to dziwne ale na 98 silnik mi drgał - pracował nierówno na wolnych obrotach.
                  Testowałem to kilka razy na róznych stacjach.

ps. silnik 1.8
                  Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

U mnie też zauważam takie lekkie podskoki, ale wydaje mi się, że to auto tak ma. Znajomy w VIII również miał tak i ma do dziś.
                    C I V I ɔ - It Drives You. Mój R18Z4.

Comment

U mnie podobnie, lekko drga, najbardziej przy włączonej klimie

Comment

Working...
                      X