Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co ciekawego (informacje) pokazują wyświetlacze w IX genie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co ciekawego (informacje) pokazują wyświetlacze w IX genie?

Pytanie związane z tym czy w IX gen posiada wyświetlacz pokazujący aktualny moment obrotowy którym dysponuje auto? (słyszałem że jest taka możliwość?)
    Jakie informacje posiada i czy one są bogatsze takie same czy biedniejsze niż w UFO?
    Kierownik Działu Diesla

Nie wiem jak było w UFO, ale z głowy w IX (2012):
    - aktualne spalanie w formie paska
    - można wybrać co ma być pokazywane: średnie spalanie, ile km przejedziemy jeszcze na baku, ile czasu pojeździmy na baku (zmiana tych wartości przez kilkopoziomowe menu...)
    - zegarek
    - wgrana przez siebie tapeta
    - informacje o radiu/muzyce z USB/iPoda
    - ciemny ekran
    - różne alarmy o nie zapięciu pasów, otwartych drzwiach, systemie auto-stop, etc.

do tego widoczne (chyba na każdym ekranie) przebieg, czas i temperaturę

O czymś takim jak aktualny moment obrotowy nie słyszałem, skąd takie info jeśli mogę spytać?
    Last edited by wildhedgehog89; 19-05-2013, 21:00.
    C I V I ɔ - It Drives You. Mój R18Z4.

Comment

z Top Gear .
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        (...) pokazujący aktualny moment obrotowy którym dysponuje auto?
        A to nie chodziło o coś takiego jak to: 060_2012_Civic_Si_Coupe_29.jpg ?

To jest chyba w Civic 2012 Si Coupe. Link.

PS: Który odcinek? :P

Comment

super! ! noo możliwe, dlatego zaintrygowało mnie czy "ściemniają" czy jest taki bajer, bo fajny gadjet ja bym często się w to gapił i więcej, rozpoznam czy da się coś takiego zamontować dodatkowo?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            (...) i więcej, rozpoznam czy da się coś takiego zamontować dodatkowo?
            Mi też się to podoba, ale przypuszczam że to wymaga montażu jakiś czujników, a do tego dopisanie softu - o ile to w ogóle możliwe

Comment

W UFO nic takiego jak odczyt momentu obrotowego nie spotkałem - przynajmniej w wesji dla ludu 1,4 i-vtec. Bardzo ciekawy, albo jeszcze ciekawszy byłby moment obrotowy podawany już na koła - czyli z uwzglednieniem przełożenia skrzyni biegów.

Comment

Potwierdzam, w UFO nic w ten deseń, nawet w Rce, a sam wyświetlacz jest dużo uboższy niż w 9gen wylądem i funkcjami (które dokładnie powyżej wymieniono) - tu widać najbardziej z całości auta różnicę pokoleń. Szkoda że fajne gadżety tylko w nowym Si Niech już wyjdzie Type R, może też będzie miał i uda się komuś zaadaptować soft "cywila"...? Pomarzyć można... żeby było jak w GT-R: https://www.youtube.com/watch?v=c6Lbgh8XUwg

Ale są software pod Androida które po podłączeniu przez przejściówkę OBDII pokazują wiele takich ciekawych info z komputera praktycznie dowolnego auta, np. Torque Pro ( https://torque-bhp.com/ ) - wykres użycia przepustnicy, czyta dane z MAP/MAF sensora pokazując aktualny boost itp, a nawet mierzy czasy do setki czy na ćwierć mili (co prawda niezbyt dokładnym akcelerometrem telefonu i mi wychodziło do 1,5 sek. różnicy ale...). Albo na iRzeczy jest takie coś https://www.ridelust.com/cant-afford...ow-about-this/ . Można się pobawić skoro fabryka nie dała.

Nawet są polskie bajery też żeby nie było: https://elemot.pl/produkty/komputer-pokladowy-eks-2-0/
                mam ich starszy model z wbudowanym niby przyzwoitym akcelerometrem (V-tech Pro Plus, o taki: https://www.youtube.com/watch?v=uvhQX79QXJc ), będę montował go w żelazku w miejsce ori zegarka - mierzy boczne przeciążenia, czasy do setki etc. - nie wiem tylko, czemu już go nie produkują??
                Last edited by Alix; 20-05-2013, 21:51.
                ............................C I V I C
                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Fajny bajer - ten wskaźnik mocy

Ja poprosze

Comment

Witam czy ktoś może pomóc wyjaśnić mi w jaki sposób na wyświetlaczu można ustawić zasięg samochodu? Czy taka funkcja jest w ogóle dostępna w wersji comfort?

Comment

Zamieszczone przez carlos Zobacz posta
                      Witam czy ktoś może pomóc wyjaśnić mi w jaki sposób na wyświetlaczu można ustawić zasięg samochodu? Czy taka funkcja jest w ogóle dostępna w wersji comfort?
                      Raczej tak, komputer jest ten sam
                      Póki co z pamięci: Menu -> Display Setup -> Trip Item To Display -> i tutaj nie pamiętam nazwy

Weryfikacja, dokadnie znajduje się taka opcja tutaj:
                      Przycisk Menu -> Customise settings -> Display setup -> Trip meter item to display -> Range

EDIT: Dodano nowy filmik.

Nagrałem dłuższy filmik o opcjach w IX 2012 iMid. Sorry za jakość, ale nagrywane telefonem

Last edited by wildhedgehog89; 27-05-2013, 23:32. Powód: edit

Comment

Przyznam, że Honda w 9genie zrobiła duzy postęp w ergonomii i jakości obsługi funkcji audio. Mam Hondę CRV 4gen i widzę, ze w Civic 9gen obsługuję sie to dokładnie tak samo. Tu duuuży postęp w stosunku do 8gen (mojej żony), gdzie standardowe radio ze sterowaniem z kierownicy obsługuje sie mało intuicyjnie z ubogim menu na ekranie wyświetlacza.
                        Pewnie tez macie możliwość zaimportowania max 3 zdjęć na tapetki na wyświetlaczu Przyjemna rzecz, ale szkoda, że można wgrać tylko 3 obrazki.

Comment

Zamieszczone przez TS3362 Zobacz posta
                          (...) Pewnie tez macie możliwość zaimportowania max 3 zdjęć na tapetki na wyświetlaczu (...)
                          Dokadnie tak.
                          Szkoda, że nie można wgrać softu z 2013 do 2012, podobno jest sporo ułatwień. Może ktoś mógłby nagrać chociażby telefonem jak wygląda iMid w Civic'u na 2013 roku?

Czy wygląda to tak? https://www.youtube.com/watch?featur...&v=z15lOSE2uTo

Comment

A bankowo nie można wgrać nowego softa do modelu z 2012?

Comment

Zamieszczone przez Tommaszzo Zobacz posta
                              A bankowo nie można wgrać nowego softa do modelu z 2012?
                              Tak mówią w Honda Polska (telefonicznie) i w ASO...

Comment

Working...
                              X