Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dystanse

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Przecież ET jest liczone od osi symetrii felgi.. a jej szerokość nie ma tutaj żadnego znaczenia w przypadku zastosowana opony o tej samej szerokości...
    Myśląc tak oem felgi i każde inne powinny mieć ET 0 jako wzór ,a nie mają.
    Last edited by slepak; 12-07-2022, 13:08.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
      Myśląc tak oem felgi i każde inne powinny mieć ET 0 jako wzór ,a nie mają.
      Nie wiem czy mnie rozumiesz... stosując oponę o tej samej szerokości na felgach o różnej szerokości, nie zmieniasz zewnętrznej szerokości koła... parametrem ET zaś w obydwu przypadkach, które jest liczone od osi symetrii felg, sterujesz wysunięciem lub wsunięciem całego koła w nadkolu.. czy felga jest szersza czy węższa, to przy tym samym ET najdalsze zewnętrzne wysunięcie opony będzie w obydwu przypadkach w takiej samej odległości od osi symetrii koła
      Last edited by Grzechu; 12-07-2022, 13:17.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Nikt nie piszę o szerokości opony, piszemy o odsadzeniu (ET) felgi, może dlatego się nie rozumiemy.

A dokładniej odpowiedź na Twój post z numerem 11, bo w zależności od szerokości felgi, różne będzie odsadzenie, a nie 15mm jak Ty uważasz.

"stosując oponę o tej samej szerokości na felgach o różnej szerokości, nie zmieniasz zewnętrznej szerokości koła... "

Inną szerokość ma opona na feldze 7j/7,5j, a inną na feldze 8/8,5 po to są tabelki szerokość opony do szerokości felg.

Dlatego teraz opona 225/40 ma inną szerokość (jest naciąg) na feldze 8,5j a inna na tym co jest zalecane 7/7,5j

Oczywiście kontakt z powierzchnią będzie ten sam 225mm, ale szerokość opony wyznaczy krawędzie felgi w których "wskoczy" opona
        Last edited by slepak; 12-07-2022, 13:58.

Comment

Inną szerokość ma opona na feldze 7j/7,5j, a inną na feldze 8/8,5
          Przeczytaj co napisałeś i pomyśl, jak opona o szerokości zewnętrznej 225mm może mieć inną szerokość na feldze 7, a inną na 8 cali... na ocieranie o nadkole ma właśnie wpływ tylko zewnętrzna część opony.. temu pisałem, że szerokość felgi nie ma tutaj znaczenia, przy tej samej szerokości opony (zakładamy, że przekładamy felgę a zostawiamy tą samą oponę).. chyba że zwracamy również uwagę na to czy felga nie będzie obcierać np. o amortyzator, od środka.. bo szerokość felgi ma już wpływ na wewnętrzną szerokość koła, a ET ciągle jest liczone od symetrii felgi.
          Last edited by Grzechu; 12-07-2022, 14:05.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          Coś na temat olejów..

Comment

To wyobraź sobie oponę 225 na feldze 6j i jak wygląda na 9j.
            Tak samo? Boki opony też tak samo?? Nie. Zmienia się szerokość po założeniu opony, wtedy boki będą baloniaste, albo naciągnięte przez właśnie szerokość felgi.

O zbyt wysokim ET już pisałem, styk żeby nie tarło o amortyzator to 7,5i ET 55 o średnicy 17 cali.

Comment

To wyobraź sobie oponę 225 na feldze 6j i jak wygląda na 9j.
              Tak samo? Boki opony też tak samo?? Nie. Zmienia się szerokość po założeniu opony, wtedy boki będą baloniaste, albo naciągnięte przez właśnie szerokość felgi.
              To jest nie dopuszczalne o czym piszesz.. dlatego są wytyczne, że aby nie robić opony "baloniastej" czy "kapciastej" i zachować tą samą szerokość zewnętrzną i jej właściwości jezdne, możesz np. do opony 225mm, zastosować felgę 6,0 - 8,5, to czym piszesz, miałby miejsce w przypadku wyjścia poza zalecany zakres.. boki opony są rozciągliwe, ale to jest wewnętrzna część opony, a nie zewnętrza... wiec szerokości zewnętrznej koła nie zmieniasz, stosując różną szerokość felgi z zalecanego zakresu.

A tak wygląda to obrazowo o czym ciągle piszę i nikt mnie nie może zrozumieć

opona.jpg
              Last edited by Grzechu; 12-07-2022, 14:34.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

Tutaj macie obrazowo pokazane jak to się zmienia. https://xfelgi.pl/info/kalkulator-ET-felg
                Natomiast czytając posty nie wiem czy się nie spieracie o ocieranie ale czego - felgi czy opony? bo to będzie maiło znaczenie chyba mieszając do sprawy ET szerokość naciągu opony...
                Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Grzechu, gdybym dał teraz oponę 245/40/18 to by obcierało o nadkole zewnętrzną strony opony. Przez to mam delikatny naciąg opony 225/40 na feldze 8,5j.

Dlatego osobno robiłem przegląd na felgi, a osobno na opony, a producent felg podaję do jakiego auta, jaki rozmiar opony założyć, zarówno dokumenty jak i fizyczne sprawdzanie przekątnych na specjalnych najazdach jest robione żeby miało to ręce i nogi, nie wspominając o trzecim przeglądzie na sprężyny osobno.
                  Last edited by slepak; 12-07-2022, 15:04.

Comment

Working...
                  X