Zamieszczone przez Grzechu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dystanse
Collapse
X
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaMyśląc tak oem felgi i każde inne powinny mieć ET 0 jako wzór ,a nie mają.Last edited by Grzechu; 12-07-2022, 13:17.
Comment
-
Nikt nie piszę o szerokości opony, piszemy o odsadzeniu (ET) felgi, może dlatego się nie rozumiemy.
A dokładniej odpowiedź na Twój post z numerem 11, bo w zależności od szerokości felgi, różne będzie odsadzenie, a nie 15mm jak Ty uważasz.
"stosując oponę o tej samej szerokości na felgach o różnej szerokości, nie zmieniasz zewnętrznej szerokości koła... "
Inną szerokość ma opona na feldze 7j/7,5j, a inną na feldze 8/8,5 po to są tabelki szerokość opony do szerokości felg.
Dlatego teraz opona 225/40 ma inną szerokość (jest naciąg) na feldze 8,5j a inna na tym co jest zalecane 7/7,5j
Blog prowadzony przez kierowcę MaArek77. Wpis: Kupujemy felgi aluminiowe - dobór opon do felg – kilka faktów.
Oczywiście kontakt z powierzchnią będzie ten sam 225mm, ale szerokość opony wyznaczy krawędzie felgi w których "wskoczy" oponaLast edited by slepak; 12-07-2022, 13:58.
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaInną szerokość ma opona na feldze 7j/7,5j, a inną na feldze 8/8,5Last edited by Grzechu; 12-07-2022, 14:05.
Comment
-
To wyobraź sobie oponę 225 na feldze 6j i jak wygląda na 9j.
Tak samo? Boki opony też tak samo?? Nie. Zmienia się szerokość po założeniu opony, wtedy boki będą baloniaste, albo naciągnięte przez właśnie szerokość felgi.
O zbyt wysokim ET już pisałem, styk żeby nie tarło o amortyzator to 7,5i ET 55 o średnicy 17 cali.
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaTo wyobraź sobie oponę 225 na feldze 6j i jak wygląda na 9j.
Tak samo? Boki opony też tak samo?? Nie. Zmienia się szerokość po założeniu opony, wtedy boki będą baloniaste, albo naciągnięte przez właśnie szerokość felgi.
A tak wygląda to obrazowo o czym ciągle piszę i nikt mnie nie może zrozumieć
opona.jpgLast edited by Grzechu; 12-07-2022, 14:34.
Comment
-
Tutaj macie obrazowo pokazane jak to się zmienia. https://xfelgi.pl/info/kalkulator-ET-felg
Natomiast czytając posty nie wiem czy się nie spieracie o ocieranie ale czego - felgi czy opony? bo to będzie maiło znaczenie chyba mieszając do sprawy ET szerokość naciągu opony...Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Grzechu, gdybym dał teraz oponę 245/40/18 to by obcierało o nadkole zewnętrzną strony opony. Przez to mam delikatny naciąg opony 225/40 na feldze 8,5j.
Dlatego osobno robiłem przegląd na felgi, a osobno na opony, a producent felg podaję do jakiego auta, jaki rozmiar opony założyć, zarówno dokumenty jak i fizyczne sprawdzanie przekątnych na specjalnych najazdach jest robione żeby miało to ręce i nogi, nie wspominając o trzecim przeglądzie na sprężyny osobno.Last edited by slepak; 12-07-2022, 15:04.
Comment
Comment