Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dystanse

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dystanse

Witam jakie dystanse dobrać do felg 17 cali i et35 ? Jestem zielony w temacie, będzie to do hatchbacka poliftowego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Poza ET(odsadzeniem) i wielkością(calami) potrzebujesz jeszcze szerokość felgi (J) oraz wartość średnicy otworu centrującego.

Może się okazać że dystanse nie będą potrzebne, lub felga nie będzie pasować (wystawać) jak np będzie miała 9J szerokości i ET 35.
    Last edited by slepak; 11-07-2022, 20:35.

Comment

Bardziej martwiłbym się czy koło nie będzie wystawać.
      Nawet jeśli omawiana felga ma 7 cali to wysunie się w stosunku do OEM o półtora centymetra, a to już sporo.
      W standardowych scenariuszach Twoja felga ma pewnie 7,5-8 cali więc wysunie się jeszcze bardziej - i już może wystawać poza obrys.
      Generalnie przy ET35 i typowych szerokościach felg dostępnych na rynku można przyjąć, że dystanse są zbędne.

Comment

Półtora centymetra to sporo?
        IX ma wąskie felgi 7j(17cali )/7,5j(18 cali) i tragiczne et 50 w oryginale (felgi głęboko w środku schowane)

Mam 8,5j i ET 45( felgi homologowane do IX ) , przód jest na równo, tył jeszcze z 5mm by dało radę wysunąć na zewnątrz, ale nie chce upośledzić kombi możliwym przycieraniem po załadunku.

Comment

Tak, to sporo.
          Na tyle dużo, żeby zobaczyć pozytywny wpływ na wygląd, nie dość dużo żeby martwić się jakimś przycieraniem.
          Jeśli felgi @Zlevo mają 7,5 incza to będą cofnięte w stosunku do twojego setupu tylko o 2,5 mm - niewielu to dostrzeże, a przecież masz już na równo, więc na granicy legalności Jak ma 8 cali - to już wystaje o te 3,5 mm...
          Przy tych feralnych 7J w stosunku do Twoich 8,5J schowają się o niecały centymetr. Dużo? Sporo, i to będzie widać. Tak samo, jak będzie widać 1,5cm przejścia z 7J ET50 na ET35.

Comment

Bardziej miałem na myśli to jaki spory zapas/margines błędu żeby felgi wystawały zostaje w porównaniu do oem felg które nawet w 18 calach wpadają do środka i wygląda to : źle.

Dlatego centymetr, czy tam dwa to nie jakieś przegięcie i dopiero przy 9j i niskim ET martwił bym się że coś wystaje,oczywiście i są felgi 8j z ET 15/20 i inne kombinacje, ale mało popularne.

8,5j i ET 45 sporo brakuję do granicy legalności, tak jak pisałem są to felgi z gutachten, jako że mam auto na Niemieckich tablicach i są wpisane w brief.

IMG_20220622_221930.jpg

Bardziej bym się skupił na otworze centrującym i żeby ET nie było zbyt wysokie, bo np et55 i 7,5 z oponą 225 prawie dotyka amortyzatora z przodu.
            Last edited by slepak; 12-07-2022, 09:57.

Comment

No i u Ciebie jest elegancko ale zauważ, że jeśli pytający ma najbardziej popularną w 17-tkach szerokość 7,5 cala to będzie to u niego wyglądało bardzo podobnie. Więc rozważania o dystansach robią się już kłopotliwe, bo ile miałyby mieć? ~5mm? ~10mm?? No niby można...
              Jak już wspomnieliśmy - brakuje kluczowej informacji o szerokości jego felg.
              Last edited by Pete; 12-07-2022, 10:09.

Comment

No właśnie, mu tu rozkminiamy, a autor tematu milczy :P

Comment

A po co te dystanse ? Przy ET35 koło będzie wysunięte na zewnątrz o 15mm w porównaniu do oem, zakładając, że opona ma 225mm, to niech ktoś po prostu sprawdzi u siebie, kto ma wszystko oem, czy dokładając te 15mm na zewnątrz, opona nie będzie obijać się o błotnik, zarówno na wprost jak i przy skręconych kołach... tutaj inaczej nie da rady..
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

Nadal nie wiemy do jakiej szerokości felgi przecież, także wyliczenia że będzie to 15mm to tylko zgadywanie że szerokość felgi będzie taka sama jak oem.

Kolejna zagadka to jak będzie komfort, piszemy o wzorze 16 cali a nie 17.

Gdy będzie to 8,5j i wspomniane ET 35 będzie wystawać, trzeć nie, bo średnica koła mała,przy 18 owszem.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                      Nadal nie wiemy do jakiej szerokości felgi przecież, także wyliczenia że będzie to 15mm to tylko zgadywanie że szerokość felgi będzie taka sama jak oem.
                      A po co Ci ta szerokość felgi? Przecież jak masz felgę 7,5 czy 8 cali i zakładasz tą samą oponę, to ta opona, na zewnątrz, ma ciągle szerokość 225, szerokością felgi nie zmieniasz szerokości opony na zewnątrz, jest ciągle 225mm, a to od zewnętrzem opony jest ryzyko obcierania o błotnik...
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

Bo jak felga przy podanym ET35 ma 7 cali - będzie odsadzona w stosunku do felgi fabrycznej o 15mm, przy 7,5 cala - 21,5 mm a przy 8 calach - o 27,5mm. I w którejś konfiguracji zacznie w końcu wystawać i trzeć o nadkole.
                        Last edited by Pete; 12-07-2022, 11:55.

Comment

Pete mnie już wyręczył w odpowiedzi, a ja wytłumaczyłem wcześniej że 15mm wysunięcia na zewnątrz będzie tylko w przypadku gdy za wzór weźmiemy 17 cali i 7j.

Comment

Przecież ET jest liczone od osi symetrii felgi.. a jej szerokość nie ma tutaj żadnego znaczenia w przypadku zastosowana opony o tej samej szerokości...
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

Myślę, że dowolny kalkulator offsetu wyjaśni temat:

Z naszym graficznym kalkulatorem ET porównanie parametrów felg nigdy nie było tak proste. Wprowadź dane nowej felgi, wybierz model i ciesz się udanym zakupem!

Comment

Working...
                              X