Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

17 do Tourera

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 17 do Tourera

Witam,

jako że jakiś czas temu zakupiłem Tourera, do którego nie było kół letnich, planuję ich zakup - jednak kompletnie się na tym nie znam. W dotychczasowych autach zawsze coś było i nie trzeba było robić zakupów. W związku z tym że to mój pierwszy taki zakup nie chciałbym walnąć babola. Dlatego proszę o wsparcie. Możecie podać jaki są graniczne parametry, których trzeba się trzymać i nie przekraczać żeby nic nie tarło i nie było problemów? Nie chciałbym również aby felgi schowały się w nadkolu. Obecnie mam oryginalne felgi 16 z zimówkami.
    Last edited by myslu; 14-05-2020, 14:11.

Poniżej dane techniczne dotyczące seryjnych rozmiarów kół: Sedan/Hatchback/Tourer 1.4/1.8/1.6D/2.2D : średnica: 16 szerokość: 6,5 rozstaw śrub: 5x114,3 średnica otworu centrującego: 64,1 ET: 45 opona: 205/55R16 V

Comment

Przeglądałem ale tam w większości o oponach mowa plus standardy hondowskie. Mnie interesują odstępstwa od oryginału.

Comment

17 do Turasa

Cześć wszystkim.
        Szukam drugiego kompletu alufelg do swojego dzieciowozu i spodobały mi się alusy od Civica X. Ktoś z forum może ma taki zestaw na aucie żeby zobaczyć jak to wygląda, albo podpowie czy to podejdzie bez żadnego problemu? Teraz u siebie mam założone OEM 17, jednak ta z Cifa X siedzi mi w głowie non stop i waham się czy by jej nie zamówić.

PARAMETRY FELGI:

8Jx17
        ET 50

https://czesci.zagielauto.pl/pl/p/Fe...yABEgLTivD_BwE

Comment

Skoro fabrycznie jest:

średnica: 17
          szerokość: 7,0
          ET: 50

to czy do Tourera podejdą felgi 17/7,5J/ET40??

Kalkulator mówi nam coś takiego:
          Chcesz porównać parametry felg aluminiowych? Z pomocą naszego kalkulatora z łatwością sprawdzisz i porównasz dane techniczne felg do Twojego samochodu. W kilku prostych krokach odnajdź wymarzone alufelgi!

"Od zewnątrz (front felgi) nowa felga będzie wysunięta 16.5 mm w stosunku do felgi wzorcowej.
          Od wewnątrz (tył felgi) nowa felga będzie 3.5 mm dalej od elementów zawieszenia w stosunku do felgi wzorcowej."

Czyli myślę że 1.65cm nie powinno robić problemów z obcieraniem opony.
          Last edited by slepak; 15-08-2021, 15:31.

Comment

Tutaj (co prawda HTB nie Turas) forumowicz zaprezentował takie felgi (7,5x17 ET40) i raczej problemów nie zgłaszał. Więc powinno być OK.

Czy felgi 17" do 5d są OK na polskie drogi? Opony 225/45 R17. Załacząm foty dla porównania wyglądu. 1083910840

Comment

Podziękował kolego :P nawet takie same borbety kupiłem i chciałem mieć pewność że na zimę podejdą.
              Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                Skoro fabrycznie jest:

średnica: 17
                szerokość: 7,0
                ET: 50

to czy do Tourera podejdą felgi 17/7,5J/ET40??
                Nie powinno być problemu.
                Japan Racing JR5 17×7,5 ET35 (7,74kg), wchodzą na styk, z tyłu jest jeszcze zapas.
                Poniżej wraz z oponami 225/45R17 z rantem ochronnym.

20210713_193518.jpg 20210713_193541.jpg 20210716_131202.jpg
                Last edited by Original; 17-08-2021, 17:31.

Comment

Working...
                X