Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stan opon Civic IX sport 2015

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stan opon Civic IX sport 2015

Hej,
    30.01.2017 byłem na przeglądzie "B" dowiedziałem się, że nie mają żadnych zastrzeżeń do auta i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Dziś podczas aktualizacji navi i 10 min bezczynności pooglądałem auto i zobaczyłem, że przednie opony są lekko starte od zewnętrznej strony - czy to oznaka konieczności robienia zbieżności? Czy normalne zużycie? W serwisie podczas przeglądu jest kontrola stanu opon i nie mieli zastrzeżeń... Auto ma aktualnie 13 tys przebiegu jest z końca grudnia 2015 a opony z tego co widzę produkcja to sierpień 2015.
    20170216_094443.jpg20170216_094447.jpg20170216_094451.jpg
    Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Faktycznie, mocno zdarte masz te krawędzie.
    Hmm, jeździłeś na letnich i może na za niskim ciśnieniu..
    Może to ocierki o krawężniki?
    Dobry asfalt czy różna nawierzchnia? Dużo kolein masz jeżdżąc po swoich trasach?

No i im wyższa V przez dłuższy czas tym szybsze zjadanie opon.
    Last edited by roar; 16-02-2017, 12:21.

Comment

Jeździłem na letnich bo już nie było sensu szukać zimowych, ciśnienia nie sprawdzałem bo wydawało mi się, że system poinformuje mnie jeśli będzie zbyt niskie, czy działa to tylko w przypadku dużego spadku ciśnienia np przy przebitej oponie?
      Znajomy stwierdził, że to normalne zużycie dlatego nie wiem czy uderzać na serwis i zapytać jak stwierdzili bardzo dobry stan opon czy uznać, że to normalne i się nie przejmować.

Comment

Sprawdź ciśnienie. Dbaj o gumy. To one trzymają Cię na jezdni.
        Teraz to już obserwuj opony, ja swoje nawilżam co jakiś czas (szczególnie w lato, bo wtedy guma najbardziej obrywa na słońcu) np. jakimś czarnidłem czy inną "Niveą".
        Za niskiego ciśnienia raczej Ci nie pokaże. Ten system jest od monitorowania różnic, gdy w jakimś kole zostanie stwierdzona różnica ciśnienia.
        Więc jeśli masz nabite na full czy jeździsz na flaku, ale na wszystkich masz równo to system milczy.
        Monitoruj ciśnienie co najmniej raz na miesiąc.

Comment

miałem ok. 1.9 dopompowałem zgodnie z instrukcją do 2.1. Tak czy siak przy "A" zagadam o tym fakcie w serwisie
          Myślałem, że system działa inaczej, dzięki za wyprowadzenie z błędu!

Comment

W mojej z 2012 z obecnym przebiegiem ponad 91 tyś. km są takie same opony letnie (fabryczne) i też brzegi są pościerane, ale bieżnik ok.

Comment

Zamieszczone przez PeGie Zobacz posta
              Czy normalne zużycie?
              W sumie nie zwróciłem u siebie na to nawet uwagi, ale być może też tak mam, tłumaczyłbym to, że jak wchodzi się w zakręty to przechył i nacisk jest właśnie na stronę zewnętrzną opony ( zależy od kierunku skrętu ) i temu tak jest... Bo raczej geometria w nowych aucie powinna być ok. Przy złej zbieżności gorzej "drze" opony i to na całej jej powierzchni, nie od zewnątrz..
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

No i super.
                Z mojego doświadczenia wynika, że na stacjach BP są dobre kompresory.
                Nie zawsze tam tankuję, w sumie raczej rzadko, ale to zawsze tam nabijam opony.

Grzechu też dobrze zauważył i może lubisz nie w zakręty, ale w łuki wchodzić na pełnej kur.. opatwie.

Comment

też mam takie opony w civiku , przejechane 54tyś zużycie równomierne, kiedyś w innym aucie zajechałem nowe opony przez tani miernik za 20zł, pokazywało 2.2 a w rzeczywistości było 1.6 !! , zainwestowałem w miernik za ponad 100zł

Comment

Miernik jest w kompresorze który dają razem z Civem używam cały czas i jest git.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Pomyślałem, że może mieć też na to wpływ dosyć niski profil opony przez co jest ona bardziej narażona na takie zużycie...

Comment

W skrócie:

Moja

Comment

Working...
                        X