Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koła w IX gen - Kompendium

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Koła w IX gen - Kompendium

Poniżej dane techniczne dotyczące seryjnych rozmiarów kół:

Sedan/Hatchback/Tourer 1.4/1.8/1.6D/2.2D :

średnica: 16
    szerokość: 6,5
    rozstaw śrub: 5x114,3
    średnica otworu centrującego: 64,1
    ET: 45
    opona: 205/55R16 V

średnica: 17
    szerokość: 7,0
    rozstaw śrub: 5x114,3
    ET: 50
    opona: 225/45R17 W

Nakrętki to M12x1,50 pod klucz 19mm z przylgnią półokrągłą (uwaga - zwykle w aftermarketowych felgach jest stożkowa, nie można stosować zamiennie!), koła dokręcamy siłą do 108Nm:

Type R:

Standardowo:
    średnica: 19
    szerokość: 8,5
    rozstaw śrub: 5x120
    ET: 60
    opona: 235/35R19 Y

Opcjonalnie:
    średnica: 18
    szerokość: 8,0
    rozstaw śrub: 5x120
    ET: 50
    opona: 225/40R18 Y (do rozważenia 235/40R18 Y)

Nakrętki to M14x1,50 pod klucz 22mm z przylgnią półokrągłą (uwaga - zwykle w aftermarketowych felgach jest stożkowa, nie można stosować zamiennie!), koła dokręcamy siłą do 127Nm:

Last edited by Alix; 02-11-2016, 14:26. Powód: Bieżący update informacji na bazie postu Joe :)

Dzięki uprzejmości Lukas VD - OFICJALNIE zalecane przez Hondę opony hatchback / tourer:

Generalnie homologowane rozmiary opon to (zależnie od świadectwa homologacji lub instrukcji): 205/55R16 V lub H oraz 225/45R17 W lub V.

================================================== ========================================

Czy rozsądnym i bezpiecznym jest kupienie opon niższym indeksie prędkości aby je parę złotych taniej nabyć, skoro i tak szybko nie jeżdżę?

Indeks prędkości opon oznaczany jest za pomocą liter. Wyjaśniamy, co oznaczają poszczególne z nich.

"...Najczęstszym problemem z którym borykają się sprzedawcy jest chęć zakupu opon o niższym indeksie prędkości niż przewidział to konstruktor pojazdu. Osoby takie tłumaczą, iż nigdy nie jeżdżą z maksymalną prędkością na którą pozwala indeks prędkości opony. Należy pamiętać, iż nie chodzi tylko o maksymalną prędkości podróżowania. Opona jest dobierana do auta również ze względu na jego masę oraz moment obrotowy oraz moment hamujący pojazdu. Jeżeli na pojeździe znajdą się za słabe opony nie będą się one prawidłowo odkształcać i w konsekwencji niewłaściwej pracy ulegną przyspieszonemu zużyciu lub nawet zniszczeniu. Opony, które posiadają za niski indeks prędkości mogą szybciej "poząbkować". Taki typ zużycia bieżnika sprawia, iż stają się głośniejsze. W przypadku kiedy dochodzi do wypadku i okazuje się, że opony posiadają niewłaściwy indeks prędkości, może się okazać iż ubezpieczyciel nie wypłaci nam z tego tytułu żadnych pieniędzy. Użytkownik opon o za niskim indeksie prędkości traci w pewnym sensie gwarancję. Może oczywiście je reklamować ale w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego doboru opon do pojazdu reklamacja taka najczęściej zostaje odrzucona."

Powyższe dotyczy również zimówek, polecam zajrzeć do wątku o zimówkach m. in. od tego momentu:

Czy opony Nokian WR A3 225/45 R17 94 H XL https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-a3-225-45-r17-94-h-xl będą dobre do IX na zimę, można spokojnie kupować, chcę je zamontować na standardowe felgi alu które są dawane w standardzie do wersji sport oraz lifestyle Inne propozycje Nokian W+ 225/45 R17 91 H https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-w--225-45-r17-91-h

Przez 5 kolejnych stron opisano chyba w zasadzie wszystko w w/w temacie A tu małe podsumowanie w 1 poście dla co bardziej leniwych:

Czy opony Nokian WR A3 225/45 R17 94 H XL https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-a3-225-45-r17-94-h-xl będą dobre do IX na zimę, można spokojnie kupować, chcę je zamontować na standardowe felgi alu które są dawane w standardzie do wersji sport oraz lifestyle Inne propozycje Nokian W+ 225/45 R17 91 H https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-w--225-45-r17-91-h

================================================== ========================================

Czy na zimę należy i warto kupować węższe albo/i mniejsze opony?

Informacje i dyskusję znajdziecie w tym temacie: https://www.civicforum.pl/showthread...on-a-pora-roku

Polecam dodatkowo aktualny artykuł w tej kwestii (źródło: Motor z października 2016): Zimowe.pdf

Do poczytania dla rozważających opony wielosezonowe: https://www.civicforum.pl/showthread...-warto-i-jakie

Do poczytania o oponach niemarkowych/budżetowych: https://www.civicforum.pl/showthread...-mile-widziane

Zapraszamy do dyskusji
    Last edited by Alix; 12-11-2017, 19:45.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

W ramach kompendium proszę Was o wrzucenie nalepek zalecanych opon i ciśnienia w nich w Naszych Civikach (znajdują się one na słupku B od strony kierowcy):

Type R:

uploadfromtaptalk1449309656099.jpg

Potrzebne nam jeszcze do kompletu:
      1) 1.4 hatchback
      2) 1.8 hatchback
      3) 1.8 sedan
      4) 1.8 tourer - jest, dziękuję
      5) 1.6D hatchback
      6) 1.6D tourer
      7) 2.2D hatchback

Proszę Was o pomoc i fotki
      Last edited by Alix; 02-11-2016, 14:07.
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

1,8 Tourer 2015, polift
        image.jpg
        Last edited by Cojakco; 02-11-2016, 19:31.

Comment

Tourer 1.8 przedlift (inne ciśnienia) + nalepka dla oryginalnej dojazdówki:

Clipboard02.jpg

Comment

1.8 hatchback polift
            20161107_065530.jpg

Moja

Comment

Wie ktoś jakie jest zalecane ciśnienie do 205/55r16 opona zimowa?

Comment

Ja w Tourerze mam 2,2 na obu osiach w 205/55 r16.20160609_112613_HDR.jpg
                Mam polifta z 2015, ale u mnie jest co ciekawe tabliczka taka jak u LukasVD.
                Last edited by roar; 14-11-2016, 11:53.

Comment

Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                  Wie ktoś jakie jest zalecane ciśnienie do 205/55r16
                  W moim jest, jak dobrze pamiętam, 2,1 bara na dwie osie, a jak mocno załadowane auto to 2,3. Jak nie zapomnę, to zrobię dziś fotkę i tutaj wrzucę.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

A nie ma ktoś hatcha z nalepką dla 16'' żeby to zweryfikować?
                    . .

Comment

Nie wiem czy odpowiedni temat, ale załączam oficjalny katalog oryginalnych akcesoryjnych felg aluminiowych (na rok 2014).

Wersja w pełnej rozdzielczości: https://imgur.com/w1CzbfA

Załączone pliki
                      Last edited by Alix; 14-11-2016, 20:20.

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                        A nie ma ktoś hatcha z nalepką dla 16'' żeby to zweryfikować?
                        tmp_8034-IMG_20161114_184630-1229646576.jpg

HB na 16" 2012 rok
                        Last edited by remar; 14-11-2016, 22:01.
                        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Oto mi chodzilo wielkie dzięki

Comment

1.6D hatchback
                            WP_20161114_21_42_07_Pro.jpg

nie wiem dlaczego obrócone i jak to poprawić na kompie jest ok
                            Last edited by maciej_ow; 14-11-2016, 22:03.

Comment

Nie mogę edytować, ale generalnie trzeba "puknąć" w bok zdjęcia i się poprawia

Comment

Working...
                              X