Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie felgi aluminiowe 16”?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Widzę, że Borbet ma wzięcie w tym roku. Fajny model, podoba mi się
    www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Jak borbety to model Y

borbet y srebrne civic red gradient.jpg

borbet y.jpg

Comment

• Oryginalne Hondowskie 16-ki są bardzo podobne do Borbet RE.
        Mnie się podobają srebrne BL5.
        Załączone pliki

Comment

• Właśnie takie zamontowałem
          www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Radon,
            Wrzucisz jakąś fotkę całości?

Comment

• roar, fotki w moim temacie
              www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Mam pytanie o Borbety RE black glosse w rozmiarze 16. W przymierzalni na stronie felgi.pl do civica 1,8 wybrano mi felgę 16 x 7, 5x 114,3, et40, otwór centralny 72,5.
                Mam wątpliwość odnośnie szerokości...czy nie powinno być 16 x 6,5? Poza tym otwór centralny....jest 72,5 a Honda podaje 64,1.

Jeśli Berbety nie będą pasowały to kupuję Dezenty TD 16x6,5, ET40

Comment

• Szerokość felgi odnoś nie do jej średnicy ale do szerokości opony jaką chcesz założyć (zapewne chcesz założyć 205 stosując zamiennik "OEMowy" dla IX gena w 16 calach). Wiec jest ok - nominalnie dla 205 to 6.5 max 7.5. Ale poczytaj sobie posty traktujące o tym, kiedy np sobie "zwiększyć" balon stosując węższa felgę w stosunku nominału wg opony (ale z jej dozwolonego zakresu np da 205 to jest od 5.5) aby np zwiększyć ochronę felgi, jak np nie masz żadnego rantu ochronnego a skłonności do krawężników ...A do otworu 72,5 dostaniesz pierścień centrujący.
                  Last edited by markow71; 02-11-2016, 19:06.

Comment

• Te Borbety pasują, bez obaw. Mam też Borbety o tych parametrach, tylko inny wzór.
                    www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Zamierzam kupić felgi i opony zimowe do civica z tego roku (oryginalne 17 cali). Przejrzałem dokumenty techniczne [świadectwo zgodności WE] w których piszą że alternatywne koła mogą być założone wg podanych parametrów:
                      opony: 205/55R16 88V / koła: 16x6 1/2J ET 45.
                      Wybór jest spory, ale problem tkwi w wielkości otworu centralnego. Nie chciałbym zakładać pierścieni. Może ktoś podpowie jaki ten otwór jest w Hondzie model 2015 Elegance 1,8. Dodatkowo dopytam o znaczenie symbolu 88V (przy oponie) i rozszyfrowanie zapisu 16x6 1/2J przy feldze. Jako nowicjusz na polu samodzielnego wyboru ogumienia i felg z góry dziękuję.
                      Czy np. ta felga: ALUTEC Singa Black 6,50x16 5x114.30 ET45,00 została przeze mnie dobrana dobrze?
                      Last edited by sietnioc; 08-11-2016, 18:18.

Comment

• 6 1/2J to szerokość, czyli 6,5 cala. Dokładnie jak w serii.

Felgi dobrane dobrze. Co do otworu to jeśli felga nieoryginalna to zawsze jest konieczność stosowania pierścienia. Nic to jednak nie szkodzi i sprzedawca dorzuca przy zakupie. Odpowiedni To Na 64,1 mm.

Co do oznaczenia opon to 88 oznacza nośność w kg - 560 Kg Na Opone, a V to indeks predkosci do 240 km/h

Comment

• Thomas - pięknie dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia. To miła niespodzianka, bo większość odsyła nowicjuszy do linków lub każe przeglądać odpowiednie wątki forum. Pozdrawiam.
                          Last edited by sietnioc; 08-11-2016, 19:17.

Comment

• Dzisiaj przyszły moje felgi na zimę Myślę ze będą pasować do mojego białego Tourera. Do tego opony Dunlop Winter Sport5.

IMG_3093.jpg

Comment

• Fajne. Dawaj na auto i foto
                              www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• A co to za felga? Pytam bo mi się podoba.

Comment

Working...
                                X