Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Progi... rdzewieje konkretnie próg prawy.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Progi... rdzewieje konkretnie próg prawy.

Witam.

Bez kombinowania od razu chcę napisać że nie lubię grzebać przy autach ale staram się je mieć w przyzwoitym stanie a nawet więcej. Mój Civic, który właściwie nie istnieje po numerze Vin oprócz Cepiku i mało kto potrafi do niego znaleźć części rdzewieje a konkretnie próg prawy. Lewy cholera wie, rudej nie widać. Nadkola ok, po otwarciu drzwi wszystko cacy. Znajomy mówi - nie masz zaślepki technicznej!. Pomorskie to mój rejon.
    Doświadczenie z mechanikami też lekarzami podpowiada mi aby lepiej wykorzystać wszystkie możliwości i poprostu podpytać ludzi z pasją..
    Zdaję sobie sprawę że ze zdjęć ciężko ocenić stan itd. ale co mi tam. Wszystkie porady mile widziane.
    Tu i ówdzie słyszę Marcin sprzedaj. Ja nie chcę..

IMG_20240607_173741.jpgIMG_20240607_173743.jpgIMG_20240607_171114.jpgIMG_20240607_171055.jpgIMG_20240526_122645.jpg
    Last edited by cineex; 07-06-2024, 18:00.

Zamieszczone przez cineex Zobacz posta
    Witam.
    Tu i ówdzie słyszę Marcin sprzedaj. Ja nie chcę..
    Marcin. Żeby nie hodować raka, oddaj do blacharza-lakiernika, potem sprzedaj.
    Sam pisałeś że 2 lata nie było przeglądu. Pewnie po powodzi czy coś. Za kasę kupisz podobne i sprawdzone.
    Sam miałem w 7 letnim aucie rdzę i pamiętam frustrację tym faktem zauważam Twoją. Nie warto. Kop w d..ę.
    Last edited by Waflo; 07-06-2024, 19:31.

Comment

Marcin, naprawiaj.. popieram.
      Progi nie są takie drogie..

Comment

Czyli tak czy inaczej trzeba naprawić. Najgorsze jest to, że w necie nie ma progów do mojego auta. Jaki przybliżony koszt wymiany progów?. Po żadnej powodzi, najlepszy samochód ze wszystkich które posiadałem ale pali dużo 9,7 litra. Miałem Navare to z szedłem na 10 ale diesel..

Comment

ale pali dużo 9,7 litra
          Ty w samych korkach jeździsz- same godziny szczytu?
          Tylko raz .moja spaliła 10,5 litra lpg - gdy z Krakowa do Poznania dojechałem w 2,5h ...
          W innych przypadkach mieszxzę się poniżej 8literków (zazwyczaj 7,5 litra gaziutku ) ..
          Czy Ty masz sprawne auto ?

Comment

2,5 godziny... no to musiało nieźle wiać w plecy....

Comment

Zamieszczone przez ayrton Zobacz posta
              2,5 godziny... no to musiało nieźle wiać w plecy....
              no dobra - ubarwiłem trochę - było 3h10min z centrum Krakowa do centrum Poznania..

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
                Czy Ty masz sprawne auto ?
                Nowe świece irydowe NGK. Filtry wymienione. Trasa 7,5 ale miasto nigdy miej jak 9. Ten przycisk Econ nic nie daje

Comment

Głupi już jestem. Nikt nawet nie odpisał jakie koszta będą z tym związane. Cóż..

Comment

No niestety, o cęści musisz zadbać sam. Koszt...taki jaki znajdziesz w sklepie. Natomiast co do robocizny to też sprawa jest bardzp płynna. Inne ceny są w Poznaniu, inne w Lublinie a inne w Sanoku. Jedyne co mogę doradzić to poczytanie opinii warsztatów jakie masz w swojej okolicy. Niestety Twoja sprawa jest dość jednostkowa więc nikt z nas nie jest chyba w stanie świadomie dać Ci informacje lub pomóc.

Comment

Głupi już jestem. Nikt nawet nie odpisał jakie koszta będą z tym związane. Cóż..
                      Ty tak serio?
                      Zamiast pojechac/zadzwonic do 2-3 blacharzy/lakierników w okolicy i zapytać o cenę liczysz, że my to zrobimy? Pomijam, że nie zadałaś pytania o wycenę w swoim pierwszym poście - nawet jak ktoś cos wie nie jest jasnowidzem...

Każdy warsztat może to wycenić inaczej, jak i zrobić inaczej chociażby dlatego czy będzie łatać czy wstawiać całe nowe progi. Jeden to zrobi porządnie inny zrobi tak, że za 2 lata wyjdzie... sam musisz podjąć decyzję i albo ta kasę włożyć albo sprzedać auto obniżając cenę na zrobienie tego. Kwesta zdrowej oceny sytuacji, budżetu i planów co z autem dalej chcesz robić (np. czy planujesz w ciągu najbliższych lat zmieniać itd)

mam wrażenie, że dziś wiele osób czeka na rozwiązanie podane na tacy mimo, że ma internet i bezpłatny telefon w ręku

Cóż...
                      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

To blacharz ostatecznie ocenia czy próg jest do wymiany. Są na to zwykle sposoby jak łatanie, spawanie, a także amatorskie włóknem szklanym.
                        Podjechać popytać. Nie przejmować się.
                        Edit: o nie zauważyłem że kolega wyżej wszystko wyjaśnił...

Comment

Fachowca od roboty znalazłem ale nigdzie nie ma progów do mojego modelu. Do hatchbacka jest pełno..

Comment

To tylko poszycie progu, jesli nadkole tylne cale i blotnik z przodu to nie ma co sie stresowac. Trzeba wymienic na nowy, pomalowac i po sprawie. Oczywiscie warto obejrzec druga strone, podloge itd. Czesto od zwyklych purchli sie zaczyna... a w srodku ruda sieje spustoszenie.
                            Nie wiem ile taka robota moze kosztowac, zapewne kolo 1,5-2k tak bym strzelal.

Comment

Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta
                              To tylko poszycie progu, jesli nadkole tylne cale i blotnik z przodu to nie ma co sie stresowac. Trzeba wymienic na nowy, pomalowac i po sprawie. Oczywiscie warto obejrzec druga strone, podloge itd. Czesto od zwyklych purchli sie zaczyna... a w srodku ruda sieje spustoszenie.
                              Nie wiem ile taka robota moze kosztowac, zapewne kolo 1,5-2k tak bym strzelal.
                              1.5k to zapłaciłem w 2004r za progi Fiata Uno, a za pomalowanie takich purchli (z dwóch stron i nawet nie wyrównywał braków) wziął 1k !
                              Tak że tego chyba potaniało

Comment

Working...
                              X