Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rysy i smugi od myjni bezdotykowej

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rysy i smugi od myjni bezdotykowej

Witam Panowie,
    Niedawno spostrzegłem rysy i smugi na dachu swojego auta (na szerokości 30cm). Auto myte głównie na myjni bezdotykowej myjką ciśnieniową - niestety chyba za blisko przykładałem lancę
    Zauważalne są pod słońce przy dobrym oświetleniu. Pod paznokciem niewyczuwalne.
    Czym mógłbym naprawić swój błąd? polerka w car-detailingu? Czy jeśli nie zabezpieczę tego, mogę spodziewać się w przyszłości problemów? Zdjęcia poniżej.

IMG_0003.jpgIMG_0004.jpgIMG_0005.jpg

Nie jesteś w stanie zrobić rys przy tym ciśniśnieniu,szukaj innej przyczyny.
    Smugi mogą sie pojawić od zbyt długiego "trzymania" piany aktywnej,bo to srodek silnie żrący.Jednak na moje oko to co masz na lakierze nie ma nic wspólnego z myciem.Nawet jak piaskuje się z wodą to rysy są krótkie,a w zasadzie to nawet nie są to rysy ale odpryski o prawie identycznej długości co szerokości.
    Niczego nie musisz zabezpieczać,choć to nigdy nie zaszkodzi.Na drobne rysy środki nabłyszczające pomogą,jednak smugi to jest uszczerbek albo niedoróbka w bazie i z tym poza sezonowaniem niczego nie zrobisz.

Comment

Dziękuję za odpowiedź. Jesteś tego pewien? Niestety w tym dokładnie miejscu pamiętam, że przytrzymałem dłużej lancę na myciu ciśnieniowym mikroproszkiem...
      Skąd więc takie smugi występujące na dachu przy drzwiach kierowcy?

Jakby był to błotnik to bym się nie przejmował. Jest to jednak dach i mam obawy, że coś się z tym może zacząć dziać.

Comment

Jest tutaj wiele wątków o smugach na lakierze IX gena,a z moich obserwacji wynika że jest to głównie grafit.
        Smuga powstaje w procesie lakierowania kiedy warstwa bazy jest albo za gruba,albo kładziona nierównomiernie ,lub niedosuszona do odpowiedniego poziomu przed położeniem klaru.Zostawisz na słońcu to może kiedyś dojdzie do siebie,choć prawdopodobnie już nigdy,tak samo jak prawdopodobnie to już tam bylo a teraz dopiero połysk to uwydatnił,a wnikliwsze obserwacje pozwoliły dostrzec.

Comment

Pewnie masz rację. A już plułem sobie w brodę jak ja mogłem tak to... popsuć.

Comment

Raczej nie Twoja wina.Możesz spać spokojnie,nic z tym dziać się nie będzie.

Comment

Dziękuję kolego

Comment

Spox. Wiem jak to jest jak się z czymś nie spotkałeś i nie wiesz ocb,sam krążę po forach i pytam o różne dziwne rzeczy

Comment

Szukałem nawet podobnych zdjęć na google lub efektów nieprawidłowego mycia myjką ciśnieniową ale nie natknąłem się na podobne smugi.
                  Staram się dbać o auto a na kwestie lakiernicze mam szczególną alergię (od zawsze jeżdżę japońcami)

Comment

Popatrz sobie jak inni maja.U Ciebie nie jest tak źle.
                    Witam Prosiłbym abyście sprawdzili u siebie lakier W części dach maska U mnie robią się wybarwienia w postaci plam około 5cm Dziś to zgłosiłem miałem jakiś czas temu dwie na masce Teraz pojawiło się to samo ale około 5 na dachu kolor Pearl

Comment

U mnie to wygląda bardziej w ten deseń:
                      nxyxLl7.jpg

foto z forum, wyszło mu takie coś po samodzielnym myciu:

Comment

U niego to wygląda rzeczywiście jak wypiaskowane.

Comment

Working...
                        X