Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oszkodzone lusterko schemat demontażu IX civic

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Oszkodzone lusterko schemat demontażu IX civic

Witam.
    Dzisiaj zauważyłem że jakiś magik (Były właściciel) źle złożył lusterko, ewidentnie coś tam jest nie tak.
    Zdjęcia w załącznikach.

Ma ktoś jakiś schemat demontażu tej obudowy żeby ją złożyć od początku poprawnie?
    Na zdjęciach może to nie wygląda tak jak powinno ale tam jest takie naprężenie od tego że jest źle poskładane że boje się że mi odleci podczas jazdy.
    A poza tym dostaje się tam woda i już zauważyłem że mechanizm od lusterka zaczął szwankować.
    Załączone pliki

w załączeniu schemat jak wyciągnąć lusterko, aby dostać się do wkrętu i zaczepów trzymających obudowę,
    oraz zdjęcia lusterka wyciągniętego i wnętrza samej obudowy.
    demontaż lusterka 2.PNG
    demontaż lusterka 3.PNG
    demontaż lusterka.PNG
    lusterko rozbrane.jpg
    obudowa-lusterka-lewa-honda-civic-ix.jpg
    Myślę, że trochę pomoże.
    Last edited by Borus; 05-05-2020, 22:06. Powód: literówka

Comment

To lusterko trzyma się na jakiś zatrzaskach czy jak to jest?
      Bo nie mogę tego rozgryźć.

Comment

Wkład lusterka trzyma się na wcisk w zatrzaskach i wcale nie potrzeba dużej siły aby go uwolnić, należy jednak robić to trzymając wkład lusterka przez jakąś szmatkę-ręcznik(wg pokazanego schematu), natomiast sama obudowa jest przykręcona wkrętem, po wykręceniu którego trzeba uwolnić plastikowe "słupki" - zaczepy widoczne na zdjęciu jej wnętrza.
        Last edited by Borus; 05-05-2020, 22:05.

Comment

Znalazłem kiedyś poniższy schemat demontażu obudowy zewnętrznej lusterka, może coś pomoże:

Demontaż obudowy zewnętrznej lusterka

1. Delikatnie luzujemy zaczepy lusterka.

1.jpg

2. Odkręcamy wkręt trzymający obudowę lusterka.

2.jpg

3. Zwalniamy pierwszy zaczep.

3.jpg

4. Zwalniamy drugi zaczep.

4.jpg

5. Delikatnie podważamy obudowę lusterka.

5.jpg

6. Podważamy do momentu, aż obudowa odłączy się od lusterka.

6.jpg

7. Otrzymujemy następujący efekt.

7.jpg

8. Narzedzia torx 20, szczypce, plastik do podwarzania.

8.jpg
          Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

Naprawione.
            Dziękuje panowie za pomoc. Zdążyłem przed zmrokiem

Comment

a hoy!
              opiszę swoją "walkę" z lusterkiem zewnętrznym prawym. miałem podobnie źle złożoną obudowę lusterka ,może nawet bardziej paskudnie to wyglądało jak u kolegi "nig0"
              wewnątrz czekała niespodzianka - połamany kierunkowskaz urwana wtyczka . Wszystko oczywiście dało się poskładać i połatać .
              Może komuś przyda się moja wskazówka. Nie musiałem wyciągać wkładu lustra, ustawiłem lustro maksymalnie do wewnątrz , i miałem możliwość dojść do wkręta który spaja obudowę ( wkręt jest maksymalnie na zewnątrz lustra w połowie wysokości ( jak na zdjęciach u PiotrekM) nie używałem żadnych dodatkowych narzędzi ,dało się obudowę ściągnąć już bezproblemowo nie nadużywając siły.
              Podziękowania dla kolegów powyżej za "tutka" .
              oczywiście jeżeli już gdzieś to było poruszone to sorki ( chciałem pomóc)
              pzdrw

Comment

Zrobię odkop, ale mam pytanie w temacie - po zdjęciu obudowy bez problemu dostanę się do kierunkowskazu? W lewym lusterku nie działa mi środkowa część ledów. To naprawialne, czy szukać zamiennika?

Comment

Working...
                X