Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grubość lakieru

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Grubość lakieru

Witam, czy moglibyście się podzielić iformacjami o grubości lakieru na waszych autach? Chciałbym porównać z moim samochodem.
    U mnie jest to między 140 a160. Kawałek drzwi prawy tył ma około 240.
    Co ciekawe, miesiąc temu wymieniłem błotnik prawy przód na nowy w ASO i tam grubość jest 100.

Grubość powłoki lakierniczej na zewnątrz oscyluje w granicach 90-110μm. Od wewnątrz około 60μm.
    Możesz zobaczyć na https://www.youtube.com/watch?v=E3a_pTTSGfQ (ok. 9 min.)
    Zalecam przeprowadzenie kalibracji miernika gdyż rozbieżność (nawet jak na amatorskie urządzenie oferujące dokładność rzędu 10μm) jest znacząca.

Comment

Myślę że miernik jest dobry (skoro na nowym elemencie pokazuje dobry wynik). Po prostu auto było powtórnie lakierowane i tyle. Wykonał to poprzedni właściciel, a jeżeli miałeś auto salonowe, mógł być do dealer (szkoda transportowa) lub nawet fabryka (karoseria odrzucona przez kontrolę jakości i powtórnie polakierowana). Ze względu na rozbieżoności pomiędzy elementami (140,160,240) stawiałbym na "zwykłe" lakierowanie po stłuczce.
      Last edited by bonito; 03-08-2019, 10:53.

Comment

A powiedzcie panowie jakie wartości powinien pokazywać czujnik na elementach szpachlowanych?

Comment

Grubość kartki papieru to około 110 mikronów, więc ze szpachlą będzie przynajmniej 300.

Comment

Orientacyjnie:
            - od 70 do 150 μm / lakier oryginalny
            - od 150 μm do 300 μm / druga warstwa lakieru
            - powyżej 300 μm / szpachla
            Zmniejszająca się grubość powłoki lakierniczej to efekt cieniowania.

Comment

Kolega chyba żartuje. Oczywiście są auta które wyjeżdżają z fabryki z lakierem o grubości 70-80 mikronów i za przykład podam Nissana xtraila. Ale równie dobrze auto z fabryki może wyjechać z grubością 130-150 mikronów i wcale nie oznacza to powtórnego lakierowania. Dla przykładu civici x gen w zależności od koloru mają grubość lakieru od 110 nawet do 160 mikronów i jest to pierwszy lakier. Aczkolwiek zgadzam się z tym że jeśli fabryka po pierwszym lakierowaniu stwierdzi wady wówczas auto lakierowane jest drugi raz i jest to absolutnie normalne i praktykowane że producentów.

Comment

Za parę dni będę miał civica X z 2019 roku do dyspozycji to sprawdzę grubość lakieru dla porównania.

Comment

Zamieszczone przez Dorek83 Zobacz posta
                  Za parę dni będę miał civica X z 2019 roku do dyspozycji to sprawdzę grubość lakieru dla porównania.
                  Nie ma czego sprawdzać. W dziale X gen już użytkownicy wrzucali swoje wyniki. Chyba, że chcesz to dopisz do tamtego działu kolor i grubość.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

U mnie jest 80μm.
                    Na kilku innych oglądanych przeze mnie Civicach IX - też podobnie.

Comment

Working...
                    X