Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie chce wyjść tylna lampa, demontaż tylnej lampy Tourer

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie chce wyjść tylna lampa, demontaż tylnej lampy Tourer

Przepaliła mi się żarówka przeciwmgielna aby ją wymienić trzeba wyjąć lampe odkręciłem wszystkie nakrętki zgodnie z instrukcją nawet nie ma innych w pobliżu a lampa nie chce wyjść… coś ewidentnie blokuje ją od strony gdzie jest strzałka… przypuszczam że to ten biały plastik o którym nic nie pisze w instrukcji… nie idzie go wykręcić tylko kręci się w lewo lub prawo bez końca… czy mam ten plastik wyrwać?
    Bardzo proszę o pomoc
    Załączone pliki

oprócz nakrętek co wykręciłeś najczęściej są jeszcze kołki rozporowe, ten kołek ma jak widzisz chyba 3 wypustki które po włożeniu lampy w profil kołki rozpierają się w otworach i te wypustki trzymają lampę. Musisz je wcisnąć tak aby się schowały i nie wystawały wtedy kołek wyjdzie.
    Nie znalazłem innego foto ale zobacz tutaj:
    to jest nowa lampa i ma 2 niebieskie kołki, widzisz jak w tych kołkach odstają po 2 "nóżki" ? https://allegro.pl/oferta/lampa-tyln...rba-7168961078 - dobrze to widać. (w Hondzie są chyba 3 - będzie trudniej).
    zobacz tutaj: https://allegro.pl/oferta/lampa-toyo...tyl-7258262785
    ktoś demontując zmiażdżył te "nóżki" a jeden kołek całkiem zdemolował.

Takie patenty teraz są stosowane, odkręcasz nakrętki - śruby masz już uwolnione ale lampa nie schodzi, trzeba jeszcze z kołkami sobie poradzić.
    Ja próbuję najczęściej płaskim śrubokrętem, lekko odciągam lampę i próbuję śrubokrętem nacisnąć i schować wystające "nóżki", czasem jedna nóżka się schowa gdy odciągam lampe ale wtedy trafić z naciśnięciem 2giej nóżki to walka z 20 min. Staram się te kołki zawsze uratować, no ale nie zawsze się da .
    Last edited by rambo7; 19-06-2019, 08:03.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Na tej aukcji jest dobre zdjecie tej lampy od srodka i jest taki jak by zaokraglony trzpien... a tego kołka już nie ma czyli powinien on zostać w karoseri i pełni role gniazda mocujacego?
      Czyli teoretycznie powinno dac się to wypiac? Czy dobrze myślę?
      Teraz na szybko nie wiem jakim narzędziem miał bym ewentualnie nacisnąć te wszystkie wypustki na raz ma ktoś pomysł? Może jakaś odpowiednio gruba rurka dodam że musi być to długie na okolo 15 cm taki jest dostęp
      A gdybym w razie rozwalil ten kołek z trzema wypustkami to czy lampa była by później luźna albo wduszona? Wydaje mi się że ten kołek jest od prawidlowego osadzenia lampy czy dobrze ja to wszystko mysle?
      https://allegro.pl/oferta/honda-civi...raw-6826120900Screenshot_20190619-100238_Chrome.jpgScreenshot_20190619-100228_Chrome.jpg

Comment

w twoim przypadku jest kołek z którego wychodzą na boki 3 nóżki a czasem są inne wciskane jak ten czarny na foto. To jest kołek ustalający tzn. ułatwiający montaż w fabryce podchodzi macher i przykłąda lampę i wciska ją "klik" i siedzi nie spadnie, potem od środka przykręca nakrętki i koniec. Jeśli dosłownie wypchasz te kołki naciskając na nie z dość dużą siłą jakimś długim kawałkiem pręta albo trzonkiem młotka, ..no w każdym razie czymś tępym to jak go będizesz naciskał i płaskim śrubokrętem wciskał wystające nóżki to go wypchasz. Tylko dobrze by było gdyby ktoś asekurował by lampa nie walła o glebę.
        Te kołki tylko takie mają znaczenie że ułatwiają montaż, jak je zdemolujesz to i tak lampa jest przykręcona nakrętkami. To nie jest tak że jak tych kołków nie będzie to będzie ciekła czy coś, nie, to jest tylko do wstępnego jej umocowania. Jak nie ma kołków to jedną ręką musisz trzymać lampę a druga celować z nakrętkami, jak masz kołki i one trzymają lampę - nie musisz jej trzymać przy montażu nakrętek.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Czy ktoś znalazł łatwy sposób /tutorial jak zdemontować ta lampe?

Comment

Nie wiem czy pomoże bo dotyczy HB ale znalazłem taki film:

Comment

Nie wiem jak w Tourerze, ale HB lampa przeciwmgielna jest w zderzaku. Patrząc na zdjęcia Toutera chyba jest tak samo. Chyba że mówa o wymianie innej żarówki.

Comment

Ja nie chciałem tak szarpać lampy bo myślałem że za chwile klosz rozwale ale co widać na filmie można tak robić... ale ja sobie poradziłem zduszając ten kołek rozporowy taką końcówką od wkrętarki dokładaną na wiertła i do tego obcęgi i wyszło nawet nic się nie uszkodzilo

Comment

Trzeba odkręcić 4 śruby, dwie od wewnątrz za zaślepką. plastikową.(sa specjalne otwory w karoserii) i dwie na krawędzi klapy, na wysokości lampy, jedna z zaokrąglona główka i wkręt. i lampa schodzi bez siłowania się, klucz do odkręcania powinien być w zestawie w schowku w bagażniku za tylna belką.
                  MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

ten przezroczysty kapselek trzyma wtyk plastikowy lampy.

Comment

Working...
                    X