Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tourer - jak ściągnąć plastiki klapy bagażnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tourer - jak ściągnąć plastiki klapy bagażnika

Zastanawiam się jak ściągnąć plastik wewnętrzny od tylnej klapy bagażnika aby się dostać d silnika wycieraczki. Przymierzałem się z rożnych stron, ale nie wiem jak. Odkręciłem uchwyty do zamykania klapy, ale to nic nie dało.

Proszę o wskazówki.

Podbijam, również chętnie poznam sprytne myki na demontaż Ja dla odmiany muszę dobrać się do kamery cofania, która jak widzę po forum lubi odpadać :/

Comment

Z tego co znalazłem grzebiąc po rożnych forach to w Accordzie kombiku trzeba po prostu zerwać klipsy, których jest 17 sztuk. Czyli wypadałoby się zaopatrzyć w 20 nowych klipsów.

Comment

Od razu zerwać :P Może uda się odpiąć bez demolki? Tak na poważnie to faktycznie nasze CIFy to królowe spinek :/

Comment

ja rozbierałem plastiki klapy w hatchbacku i żadne spinki nie pozrywały

Comment

Ja też mam zamiar ściągnąć plastik z klapy, dzwoniłem do ASO to potwierdzili ze na spinki jest wszystko, i koszt jednej spinki to 12 PLN x 17 szt= 204PLNa za same spinki!! Mozę ktoś podpowiedzieć z której strony zacząć odrywać tapicerkę i czy dużo trzeba siły w to włożyć?
            MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

Jest duże prawdopodobieństwo, że spinki dostaniesz w normalnym sklepie. Jakiś czas temu demontowałem przedni zderzak i poszło kilka spinek. Zaniosłem do sklepu i dobrali mi odpowiedniki. Płaciłem po 50 gr od sztuki jak dobrze pamiętam.

Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
              Mozę ktoś podpowiedzieć z której strony zacząć odrywać tapicerkę i czy dużo trzeba siły w to włożyć?
              Jeżeli nie ma jakiegoś patentu z przesuwaniem, to energiczne szarpniecie powinno załatwić temat. Ewentualnie lekko podważyć tapicerkę i zerknąć do środka. Może jest dojście i można podważyć same spinki. Musiałem tak robić przy zdejmowaniu zderzaka, ale przekonałem się jak już dwie spinki zerwałem.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

A wiec... udało mi się ściągnąć tapicerkę tylnej klapy w tourer'ze.
                Najpierw trzeba zdjąć srodkowa listwe szara przy górnej krawędzi( sa tam widoczne wycięcia, należy śrubokrętem delikatnie podważyć żeby nie prysować listwy) szyby, później boczne listwy. a następnie, największy element tapicerki.
                UWAGA ! w uchwytach do zamykania klapy sa 2 śruby w każdym z uchwytów, i tez trzeba posłużyć się śrubokrętem aby podważyć zaślepki od tej szerszej strony, Wesza strona ma "kotwiczki" które sa zamocowane do dużego elementu aby co nam te zaślepki nie spadły na ziemie i nie zniknęły gdzieś po za zasięgiem wzroku. Co do odrywania tapicerki to faktycznie nie trzeba dużo siły, tylko energicznie pociągnąć. A co do kołków to powinno się dostać w każdym sklepie który ma taki asortyment. Mi udało się ocalić wszystkie kolki.
                Tapicerkę musiałem ściągnąć bo mi się zaczep ułamał od kamery cofania i luźno latała. Dla świeżaka cala akcja nie powinna trwać dłużej jak 30 min, tak jak w moim przypadku, łącznie z instalacja kamery.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
                Last edited by Krokiew; 04-06-2019, 22:00.
                MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

nr: spinki 91513SJK003 są zamienniki .
                  oryginały przynajmniej u mnie za cholerę nie chcą puścić.ani dać się wypchnąć prędzej się połamią ;(

Comment

Dla pokoleń:

Comment

Working...
                    X