Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Demontaż halogenu przeciwmgielnego

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Demontaż halogenu przeciwmgielnego

Witam serdecznie.

Jak pech to pech... W trasie dostałem kamykiem prosto w jeden halogen przeciwmgielny :/ Czy ktoś demontował może w 9 genie i wie jak się do tego zabrać?
    Trzeba zdejmować cały zderzak czy idzie dostać się jakoś od dołu w sposób przewidziany do wymiany żarówki?

Pozdrawiam,
    Job

Tak, musisz zdjac zderzak
    4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
    Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Dzięki za informację. Znalazłem wczoraj wieczorem dokument serwisowy opisujący co prawda montaż halogenów od zera ale widać na nim, że śruby mocujące halogen powinny być dostępne od tyłu więc może się uda bez ściągania całego pyska Wrzucę dziś wieczorem co znalazłem, może komuś się przyda

Comment

To ja wrzuce

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

No i ubiegłeś mnie :P

Comment

Zamieszczone przez fetorman Zobacz posta
            To ja wrzuce
            Fajny manual, a jest jeszcze gdzieś więcej takich plików do innych czynności przy ix ?
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
              Fajny manual, a jest jeszcze gdzieś więcej takich plików do innych czynności przy ix ?
              bazy danych nie ma, trzeba szukac co sie konkretnie chce

Comment

Właśnie zakończyłem wymianę halogenu, obyło się bez zdejmowania zderzaka :-) Procedura demontażu identyczna jak do wymiany żarówki - opisana w instrukcji auta.

Z ciekawych spraw:
                1. oryginalnie zamontowany halogen Valeo posiada wybity numer: 89211690 którego nie sposób odszukać w katalogu Valeo. Ale jak się okazuje, ten sam halogen jest montowany w wielu innych autach np. Fiat, Alfa, Citroen... i występuje pod numerem: 044185. Różnica w cenie miażdżąca - używany od Hondy blisko 300 zł, a nowy P/N: 044185 do kupienia za 178 zł! Nie chce nawet wiedzieć ile ASO liczy sobie za nowy

2. fabrycznie ustawione światła są... nie ustawione! W załączonym powyżej manualu instalacji halogenów pod koniec dokumentu jest opisana procedura ustawiania reflektorów przeciwmgielnych. U mnie z odległości 3 metrów od ściany prawy nie dotykany od nowości auta świecił ledwo ponad podłogę. Po regulacji zgodnie z instrukcją granica światłocienia jest 4.5 cm poniżej wysokości środka halogenu.

fog_light.JPG
                Last edited by job; 06-09-2018, 20:07.

Comment

Ja też mam wątpliwości co do ustawienia halogenów od nowości.
                  Bardzo cenne spostrzeżenie co do ustawienia, postanowiłem sprawdzić u siebie i poprawić.

pozdrowienia

Comment

Hej, dziekuje za wrzucenie tego manuala instalacji. Czy moglbys napisac wiecej w ktoeym punkcie pokazane jest miejsce montazu halogenu? Poradze sobie z wymina z podstawowym zestawem kluczy “na ulicy”? Czy potrzebny kanał i doswiadczenie? W serwisie za wymiane halogenu wolaja 130zl + zamiennik na allegro 85zl.
                    Last edited by Khadrim; 09-03-2019, 16:43.

Comment

Ja poprawiałem mocowanie dziennych i musiałem dostać się do halogenu.
                      Zacząłbym od punktu 37 instrukcji i przez tą dziurę w zderzaku powinno dać się przykręcić halogen.

Z instrukcji: pkt 37, potem 39, 40, 41, a dopiero potem 38. Pomijam kładzenie kabli, wyłączniki, bezpieczniki, itd...
                      Aby wyciągnąć tą zaślepkę 37 musisz odgiąć łapki - śrubokręt płaski i męcz się przez dziury w zaślepce. Za pierwszym razem odkręcałem osłony od dołu, ale dużo cierpliwości i pewnie uda się bez ściągania osłon z dołu.

Comment

Widać na rysunku gdzie są zatrzaski ale dalej nie wiem, jak je odpiąć od zewnątrz. Może jakaś porada na ten temat?20230823_201535.jpg

Comment

Working...
                        X