Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bagażnik dachowy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• bagażnik dachowy

Cześć wszystkim,

Zastanawiam się nad zakupem takiego ustrojstwa, nawet nie wiem jak po polsku się nazywa - z angielskiego tłumaczył bym dachowe nosidła Niech będzi poprzeczki. Oryginalne, dopasowane do mojej H 4d. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia? Użytkownicy 5d? Najbardziej interesuje mnie zachowanie się blachy i lakieru (wszyscy wiemy, że są baaaardzo delikatne) pod zaczepami/hakami/obejmami montowanymi nad górną poprzeczką drzwi.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Załączone pliki

Ja kupiłem do mojej 4D właśnie oryginał, żeby ustrzec się przed zniszczeniem auta.
    Na wszelki wypadek wkładam dodatkowo pomiędzy dolmą łapę a lakier auta kawałki miękkiej agrowłókniny. Chociaż to nie jest chyba konieczne
    bo stalowe łapy są pokryte gumą a stopy belek opierają się na dachu na grubych gumowych podkładkach.
    Ja stawiam na rozwiązania systemowe. To zawsze było najbezpieczniejsze i najszybsze w montażu.

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta
      Ja kupiłem do mojej 4D właśnie oryginał, żeby ustrzec się przed zniszczeniem auta.
      Na wszelki wypadek wkładam dodatkowo pomiędzy dolmą łapę a lakier auta kawałki miękkiej agrowłókniny. Chociaż to nie jest chyba konieczne
      bo stalowe łapy są pokryte gumą a stopy belek opierają się na dachu na grubych gumowych podkładkach.
      Ja stawiam na rozwiązania systemowe. To zawsze było najbezpieczniejsze i najszybsze w montażu.
      Na taką odpowiedź właśnie czekałem, dzięki wielkie za radę!

Comment

Ja mam u siebie CRUZ. Możesz sobie dobrać do samochodu https://www.cruzber.com/pl/content/6...j-do-samochodu
        Na razie nie narzekam. Kilka razy z rowerami i raz z dużym boxem. Śladów na karoserii nie zauważyłem.

Comment

Ktoś poleca dobry bagażnik dachowy do tourera? Nie chcę kupować badziewia, aby mi rowery nie odpadły.

Comment

W tourerze mam Thule wingbar, sprawują się bardzo dobrze. Szybki montaż i szybko można zdemontować.

Comment

Udało mi się tanio trafić używane oryginalne poprzeczki do kombika. Spróbowałem do niego przymierzyć standardowe uchwyty do roweru i się okazuje, że poprzeczki są o 3mm za szerokie.
              Czy ktoś może mi poradzić jakie uchwyty rowerowe przypasują do tych poprzeczek?

Comment

Dopasowałem stare uchwyty. Powyginalem uszy do mocowania i jakoś weszło i sie dobrze trzyma

Comment

Obyś nie zgubił roweru w trakcie jazdy. 2 lata temu widziałem na autostradzie jak leci rower z bagażnika ... na szczęście dla mnie na przeciwnym pasie, ale kierowcy grubo mieli ... nie wiem czy ktoś tym rowerem nie dostał ...

Comment

Dokładnie - na bagażniku rowerowym nie ma co oszczędzać. I też nie ma co pędzić - mnóstwo ludzi zasuwa po autostradzie z rowerami na dachu po 140 km/h i więcej, a z tego co kojarzę to większość bagażników ma limit na 120 km/h.
                    I też już właśnie kiedyś na autostradzie gość przede mną zgubił rower. Dobrze, że miałem dużą odległość od niego, więc zdążyłem wyminąć odbijający się od asfaltu rower.

A swoją drogą pamiętam z dawnych czasów jak jeszcze z rodzicami na wakacje jeździłem, to tata mój rower na bagażniku jeszcze zawsze dla pewności sznurkami wiązał do bagażnika, bo nie ufał temu standardowemu mocowaniu
                    Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                    Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
                      rower na bagażniku jeszcze zawsze dla pewności sznurkami wiązał
                      Te najprostsze metody, w różnych sytuacjach, okazują się zawsze najlepsze.. też tak robię, lepiej mieć podwójne zabezpieczenie
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

No, głupio zgubić rower za parę zł.
                        Też widuję miszczów kierownicy jadących z ładunkiem na dachu dużo za szybko.
                        Cóż, cegła położona na gaz jedzie tak samo. Pewnie podobna mentalność.

Najlepsza jest jednak platforma na hak. Rowery są w cieniu aero, auto normalnie pali.
                        Ja póki co w środku rowery przewożę, ale docelowo będzie platforma
                        Last edited by roar; 22-05-2018, 11:49.

Comment

Szybka jazda mi nie grozi - ograniczenie do 96km/h na drogach jednojezdniowych a tylko takimi jadę z rowerami. Sam widziałem zgubione rowery dlatego zainwestowałem w fabryczne poprzeczki. A „nosidełka rowerowe” trzymają się poprzeczek porządnie. Tylko poprzeczki były ciut za grube, ale śruby już powyginane jak trzeba.

Comment

To jak mi. Szkoda rowerów.
                            Kolega leciał 1200km z roerami na dachu i trochę padało to mu wypłukało wszelkie smary z kaset i łańcuchów. Wyglądały jak po piaskowaniu
                            O ile skoczyło spalanie z rowerami na dachu? Udało się może zaobserwować ?

Comment

O coś takiego mi chodzi:
                              41616A87-00F0-43E8-A05F-C8DEC4E798B5.jpg

Comment

Working...
                              X