Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Demontaż zderzaków - Civic FK2 IX FL - krok po kroku

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Demontaż zderzaków - Civic FK2 IX FL - krok po kroku

Na wstępie chciałby bardzo podziękować Lukasowi za pomoc i podesłane materiały dotyczące demontażu tylnego zderzaka w Civic Tourer, były mega pomocne, to też wrzucę tutaj dla potomności

Capture1.jpgCapture2.jpgCapture3.PNG

Demontaż zacząłem od odkręcenia 4 śrub w tylnej części zderzaka, pod klapą bagażnika. Górne śruby znajdują się pod plastikowymi zaślepkami. Da się je sciągnąć paznokciem, nie potrzeba siły. Górne śruby to 10-tki, dolne są na imbus.

DZ01.jpg

W nadkolach do odkręcenia są po trzy krzyżakowe wkręty z każdej strony. Górne wkręty chyba można pominąć, ja odkręciłem wszystkie.

DZ02.jpg

DZ03.jpg

Następna w kolejności była ozdobna listwa na nadkolu. Cała trzyma się na kilkunastu zaczepach. Nie używałem żadnych narzędzi, wystarczyły dłonie. Są dwa rodzaje zaczepów, jedne puszczają dość łatwo, drugie trochę mocniej trzymają. Trzeba robić z wyczuciem, ale energicznie. Udało mi się nie uszkodzić ani listwy, ani żadnego zaczepu. Po zdjęciu listwy widać po jednym wkręcie krzyżakowym i kołu do zdjęcia z każdej strony auta.

DZ04.jpg

DZ05.jpg

Pod spodem auta do wyciągnięcia są po cztery kołki z lewej i prawej strony. Przytrzymują tą paskudną szmatę.

DZ06.jpg

W dolnej części zderzaka są po dwa kołki z lewej i prawej strony.

DZ07.jpg

Pod spodem w środkowej części jest plastikowa klapka. Trzyma się na dwóch wkrętach krzyżakowych. Pod nią są dodatkowe kołki trzymające zderzak.

DZ08.jpg

DZ09.jpg

Teraz można było już przystąpić do właściwego demontażu zderzaka. Trzyma się na kilku zatrzaskach po lewej i prawej stronie, oraz w tylnej części. Wystarczy energicznie pociągnąć, schodzi samo. Tu mała uwaga. Zderzak da się odciągnąć na kilkanaście cm od auta, żeby można było ściągnąć w całości trzeba porozpinać wiązki kabli od czujników i światła stop. Do moich prac nie było to potrzebne, wystarczył mi dostęp pod zderzak więc wypiąłem tylko kilka kołków spinających wiązki do karoserii.

DZ12.jpg

DZ11.jpg

DZ13.jpg
    Last edited by Elwizardos; 14-05-2017, 11:10.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Pozostałe zdjęcia:

DZ15.jpg

DZ14.jpg

Na koniec jeszcze mała uwaga. Wyciągając kołki warto je odpowiednio ułożyć, oznaczyć. Mają różną długość i średnicę. Każdy musi trafić na swoje miejsce. Podobnie z wkrętami.

DZ16.jpg

DZ17.jpg
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

Jeśli można wiedzieć to w jakim celu zdejmowałeś ?

Comment

Ponieważ już kilka osób o to pytało to dorzucam procedurę demontażu dla przedniego zderzaka po FL:

Aby temat był kompletny, proszę kogoś kto posiada IX-gen FL i będzie zdejmował zderzak o zrobienie dokumentacji fotograficznej.

Comment

Właśnie jestem po demontażu i montażu zderzaka przód (wymiana części zderzaka po małej stłuczce). Instrukcja super - robiłem według niej, mam tylko dodatkowe uwagi do punktów:
          7. Wszystkie 10 spinek było tej samej długości i wszystkie się uszkodziły przy demontażu. Co ciekawe inne spinki nie. Trzeba mieć więc na wymianę (ja kupiłem takie same na allegro za 3 PLN/sztuka, w serwisie Hondy są 8 PLN/sztuka).
          8. Nie trzeba wypinać tej spinki na górze w nadkolu (śrubę z punktu 11. można odkręcić krótkim śrubokrętem, mieści się).

Comment

Cześć,
            Wymieniałem przedni zderzak, instrukcja adekwatna zdadzą się z stanem faktycznym jeżeli ktoś wymieniałby resztę podzespołów w zderzaku to są tak naprawdę parę zatrzasków i z 12 śrubek do rozmontowania ledow dziennych i 12 śrub do plastiku. Cała wymiana samej okleiny zderzaka z dokręceniem świateł Led i przeciw mgoelnych przednich zajęła 2h. Całość dosyć łatwa i intuicyjna zgodnie z schematem pokazanym wyzej

Comment

Hej

Czy ktoś zdejmował zderzak z tyłu w tourerze?

Zastanawiam się czy u mnie będzie to tak samo wyglądało jak na zdjęciach u kolegi. Instrukcja pewnie jest dobra ale zawsze wolę być przygotowany "z każdej strony"

Pozdrawiam

Comment

Na samym początku masz schemat. Dostałem go od kolegi Lukas i dotyczy właśnie modelu Tourer. Widać na nim, gdzie są śruby, kołki i zatrzaski. Bazowałem na nim i był bardzo pomocny przy demontażu mojego zderzaka. Praktycznie to samo.
                Pozdrawiam Czarodziej
                Mój Szogun

Comment

Czy do wymiany grilla trzeba demontować cały zderzak?

Comment

Witam. A ma ktoś może schemat zdjęcia zderzak tył w hblub może ktoś robił?

Comment

Working...
                    X