Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korozja koło kamerki cofania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Korozja koło kamerki cofania

Jak u Was z oznakami korozji w IX HB. U mnie ostatnio wypadła kamerka cofania i niestety wkładając ją spowrotem zauważyłem niewielkie oznaki korozji przy otworze do montażu kamerki na klapie bagażnika. Jakby nie ta kamerka nie zauważyłbym tego. Czy macie pomysł jak to zabezpieczyć, bo trochę blenda i kamerka przeszkadza w dostępie do tego miejsca?

A czy to możliwe? Przecież te elementy są plastikowe jeśli mnie pamięć nie myli...
    C I V I ɔ - It Drives You. Mój R18Z4.

Comment

tam sam plastik chyba

Comment

Poszycie klapy jest albo aluminiowe albo plastikowe z tego co wiem... z blachy chyba nie jest, szkielet klapy jest stalowy.
        Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Zewnętrzne poszycie jest plastikowe ale wewnętrzna rama jest metalowa - do niej mocowana jest kamerka.
          Co do zabezpieczenia to kamerka ma dwa zatrzaski po bokach, więc nie jest przyklejona. Proponuję delikatne oczyszczenie miejsca i zastosowanie jakiegoś środka antykorozyjnego.

Comment

Tak to wygląda w rzeczywsistości. Myślę, że oczyszczę to i zastosouje jakiegoś Brunoxa na rdzę. Chyba że polecacie inny środek. W kamerce zatrzask z jednej strony się niestety urwał i chyba będę musiał ją*wkleić najlepiej jakimś uszczelniaczem, bo jak widać zbierająca się pod nią woda narobiła szkód

IMG_20170507_204023.jpg
            IMG_20170507_204036.jpg

Comment

Żadnym bunoxem, wyczyść papierem ściernym do czystego metalu, odtłuść benzyną na czysto i na to podkład epoksydowy, a potem lakier w zaprawce.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

kamera cofania-mocowanie

Witam, dziś zauważyłem , że kamera cofania jest u mnie luźna, jak się ją ruszy wychodzi z miejsca mocowania (wypaść nie wypadnie bo kabel i obudowa nie pozwoli na to ale opada niżej i kąt widzenia jest bardzo nisko. Może się ktoś z was orientuje jak ona jest mocowana i jak się do tego dostać?

DSC01520.JPG

widać w górnej części otwór w którym jest mocowana, wsadziłem ją tam z powrotem ale jest luźna

MOD: Używaj wyszukiwarki kolego, przeniosłem do wątku gdzie jest wytłumaczone jak jest mocowana. Żeby się do niej dostać musisz zdjąć wewnętrzne poszycie drzwi bagażnika.
                Last edited by Lukas; 26-05-2017, 17:04.

Comment

Mi też wypadła. Przyklej ją solidnym klejem na stałe i będzie git.

Moja

Comment

Zamieszczone przez lebus Zobacz posta
                    Jak u Was z oznakami korozji w IX HB. U mnie ostatnio wypadła kamerka cofania i niestety wkładając ją spowrotem zauważyłem niewielkie oznaki korozji przy otworze do montażu kamerki na klapie bagażnika. Jakby nie ta kamerka nie zauważyłbym tego. Czy macie pomysł jak to zabezpieczyć, bo trochę blenda i kamerka przeszkadza w dostępie do tego miejsca?
                    Jak poradziłeś sobie z tą korozją ? Jest jeszcze gdzieś poza tym ?

Comment

Zamieszczone przez solarlodge Zobacz posta
                      Mi też wypadła. Przyklej ją solidnym klejem na stałe i będzie git.
                      cześć! jaki klejem to robiłeś?

Comment

Ja użyłem bezbarwnego silikonu sanitarnego - zdaje egzamin.
                        Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                        Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Dzięki za szybką odpowiedź! Jeszcze pytanie drobne: rozkręcałeś coś przy tym klejeniu, czy z zewnątrz po prostu dobrałeś się do zaczepu z silikonem?

Comment

Nic nie demontowałem. Normalnie palcem można rozprowadzić silikon. Może nie sięgniesz z każdej strony, ale to i tak powinno wystarczyć. U mnie mija rok i się trzyma.
                            Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                            Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Drodzy Koledzy, nie powinno się stosować w autach takich silikonów ,ponieważ zawierają ocet,który w kontakcie z polakierowaną blachą,wcześniej czy później spowoduje korozję. Jak już się upieracie przy takich silikonach to szukajcie ,,bez-octowych". A najlepiej to wybierać produkty dedykowane do lakiernictwa i blacharstwa samochodowego- uszczelniacze,kleje itp.

Comment

Working...
                              X