Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przyciemnianie tylnych szyb w IX.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przyciemnianie tylnych szyb w IX.

Drodzy Koledzy i Koleżanki, chodzą mi pogłowie myśli aby lekko przyciemnić tylne szyby, w podobnym "tonie", jak przyciemniona jest fabrycznie tylna szyba klapy bagażnika w modelach od 14'. Pierwsza rzecz, to taka, czy aby to zrobić, muszę wyciągać szyby z drzwi, czy może da się to zrobić bez tej czynności.. druga rzecz, jaka folię kupić.. chodzi tu o jakość, o sprawdzone marki którymi dobrze okleja się szyby... i trzecia rzecz, jak do tego się zabrać, czyli jak przygotować szybę.. wiadomo - umyć... i co dalej.. co będzie potrzebne.. itd.. tak więc proszę o porady, być może ktoś już z Was to sam robił i może w tej sprawie coś doradzić. Dzięki!
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Jesteś pewien, że sam chcesz to robić? Nie robiłem tego, ale wydaje mi się, że żeby to sensownie i porządnie (czyt. bez purchli, równo i gładko) wyszło, to na pewno trzeba wyjąć szybę z drzwi. Nie bardzo widzę możliwość obklejenia szyby gdy jest na podnośniku wewnątrz drzwi Robota może nie jest straszna, ale mi by się nie chcialo Jak doliczysz do tego koszt folii i przygotowania, to taniej Ci wyjdzie zlecić to jakiejś firmie, która takie rzeczy robi. Trochę to kosztuje, ale nie są to straszne pieniądze. Akurat Honda zrobiła mi to za free ale np Mazda (miałem taki pomysł przed Civem) za obklejenie Trójki chciałą 1000 zł. Jeśli znajdziesz dobrą firmę robiącą takie rzeczy, to na pewno wyjdzie taniej, bo bez pośrednika.

Comment

Ja przyciemniałem szyby w moim Tourerze w zakładzie, do którego ASO Hondy oddaje auta jak ktoś sobie zażyczy mieć przyciemnione szyby już na etapie zamawiania auta i był to koszt jakieś 750 zł (a warsztaty bardziej "niezależne" biorą ok 500 zł).

Ale jak ktoś ma zdolności manualne i chęć to robiąc samemu na pewno można dużo kosztowo zyskać.

I to co wiem na pewno to żadnych szyb nie musieli wyciągać w zakładzie. Jedynie ściągali boczki z drzwi. Także da się to na pewno zrobić porządnie bez wyjmowania szyb.
      Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
      Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

żadnych szyb wyciągać cie trzeba, koszt w Toruniu to 370zł w profesjonalnym zakładzie tym się zajmującym

Comment

Nie wiem skąd jesteś, ale ja robiłem to w zeszłym roku w Radomiu. Robili mi to ludzie, którzy oklejają szyby samochodów w większości salonów w Radomiu. Szyby nie były wyciągane, demontowane były jedynie boczki. Zapłaciłem 100zł. Folię (stopień "zaciemnienia") wybierasz u nich. Cena stała bez względu na rodzaj folii. Jakbyś był zainteresowany to namiary mogę dać na prv.

Comment

Oki, dzięki za info, jestem z Białegostoku, zorientuję się jak to wygląda u mnie w mieście, w sumie myślałem żeby samemu za to się zabrać, zastanawiałem się tylko nad tym czy trzeba wyciągać szyby czy nie.. bo w sumie folią trzeba okleić całe szyby a jak siedzą w drzwiach to nie ma się dostępu do krawędzi...
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
              w zeszłym roku w Radomiu. (...) Zapłaciłem 100zł.
              Rozumiem że ta seta to za jedną szybe?

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                w sumie myślałem żeby samemu za to się zabrać, zastanawiałem się tylko nad tym czy trzeba wyciągać szyby czy nie..
                Grzegorz Duda przyciemni szyby w Suzuki Swift, radząc jak nie wyrwać sobie przy tym wszystkich włosów z głowy.

Grzechu, zrób to Grześkiem Dudą

Comment

Zamieszczone przez markow71 Zobacz posta
                  Grzechu, zrób to Grześkiem Dudą
                  Hehe, spoko, wszystko fajnie pokazane i powiedziane. Dzięki za linka. Teraz już wiem prawie co i jak. Napisałem "prawie" bo zastanawia mnie, czy mam zdejmować poszycie drzwi żeby przykleić folię poniżej krawędzi uszczelki... ale pewnie tak, musi w końcu to jakoś wyglądać.. dobrze myślę?
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

Ha Jak zrobisz to daj foty Jestem strasznie ciekawy jak folia się położy przez DIY.

Comment

Zamieszczone przez zirael Zobacz posta
                      Rozumiem że ta seta to za jedną szybe?
                      Nie, 100 łącznie za obie szyby.

Comment

Working...
                      X