Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tylne oparcie - zacięty zamek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tylne oparcie - zacięty zamek

Witam; dzisiaj, pierwszy raz od zakupu auta w sierpniu 2016 chciałem położyć oparcia tylnej kanapy. Lewe (krótsze) otwarło się bez problemu natomiast prawe (dłuższe) po otwarciu rygla ani drgnie. Rygla otwierania też już nie idzie ruszyć aby zamknąć oparcie i spróbować ponownie. Czyżby wizyta w ASO? Miał ktoś taką przypadłość? Boję się że jak udam się do serwisu to aby dostać się do zamka oparcia będą musieli zdemontować trochę tapicerki a jak wiadomo ponowny montaż może nie być już tak solidny jak fabryczny i mogą się zacząć trzaski i piski na nierównościach. Idzie jakoś otworzyć oparcie awaryjnie?

mam to samo w civic tourer tylko, że u mnie linka się najprawdopodobniej urwała. I jak się teraz można do tego dostać ktoś juz na forum przerabiał taką przypadłość ?

Comment

Wada fabryczna w mechanizmie składania oparcia tylego siedzenia - jest na to biuletyn serwisowy - numer SO-08-002-00 - ASO powinno wiedzieć o co chodzi i jak to naprawić.

Części do wymiany:
      82223-SMG-E02ZA - KNOB COMP., R. RR. SEAT LOCK *NH167L*
      82220-SMG-E01 - COMP., R. RR. SEAT

FRT : 1.2 HRS

Comment

dzięki za informację. A jest może możliwość jakoś awaryjnie złożyć to oparcie ? czy trzeba rozebrać cały bok w bagażniku żeby dostać się do uchwytu ?

Comment

Zamieszczone przez sebek2006 Zobacz posta
          dzięki za informację. A jest może możliwość jakoś awaryjnie złożyć to oparcie ? czy trzeba rozebrać cały bok w bagażniku żeby dostać się do uchwytu ?
          Niestety, tylnego boczka w bagażniku nie zdejmiesz mając niezłożone oparcie ale to również nie jest potrzebne.
          Należy zdemontować dźwignię składania oparcia i specjalnym ręcznie zrobionym drutem (sic!) spróbować pociągnąć do góry blokadę mechanizmu składania oparcia.

C1.jpg

C2.PNG

C3.PNG
          Last edited by Lukas; 24-06-2017, 12:20.

Comment

Dzięki wielkie udało się złożyć oparcie lecz teraz mam następne pytanie jak dojść do tego całego mechanizmu. U mnie przyczyną nie składania się oparcia był zgiety uchwyt. Wyprostowalem go tylko teraz jest problem aby to poskładać.

Comment

Mam to samo,w końcu wiem jak to k....stwo ugryżć!!

Comment

Witam wszystkich. Rozwiązanie z haczykiem pozwoliło mi przewrócić oparcie ale później chcąc włożyć z powrotem przycisk chyba coś popsułem. Włożyłem do środka śrubokręt żeby coś odchylić i coś pękło, jakiś plastik spadł na dół wewnątrz mechanizmu, i chyba ten drucik w środku się cały poluzował. Teraz nie mogę nawet zamknąć fotela bo hak od zatrzasku jest cały luźny. Da się może jakoś wymienić ten mechanizm? Mechanik sobie poradzi czy tylko aso?

Comment

Zamieszczone przez Lolomeme Zobacz posta
                  Witam wszystkich. Rozwiązanie z haczykiem pozwoliło mi przewrócić oparcie ale później chcąc włożyć z powrotem przycisk chyba coś popsułem. Włożyłem do środka śrubokręt żeby coś odchylić i coś pękło, jakiś plastik spadł na dół wewnątrz mechanizmu, i chyba ten drucik w środku się cały poluzował. Teraz nie mogę nawet zamknąć fotela bo hak od zatrzasku jest cały luźny. Da się może jakoś wymienić ten mechanizm? Mechanik sobie poradzi czy tylko aso?
                  Sam mam problem z uszkodzonym mechanizmem i niestety wszystkie warsztaty odmawiają naprawy.
                  Twierdzą, że wymagany jest do tego tapicer bo nie są w stanie nic zrobić bez rozprucia fotela.

Comment

Pamietacie moze czy ten mechanizm jest od środka czy od zewnątrz? Właśnie przygotowałem drut i ściągnąłem pokrywke

Comment

Working...
                    X