Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niebieskie podświetlenie podłogi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Niebieskie podświetlenie podłogi

Witam
    Wiem , że było o tym trochę w temacie VIII generacji, ale chciałbym zapytać posiadaczy IX generacji Civica 5D jak sprawdza sie i działa niebieskie podświetlenie podłogi w przedniej części auta.
    Koszt ok 700 zł , czy montować to w Aso , czy ktoś z Was ma to zamontowane i jak swieci?, czy tylko przy otwarciu drzwi czy tez na zapalonych światłach mijania.
    Będę wdzięczny za informacje bo przymierzam sie do założenia tego u siebie.
    P.S. Ile bierze ASO za montaż i jak to długo trwa.

Pozdrawiam

Ja mam to założone u siebie. Jak się sprawdza? Ano - to po prostu zwykły "bajer" nie podnoszący w żadnym stopniu funkcjonalności. Ale nie sposób odmówić temu "gadżetowi" atrakcyjności - po otwarciu drzwi wieczorem (jak ciemno na zewnątrz), faktycznie wygląda interesująco.
    W odpowiedzi na pytania: czy działa przy zapalonych światłach mijania? Nie. Włącza się (przynajmniej u mnie) z chwilą otwarcia zamka. Jeżeli nie otworzę drzwi - to po chwili (tak jak lampka sufitowa) gaśnie. Zapali się z chwilą otwarcia drzwi. Zapala się z chwilą wyłączenia zapłonu ( i znów podobieństwo do reakcji lampki sufitowej). Czy montować w ASO? Nie wiem. Ja dostałem ofertę (tak jak milion innych windujących cenę samochodu.... dywaniki, listewki, ochraniacz z misia na kierownicę...) od dealera jak kupowałem auto i jak przygotowywali auto do odbioru - to mi to zamontowali. Z tym że jak piszesz o cenie 700 pln to ... brak słów. Ode mnie ASO wzięło 200. Myślę, że jak masz jakiegoś sprytnego (nie druciarza) elektryka, to na pewno jest w stanie zamontować to taniej jak te 700 o których piszesz.
    W wolnej chwili (tak - wiem, w zakładce "nasze auta" już pisałem, że zrobię zdjęcia wnętrza... i jak na razie "nadmiar" wolnego czasu mi to skutecznie uniemożliwił) pstryknę jak toto wygląda. To zwyczajne paski ledowe podklejone od spodu pod deską na taśmie dwustronnej. Żadna Ameryka. Byle by ktoś wiedział gdzie się wpiąć :-)

Comment

o - tak to wygląda IMAG0623.jpg

Comment

Takie podświetlanie jesteś sam w stanie zrobić w domu, taśma led samoprzylepna kosztuje ok. 60zł za 5 m. Troszkę zabawy i 640 zł zostaje w kieszeni na lepsze
        prezenty dla autka
        Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
        sigpic

Comment

Witam
          Dziękuje za wyczerpujący opis tematu.
          Faktycznie, jeżeli to jest zwykła taśma led to za taką kasę się wstrzymam.
          Powinni to montować w cenie auta.
          Jeszcze raz dzięki.

Comment

Ja robiłam podświetlenie w PS Garage.
            Ledy kupiłam sama, kable mieli chłopaki.
            Z pewnością za coś takiego nie zapłaciłabym 700 zł. To coś strasznego!

Ale jak chcesz to zrób to sam bo wygląda ekstra
            Moje EP4
            http://www.civicforum.pl/showthread....P4-by-Ciri-%29

A czy Ty odwiedziłeś już dzisiaj naszą stronę na Facebook?

https://www.facebook.com/Civicforumpl

Comment

arrboozzz "ciekawsze" byłoby zdjęcie miejsca podłączenia ledów. Byc może jest tam przygotowana instalacja do podłączenia, która wystarczy zlokalizować zamiast"męczyć sie " z wykonywaniem nowej

Comment

Ok - zajrzę pod spód i pstryknę co trzeba (jeżeli coś widać)

Comment

Wznawiam temat jeśli ktoś ma owe podświetlenie niech pstryknie fotki jak to jest podpięte i do czego a może ktoś z forumowiczów coś takiego sam montował i ma schemat jak to podpiąć.

Comment

Montowałem to u siebie samodzielnie. w sedanie podpinałem się do kostki po lewej stronie pod skrzynką bezpieczników, którą na zdjęciu widać do połowy zasłoniętą plastykową osłoną. Osłonę ściągałem i w dolnej kostce podpinałem się do przewodów w dolnym rzędzie kostki.
                    IMG_2911.jpg
                    Tak to wygląda przód
                    IMG_2887.jpg
                    tył
                    IMG_2974.jpg

Comment

Wygląda super
                      Napisz proszę jak to działa , czy przy otwartych drzwiach się zapala , a po zamknięciu drzwi gaśnie po chwili tak jak oświetlenie górne.Czy jest to oświetlenie niezależne od górnego i przy wyłączeniu górnego oświetlenia działa tylko "niebieskie" i najważniejsze pytanie : czy mając auto na gwarancji mogę to zrobić bez "dziwnych" pytań Aso
                      Pozdrawiam

Comment

Podłączając pod opisaną kostkę oświetlenie działa równocześnie z oświetleniem kabiny. Po wyłączeniu oświetlenia kabiny przełącznikiem w lampce świeci tylko samo oświetlenie niebieskie. Ja akurat w swoim mieście znam całą załogę ASO dlatego między innymi wybór padł na Hondę, moje podświetlenie oglądali i podziwiali, ale możesz dodatkowo za kostką na kablu do ledów zamontować mały wyłącznik i jadąc na przegląd raz czy dwa w roku wyłączyć.

Comment

Ok dzięki za fotki wygląda to naprawdę fajnie , mam tylko jeszcze jedno pytanko jakiego rodzaju taśmy led użyłeś ?

Comment

Zwykła taśma led
                            https://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/dio_led/3661

Comment

Dobra robota, Jacek! Fajnie to wygląda.
                              Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Working...
                              X