Jest taka funkcja jak odmrażanie przedniej szyby. Po naciśnięciu przycisku "front" włącza się też klimatyacja, którą można zostawić lub wyłączyć. Jak myślicie, czy szybciej szyba odmrozi się (od zewnątrz) przy włączonej klimie, czy też nie jest to konieczne i można ją wyłączać (oszczędność, choć dobrze jak zimą też czasem popracuje) ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
odmrażanie szyb
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz postaJak ustawisz nawiew na AUTO i dodatkowo dasz na FRONT to samo się poodmraża nic nie trzeba kombinować. Lusterka boczne i tylna szyba są razem na tym trzecim guziku (jak by ktoś nie zakumał).
Comment
-
Mam pytanie jak sprawnie działa funkcja odmrażania szyb? Czy przy mocno zmrożonej szybie da się uniknąć używania skrobaczki? Czytałem ostatnio o ogrzewaniu postojowym, super sprawa, jednak honda sobie życzy za taki gadżet grubo ponad 7 tyś. Poza ASO można taniej ale wtedy to chyba się traci gwarancję na samochód.
Comment
-
Uff ale temat w upalne latoNie napisałeś jakiego Civa masz na myśli. Ogrzewanie i odmrażanie jest generalnie bardzo wydajne w wersjach benzynowych. W dieslu może być gorzej - już w większym i starszym 2.2 w ufo musiałem pojeździć kilkanaście km żeby się zagrzał, jak mówimy o dieslu 1.6 obecnym superoszczędnym to pewnie jeszcze mniej ciepła będzie produkował... Generalnie ja bym w naszym klimacie Webasto na dzień dobry nie zakładał do niewielkiego kompaktowego auta, a już szczególnie w takiej cenie. To jest dokładane w salonie, także nie widzę powodu żeby teraz wyrzucać pieniądze i wozić balast - dopiero w zimie zobaczyć czy rzeczywiście potrzebujesz takiego precjozum, wtedy zawsze można założyć.
Co do unikania skrobaczki to jest to na pewno wskazane, bo szyby w obecnych autach do twardych nie należą i rysują się zatrważająco szybko. Ja w tym celu woskuję auto także zimą przy każdym myciu (lepszy jest ten na ciepło nakładany w myjniach ręcznych od tych byle jakich silikonowych na myjniach automatycznych), lód się do wosku nie lepi i generalnie można go płatami zmiotką zdejmować, skrobaczka zbędnaLast edited by Alix; 12-07-2013, 18:41.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Chodzi mi konkretnie o wersję civica IX z silnikiem 1,8. Obecnie jeżdżę starym golfem w dieslu i na odmrożenie szyb na postoju dmuchawą nie ma szans. Przy dużym mrozie to ciepłe powietrze zaczyna mi dmuchać po ok 20 min. akurat jak dojeżdżam do pracyBez porządnego skrobania nie ma jazdy, dzięki czemu mam pięknie porysowane szyby. Zakup nowego Civica to na razie dalsza przyszłość, ale raczej będę go z braku alternatywy również cały rok trzymał pod chmurką.
Odnośnie naszego klimatu to z grubsza licząc połowę roku mamy zimną więc to webasto to wcale nie taki głupie rozwiązanie. Choć wiem to jest 10% wartości auta. Z drugiej strony samochód będę kupował z myślą użytkowania go do końca jego lub swoich dni (w zależności co pierwsze nastąpi).
Comment
-
Imo inwestowanie w webasto jest niewarte tej ceny. Raz żeby to się faktycznie przydało to potrzeba długich zim. Dwa że autem musisz kręcić trochę kilometrów dziennie bo po paru dniach będziesz akumulator ładował (no chyba że mam niezależne zasilanie) jak jeździsz trasy po parę kilometrów. Trzy ogrzewanie jest wydajne i w Civicu nie zmarzłem jeszcze, a szyby schodzą całkiem sprawnie. Także ja odradzam.
Comment
-
To takie webasto mocno obciąża akumulator?! Sądziłem, że wystarczy mu paliwo.
Ja doświadczenia z benzyniakami nie mam zbyt dużego, jedynie wiem że diesle się długo grzeją. Ale skoro twierdzicie że nie ma z tym problemu tym lepiej, zaoszczędzone kilka tysięcy zł.
Podobno super patent jest w fordach z ogrzewaną przednią szybą.
Comment
-
Słyszałem opinie, że jak już raz skorzystasz z tego dobrodziejstwa to potem sobie nie wyobrażasz życia bez webasto.
Może to jest tak jak z opiniami większości, że nowe auta kupują tylko frajerzy, bo za duża utrata wartości, bo po wyjechaniu z salonu tracisz 20% wartości auta itp.
Z drugiej strony, ci którzy raz kupili nowe auto mówią, że nigdy więcej używanego.
Ja sam zawsze byłem wyznawcą pierwszej teorii, ale pomału dojrzewam do zakupu salonówki.
Comment
-
Webasto generalnie ciągnie benzynę / ropę i tym grzeje, pewnie coś tam z akumulatora pobiera, ale raczej dla elektroniki nie dla ciepła więc to niewiele watów - zwykle z resztą w trakcie jazdy. Chociaż w tej cenie powinien już być zestaw na pilota / timer - wsiadasz do auta już ciepłegoAle ceny salonowe bywają 3-5x rynkowych więc... W benzyniaku 1.8 zwykle wystarczy tu kilka km / parę minut jazdy do pełnego odmrożenia i ciepełka z silnika. Z 1.6 D teoretycznie mógłbyś rozważyć taką opcję w razie potrzeby, ale cena auta jest na dziś tak nonsensowna, o potencjalnie problematycznym DPFie na Twoje krótkie dystanse nie wspominając, że mało kto taki model rozważa. A z benzyniakiem - popieram Joe_79 - webasto to IMO wyrzucanie pieniędzy.
Last edited by Alix; 13-07-2013, 10:11.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
CarAudio to zdecydowanie sensowniejsza inwestycja do Civic niż dogrzewanie, byle nie to co oferują w salonie - cena bynajmniej nie okazyjna, a to co otrzymasz i tak nie zagra jak należyLast edited by Alix; 13-07-2013, 10:04.............................C I V I C
.
.
Comment
Comment