Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klima IX prawa strona chłodzi - lewa strona nie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• klima IX prawa strona chłodzi - lewa strona nie

Cześć

Pytanie na szybko.

Miał ktoś z Was problem że klima z prawej strony działa normalnie a po lewej stronie od kierowcy w ogóle nie chłodzi?

Klima nabita cała , układ sprawdzony , szczelność jest.

Dajcie znać

Dzięki

Zacznij od diagnostyki.

Jako że dla IX nie znalazłem takich opisów, a dla VIII są zupełnie inne dane. Wklejam: https://www.civinfo.com/threads/access-climate-control-self-diagnostic-function-9g-civic.91222/ -Odczyt błędów -Resetowanie błędów -Odczyty z czujników układu A/C

W accordzie gdy tak miałem to miałem może 30% czynnika w układzie, parownik jest z prawej strony, także najkrótsza droga, stąd taki a nie inny objaw.

U Ciebie skoro klima nabita zacznij od odczytu błędów, możliwe że klapy się zblokowały lub sam silniczek sterujący się popsuł.

Ile gram nabili klimatyzację? Jaki był ubytek?

Comment

Wiesz co klima była praktycznie od zera nabita , coś tam czynnika było ale minimalnie.
      Układ mi cały sprawdził itd i wszystko wporządku , nawet na samym początku chłodziło z wszystkich kratek tak obastawiam i od kilku dni jak włączam klime to właśnie od strony pasażera jest ok a strona kierowcy nic.

Pierwsze też obstawiałem ten silniczek sterujący że się zepsuł .

Można sprawdzić jego jakoś czy jest dobry czy zepsuty??

Comment

Zrobić diagnostykę, wysłałem link

Comment

Masz gdzieś mega nieszczelność. Przy szczelnym układzie nie ma opcji by czynnika prawie nie było. Jedź do innego fachowca i niech sprawdzi bo ten coś bajdurzy. Klapy swoją drogą do sprawdzenia.

Comment

Po nabiciu klimy była sprawdzana szczelość układu i wszystko na zero. Robiłem to u znajomego i byłem przy tym jak to robił i na bieżąco patrzyłem.

Z tego co mi się wydaje klima wszystko działało na cito teraz w ostatnim czasie zaczeło coś z lewej strony nie chłodzić.

Trzeba pewnie gdzies na kompa podjechać podpiąc i zobaczymy.
            Last edited by Bartosz85; 21-05-2023, 15:54.

Comment

Coś udało mi się zrobić.

Jak szło po kolei z tego opisu pokazało mi numer - 40.

Później dałem to sprawdzanie wartości miałem coś takiego:

1- 29
              2- 23
              3- 00
              4 - 32
              5 - 65
              6 - 00
              7 - 00
              8 - 59
              A - 71
              B - 63
              C - 85
              D- 18

takie zapisałem liczby po odczytywaniu po kolegi z punktu trzeciego.

Wychodzi na błąd B1233 - ...

ktoś coś?
              Last edited by Bartosz85; 21-05-2023, 16:28.

Comment

Tak, układ pusty, pozycja nr 5 ma być 02/03 stopnie przy pełnym układzie i włączonej klimatyzacji i wartości LO.

Słuchaj, który raz mam Tobie napisać że wszystko jest w linku który wysłałem?? Łącznie z kodem b1233... Tak jak pisałem silnik klap stoi.

Oddaj auto do ludzi co naprawiają a nie tylko udają.
                Warsztaty biorą sobie maszynę do nabijania klimy w najem, potem nazywają się serwisami klimy z żadną wiedzą praktyczną... Wymyślają cuda, najczęściej wymień kompresor i inne cuda w najdroższym wariancie. Wycieku też nie znajdą bo nie mają czym...

Dopiero co wklejalem to :

Od początku mam tak że jak dam klimę na ON po chwili zaczynam w kabinie słyszeć brzęczenie jak by coś rezonowało w komorze silnika i niesie się to do środka. Dźwięk nie jest stały tylko narastający wraz z obrotami. Ale przy pewnych stałych obrotach zanika. Na wolnych obrotach cisza. Przy pewnych obrotach silnika ten dźwięk staje wręcz nieprzyjemny dla ucha. Nawet moja żona to słyszy a jej naprawę mało co w aucie przeszkadza :) Byłem z tym w ASO ale jak się domyślacie nie widzą problemu wszystko
                Last edited by slepak; 21-05-2023, 16:59.

Comment

Takie pytanie z innej beczki.

Silniczek sterujący musi być identyczny jaki jest czy może być np, modelu z diesel lub 1.4 itp ??

Comment

Panowie temat ogarnięty do zamknięcia.

Powodem wycieku gazu były sparciałe oringi przy grodzi - pod lampą na ultrafiolet wyszło że tak był problem.

Zostały wymienione na nowe oryginalne z Aso klima nabita i działa. Wymieniłem / podmieniłem silniczek klapy i teraz wszystko działa.

Dzięki za pomoc!

Comment

Dobrze że oryginał , bo te oringi w zamienniku to się nadają co najwyżej do utylizacji.
                      Cieszę się że klima działa, teraz już wiesz jak robić pełną diagnostykę

Comment

kosz/dubel

Comment

Working...
                        X