Witam padła mi klimatyzacja tylko nie wiem czy to kompresor czy samo sprzęgło z cewka. Środek się nie kręci tylko koło pasowe. Po rozkręceniu sprzęgła jest ono w środku zdarte a cewka tak jakby stopiona i popękana. Wszytsko inne takie jak przekaźnik i bezpieczniki mam sprawne. Sprzęgła się nie załącza po wciśnięciu AC. Byłem u jednego mechanika to powiedział że jest ciśnienie i jest czynnik w środku ale stwierdził że nie nabije mi bo kompresor się nie załącza. Pojechałem do innego serwisu i tam na oko po dotknięciu sprzęgła stwierdzili ze do wymiany sprężarka. Jak sprawdzić co jest do wymiany??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kompresor klimatyzacji
Collapse
X
-
ta cewka wygląda na zmęczoną, i wszystko na to wskazuje że to jej wina.
Kompresory w Hondach co do budowy i działania są identyczne (mocowania do bloku mogą się różnić)
Poczytaj ten temat:
Cewka kompresora UFO Civic VIII
poczytaj dokładnie łącznie z linkami we wpisie #33 i #57 TRAFO.
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaPoza tym do sprawdzenia przerwa na sprzęgle. Jak będzie za duża to też nie ruszy kompresor.
Dzisiaj zauważyłem, że klimatyzacja przestała chłodzić. Około tydzień temu klimatyzacja jeszcze działała, aczkolwiek nie wiem czy intensywność chłodzenia już wtedy nie była za mała. Potem były chłodniejsze dni i klimatyzacja była wyłączona aż do dzisiaj. Zrobiłem test na biegu jałowym. Po załączeniu AC obroty delikatnie rosną (około 50-100 obr/min), a po wyłączeniu AC spadają. Czy to wyklucza awarię przekaźnika lub zbyt dużego luzu na sprzęgle sprężarki i oznacza, że sprężarka się zasprzęgla i
jak przerwa jest za duża, czyli te płaszczyzny spękane mocno wytarte to sprzęgło się nie "sklei" i sprężarka nie ruszy.
Zamieszczone przez connradoi Zobacz postaTylko pytanie czy ta część środkowa nie powinna się swobodnie kręcić?
Ta rolka wielorowkowa się kręci zawsze jak uruchomisz silnik, natomiast blacha sprzęgła która zdemontowałeś "przykleja" się do tej rolki gdy wciśniesz A/C ON i się kręci rolka i blacha. A odkleja się ta blacha od rolki i stoi jak dasz A/C OFF, i nadal kręci się tylko rolka wielorowkowa.
O to chodziło?
Jak zdemontujesz pasek to ręką swobodnie pokręcisz tylko rolką. Sprężarką - sprzęgłem nie ruszysz, nie masz tyle siły w łapie.Last edited by rambo7; 27-04-2022, 08:12.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Właśnie zadzwonił do mnie mechanik i po oględzinach i sprawdzeniu stwierdził że to cewka poszła i do wymiany. Po czym zadzwonił ponownie za 5 min i mówi że nie kręci się środek kompresora a powinien się kręcić mimo zepsutej cewki. Mówi że trzeba się rozgląda za nowa sprężarka...
Comment
-
Wiem mniej więcej jak to działa tylko mechanik twierdzi że jak normalnie mam wszytsko zamontowane otwieram maskę to powinienem ruszyć swobodnie tym środkiem czyli ta tarcza która wykręciłem. Rolką nie obrócę gdyż jest na pasku. Dopiero. Jak odpalę to rolka się kręci.
Comment
-
Zamieszczone przez connradoi Zobacz postaotwieram maskę to powinienem ruszyć swobodnie tym środkiem czyli ta tarcza która wykręciłem
Daj znać na czym stanęło?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postato się zgadza. Gdy jest ustawione A/C OFF to palcem tę tarczę z boku rolki pokręcisz.
Daj znać na czym stanęło?
Aktualnie szukam jakiegoś używanego kompresora oraz jakiejś firmy która go wymieni i przeplucze układ z ewentualnych opiłków, za chwilę wyjeżdżam na 2 tyg więc raczej nie zdążę nic zdziałać.na rynku ciężko dostać używany.
Comment
-
w używkę bym nie poszedł, szczególnie w modelach od 8 gen w górę, a dlatego że ludzie użytkują sprężarkę mocno, to wynika z posiadania klimatronika. Podejście jest takie że skoro jest klimatronik to A/C jest na ON - zawsze. No i z tego powodu ja mam fabryczna sprężarkę w 7genie co ma 20 lat i nadal działa bez remontu. Sprężarka jest urządzeniem mechanicznym - się zużywa, 3/4 roku jest kompletnie do niczego niepotrzebna Polska to nie Afryka.
Dlatego odradzam używkę, będziesz robierał 2 razy bo jest duże prawdopodobieństwo że uzywkę kupisz wypracowaną, tu akutat nie jest dobry pomysł.
Użwykę to możesz zaryzykować kupić z auta co nie ma klimatronika, to jest szansa że więcej stała niż pracowała, wtedy tak.
Proponuje zadzwoń i zapytaj tutaj: https://www.klimapremium.pl/
ja u nich kupiłem nowa sprężarkę do Verso i sam montowałem, sprężarka nowa około 1300zł do Hondy może być tańsza (choć teraz po pandemii i inflacji to nie wiem). Generalnie nowa, z gwarancją.
Co do płukania to też rozważ jak do tego podejść, bo jeśli twój skraplacz wygląda tak jak tu lub podobnie:
Uszkodzony Radiator skraplacza (chłodnicy) klimatyzacji.
to lepiej tę kasę z płukania wydać na nowy skraplacz bo w skraplaczu jest zintegrowany osuszacz (to ten cylindryczny zbiorniczek po prawej) który przy okazji będzie wymieniony. Płukanie osuszacza to jak "pranie ufajdanych zużytych majtek", no nie wyczyścisz tego. Musisz mieć świadomość.
Jak wsadzisz nową sprężarkę i nowy skraplacz z osuszaczem możesz śmiało napełniać układ. On będzie jak nowy.
Nie pokazałem co wylatuje z używanego skraplacza z osuszaczem po 10 latach ale wylatuje dosłownie czarna "smoła" - tego się wyczyścić nie da, bo szlam stoi ma dnie poniżej króćców przyłączeniowych rurek. Uwaga,! to co jest poniżej rurek zostaje w chłodnicy tego nie usuniesz.
Zobacz gdzie są przyłącza a gdzie sięgają boki bocznym rur skraplacza.
Jak chcesz naprawdę wyczyścić układ, to skraplacz trzeba zdemontować odkręcić korki osuszacza wyjąć woreczek osuszacza który będzie czarny totalny black sabbatch i tego na biało po czyszczeniu nie zrobisz. To takie czyszczenie prowizorka.
Wyjmiesz to, przechylisz chłodnice do góry nogami, wylejesz czarny szlam, wypłuczesz chłodnicę benzyną extrakcyjną i nowy worek i korek, i to zamontujesz to, ok. to wtedy ma to sens inaczej, czyszczenie jest nic nie warte, szkoda sprężarki.
Oczywiście, wiem ... liczymy $, ale wolisz zrobić to raz i dobrze czy 2 razy? Pójście na taniej, kończy się drożej.
Jak nie zrobisz tego zgodnie ze sztuką to lepiej nie robić w ogóle.
No chyba że masz zamiar tym autem jeździć krótko i sprzedać z działająca klimą bo to ważne przy odsprzedaży.
Tu trzeba przemyśleć, bo można wydać $ w błoto.Załączone plikiLast edited by rambo7; 04-05-2022, 09:56.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam. Czy ktoś wymieniał sprzęgiełko w kompresorze, czy jest to możliwe czy raczej nie da się tego zrobić. Cewka padła. Widziałem ze sprzedają takie na allegro. Honda civic 2015 , silnik 1,4 benzyna. Pytałem w 2 serwisach i powiedzieli ze nie robią takich rzeczy.
Comment
Comment