Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX, nagrzewanie po stronie pasażera (zębatka klap nawiewu)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda Civic IX, nagrzewanie po stronie pasażera (zębatka klap nawiewu)

Cześć!

Mam do Was pewne pytanie, prośbę o pomoc lub jakieś dodatkowe wyjaśnienie.

Problem: Niestety z środkowego prawego nawiewu oraz tego po stronie pasażera, nie leci ciepłe powietrze. Mimo oczywiście ustawionej temperatury na High lub jakiejkolwiek innej 'ciepłej'.
    Po stronie kierowcy i lewy środek, wszystko działa poprawnie. W tym momencie wyciągniety jest silniczek nagrzewnicy, a klapa została przestawiona ręcznie, więc ze strony kierowcy wszystko działa poprawnie, natomiast po stronie pasażera powietrze leci, powiedzmy takie "ciepławe", a wczesniej gdy klapy nie były przestawione, to niezależnie od temperatury leciało powietrze lodowate.

Pojechałem do mechanika, który zdiagnozował, że problemem jest "zębatka klap nawiewu ciepło/zimno".

Tutaj zdjęcie: tGg3nnj.jpg
    Jak widać na zdjęciu, "ząbki" z jednej strony są połamane i ponoć nie przesuwają klapy z zimnego powietrza na ciepłe.

Taka sytuacja wydaje się logiczna, (może ktoś ma inne zdanie?) w każdym razie, nie mam pojęcia jak zdobyć taki plastik. Przy silniczku nagrzewnicy jest inny plasticzek - ten mam w pełni sprawny), więc obstawiam że ten załączony na zdjęciu znajduje się w jakimś innym miejscu. (Niestety nie dopytałem mechanika, a już mineło troche czasu, więc pewnie zapomniał - ewentualnie pojade i dopytam). Czy ktoś z Was wie może czy jest to element całej tej nagrzewnicy, czy jest on gdzieś wcześniej? Albo jest w stanie jakoś pomóc odnależć zamiennik lub część używaną?

Początkowo chciałęm właśnie kupić całą nagrzewnice, ale cóż z moją wiedzą lepiej tego nie robić bez zapytania innych, doświadczonych.
    Bez Was będzie trudno sobie poradzić..

edit.
    Zgodnie z Regulaminem zamieszczaj foto korzystając z trybu edycji.
    Last edited by damti13; 25-02-2022, 16:02. Powód: Regulamin forum. r7
    Moja Honderka: Czarny demon

Drukarka 3D przychodzi mi do głowy.

Lub poszukałbym nawet od Anglika całej nagrzewnicy i plastik przełożył, o ile to jest w tym miejscu. Schematy znajdziesz po epc nawet na forum.

Comment

Jesteś w stanie podpowiedzieć jak to znaleźć? Też myślałem o druku 3D.

Szukałem na kilku stronach "Honda EPC", ale z jednej strony nigdzie nie znajduje mojego VINu, a jak szukam po modelu to i tak nie mogę sobie poradzić.
      Poprosiłem też kilku użytkowników na allegro, którzy sprzedawali całą nagrzewnice, żeby zlokalizowali taki plasticzek, ale mówili że tam tego nie ma. Obstawiam ze jest to w takim razie zębatka klap ciepło/zimno..
      Moja Honderka: Czarny demon

Comment

I jest u mnie podobny problem. Od wczoraj wszystkie nawiewy od strony pasażera dmuchają tylko i wyłącznie max gorącym powietrzem. Nie ważne czy klimatyzacja jest włączona, czy wyłączona. Nie ważne jak skierowany jest nawiew, czy: szyba-nogi, nogi-kabina, sama kabina. Totalnie nie ma to żadnego znaczenia, jak i sama temperatura ustawiona na konsoli. Wali gorącym powietrzem i koniec.
        W czerwcu miałem już taki przypadek, ale po jakiś 5 min samo z siebie się odblokowało i nie wystąpiło do wczoraj, więc to wcześniej olałem i potraktowałem jako jednostkowy incydent.

Comment

Working...
        X