Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny dźwięk nawiewu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwny dźwięk nawiewu

Mój nawiew zaczął wydawać dziwne dźwięki. Nagrałem film przy różnych prędkościach wiatraka. Dźwięki pochodzą zza kolumny - tam gdzie wkładam kamerę przez schowek. Jak pierwszy raz usłyszałem to było dużo głośniej - zagłuszało standardowo ustawione radio. Teraz jest zdecydowanie ciszej, ale nie wiem skąd ta zmiana. Pomoże ktoś? Głównie to się zastanawiam czy coś jest uszkodzone czy coś wpadło do kanałów od nawiewu (np. jakiś liść)
    link do filmu: https://wrzucplik.pl/pokaz/1868541---ot4i.html

Wentylator dmuchawy nawiewu do wymiany.
    Następnym objawem będzie https://www.civicforum.pl/showthread...%C5%BCliwienie
    Witam, Panowie, miałbym prośbę o sprawdzenie czy w Waszych hondach (chodzi o 5D, po lifcie o ile to ma jakieś znaczenie) bez względu na to jak ustawicie nawiew - i tak powietrze zawsze leci z bocznych otworów (tych okrągłych z klapkami do zamykania). Aktualnie u mnie jest tak, że nawet po ustawieniu kierunku "na nogi" - z bocznych otworów powietrze cały czas wprawdzie delikatnie - ale jednak leci. Po ustawieniu nawiewu "na siebie" - leci oczywiście już znacznie mocniej i także ze środkowych
    Last edited by Original; 26-11-2019, 05:12.

Comment

U mnie jest to samo. Diagnoza w Aries: wymiana całego wentylatora około 1500 zł z robocizną. Wentylator Denso kupić można tylko w ASO lub w hparts (ceny podobne). Jak padnie na amen to wymienię.

Comment

Też mam taki plan. U mnie też nie jest to coś, co wpadło tylko po prostu wentylator się kończy. W ASO sobie sporo krzyczą. Jest zamiennik za 400 zł https://allegro.pl/oferta/dmuchawa-w...owy-8550458246. Za rozebranie i diagnozę zapłaciłem 70zł (poza ASO), więc myślę że za wymianę będzie podobnie, bo to w sumie te same czynności. Są też używki za niecałe 200 zł tylko chyba nie ma to sensu patrząc, że już kilku osobom to padło w stosunkowo nie starych samochodach.

Comment

Wentylator trzeba dobierać według VIN samochodu. ASO Aries dokładnie podało mi numery fabryczne wentylatora, który trzeba kupić. Niestety te dostępne na alegro wentylatory nie pasują do mojego auta. Konsultowałem tą kwestię w sklepie ASO i powiedzieli, że jeżeli numery wentylatora będą inne, to wentylator może nie działać, bo komputer nie zasteruje jego pracą. Wentylator do mojego auta można kupić, ale u kitajców, czyli w Chinach.

Comment

Co to za czasy że kiedyś miałem hondę dosłownie 20 letnią i dmuchawa dmuchała bez problemu blacha była lepsza niż dzisiejsze, wszystko jakieś inne i trwałe.. Quo vadis motoryzacjo.
            4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
            Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
            https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

1.8 rok prod. 2015 Od paru miesiecy nawiew zaczal gwizdać. Zakupilem uzywany nawiew ( z 1.6 2016)podlaczylem działa normalnie i nie gwizdze. Z rqcji tego, ze mam ta gwizdzaca dmuchawe, chce ja rozebrac i sprawdzic łożyska i je nasmarować smarem do łożysk.
              Nie wiem jak sie tam dostać. Czy ktoś ma pomysł albo albo ktoś z Was rozbierał? 357374A0-7013-43F4-B202-846695ED8496.jpg9318B14D-AC8F-4D92-B671-16660B178FE4.jpgE7664D32-9A70-48F7-B25A-608F07C29220.jpg

Comment

Zamieszczone przez Sylwek_honda Zobacz posta
                Nie wiem jak sie tam dostać. Czy ktoś ma pomysł albo albo ktoś z Was rozbierał?
                sądzę, że pomocny może być wątek z VIII gena- link poniżej:

Comment

Zakładał ktoś zamiennik wentylatora nrf czy srl?

79310TS6H01

Irytuje mnie tyrkotanie wentylatora coraz bardziej...

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                    Zakładał ktoś zamiennik wentylatora nrf czy srl?

79310TS6H01

Irytuje mnie tyrkotanie wentylatora coraz bardziej...
                    Ja założyłem SRL rok temu. Na razie jest cicho. Zobaczymy do kiedy

Comment

Może ktoś ma namiary gdzie można dostać wentylator nawiewu do ix sedana używany . W ASO strasznie drogo

Comment

Wymień same łożyska. Dwie sztuki 608-2z
                        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez wpi Zobacz posta
                          Może ktoś ma namiary gdzie można dostać wentylator nawiewu do ix sedana używany . W ASO strasznie drogo

Wpisujesz nr vin, szukasz po nr OEM zamiennik.

Comment

Mam nr oryginału tylko że
                            zamienników nie ma.

Comment

Na razie jakoś działa boję się żeby przy rozbieraniu coś jak to zwykle bywa pójdzie nie tak i zostanę bez wentylator przed świętami a tak się jeździć w zimie nie da. Kupię łożyska i po świętach będę rozbierać.

Comment

Working...
                              X