Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie jezdzi na benzynie prośba o pomoc

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie jezdzi na benzynie prośba o pomoc

Dzień dobry zwracam się z prośbą o jakieś wskazówki dotyczące poniższej usterki. Może miał ktoś podobny przypadek i może coś poradzić.
    Auto znajduje się już u mechanika od półtorej tygodnia i mechanik powoli rozkłada ręce.
    Auto: Civic IX 1.8 + Gaz stag
    Objawy:
    - Auto odpala ale po dodaniu gazu gaśnie - zachowanie auta podobne jak przy braku paliwa (ale jest ponad pół baku).
    Przy odpaleniu auta i ręcznym szybkim przełączeniu auta na gaz auto działa normalnie.
    Auto po podpięciu pod komputer nie pokazuje żadnych objawów ani błędów. Mechanik wykluczył do tej pory: pompę paliwa, winę instalacji gazowej, układu paliwowego, filtr paliwa itp.
    Jeśli ktoś miałby pomysł gdzie może leżeć przyczyna prośba o pomoc.

Ja na Twoim miejscu w pierwszej kolejności tymczasowo odłączyłbym możliwość pracy na LPG.
    1. wyłączyć przełącznikiem na centralce (tylko praca Pb)
    2. fizycznie zakręcić zawór przy butli
    3. wyjąć bezpiecznik od lpg (jeśli nie powoduje to wyłączenia pracy Pb)

Po tych pracach należałoby zresetować kalkulator spalania, wykasować błędy - może zdjęcie klemy na chwilę by pomogło jak w starszych autach, a jak nie to pomoc iakiegoś diagnosty, a później spróbowałbym pojeździć 1....2 dni tylko na Pb, albo wybrać się jednorazowo na dłuższy przejazd.

Wszelkie prace naprawcze uzależniłbym od tego jak auto zachowuje się na Pb ale oczywiście już po tym, jak auto będzie w trybie Pb od tych 2dni normalnej jazdy ba tym paliwie.

Nic nie piszesz o historii auta, od kiedy lpg, co ostatnio było robione, jakie było wcześniejsze zachowanie p9dczas jazdy..
    Nic się nie dzieje nagle..
    Albo auto niedomagało od dłuższego czasu, ale dało się nim jeździć , albo była ingerencja która spowodowała nagły problem.
    Czasami kuna się dostanie do kabli i z dnia na dzień cuda się dzieją (raczej nie w Twoim przypadku) ale w większości innych problem powoli narasta i w końcu jest kumulacja + przymusowy postój..
    Może trafne paliwo, albo mimo iż pompa pracuje, to nie ma odpowiedniej wydajności, ..
    Opisz więcej, spróbuj jak pisałem bez lpg pojeździć i daj znać o efektach.

Comment

U mnie nie było żadnych objawów i nagle nie mogłem odpalić na PB. Okazało się że spaleniu uległa pompka paliwa. Prawdopodobnie zapchał się filtr, nie było przepływu paliwa (chłodzenie) i się spaliła lub zatarła. Sprawdź w jakim stanie masz filtr paliwa. Jeżeli jest przez niego nic nie widać, to wymień go, bo jak spalisz pompę, to koszty będą dużo większe. U mnie też żadnych błędów nie pokazywał. A u Ciebie może podpompować paliwo do wymaganego ciśnienia na rozruch (dłużej pompuje), ale już na bieżącą pracę podaje zbyt mało benzyny i silnik gaśnie.

Comment

Zamieszczone przez Michał_NH Zobacz posta
        - Auto odpala ale po dodaniu gazu gaśnie - zachowanie auta podobne jak przy braku paliwa (ale jest ponad pół baku).
        niestety to nie pierwsza awaria pompy w tym modelu, to dość częsta usterka.
        Cały wpis a konkluzja w #37:
        Problem z odpaleniem 1.8 po trasie

Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
        X