Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sprawdzić po wyskoczeniu tych kontrolek ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co sprawdzić po wyskoczeniu tych kontrolek ?

Hej.
    Końcem grudnia po przejechaniu ok 2km wyskoczyły mi te kontrolki (po kilku minutach wyskoczyła jeszcze kierownica z wykrzyknikiem ,ale nie zrobiłem zdjęcia ),

odrazu pomyślałem ,że może być coś z czujnikiem ciśnienia w kołach. Podjechałem na stację ,żeby napompowac ,ale wszędzie było ok. Dlatego zdecydowałem się jechać dalej przejechałem z 5km i wszystko znikło ,aż do dzisiaj.

Przejechałem 15km znowu te komunikaty ,kontrolki. Jechałem dalej myślałem ,że znikną ,Dojechałem do rodziców wyłączyłem silnik ,myślę sprawdzę jeszcze raz ciśnienie w oponach, znowu wszędzie ok , wziąłem Elma obd wpialem zero błędów. Odpaliłem silnik kontrolek już nie było. Dla pewności wyzerowalem czy skasowałem ten system od opon. Wracam do domu znowu po 5 km kontrolki się zapaliły , ale jadę dalej zrobiłem z 10km i zniknęły :-).

Co mogę sprawdzić,gdzie szukać ? Czy to zostawić dopóki nie będą świecić cały czas ?

Jeżeli zły dział proszę o przeniesienie.
    Załączone pliki

W 1980 roku, kiedy "coś" stukało w samochodzie, trzeba było obejść je dookoła, postukać, popukać, pomierzyć może z grubsza elektrykę, posprawdzać bezpieczniki i żarówki.

W 2020 roku wystarczy podpiąć się "pod komputer" co i Tobie polecam, bo nie umniejszając wiedzy forumowiczów - poco zgadywać coś, na co odpowiedź zna komputer samochodu? On "wie" co padło i z jakiego powodu wyświetla błąd.

Comment

Bardzo możliwe, że to jest co przytaczało już sporo forumowiczów czyli objaw niedoładowanego lub kończącego się akumulatora.
      Często zapala się w tych przypadkach nawet cała choinka ikonek a później zanika.
      Sprawdź poziom naładowania akumulatora, a ponadto gdy się jeździ w większości na światłach dziennych aku nie jest ładowany,natomiast jest ładowany podczas jazdy na mijania.

Comment

Zamieszczone przez TakTyk Zobacz posta
        W 1980 roku, kiedy "coś" stukało w samochodzie, trzeba było obejść je dookoła, postukać, popukać, pomierzyć może z grubsza elektrykę, posprawdzać bezpieczniki i żarówki.

W 2020 roku wystarczy podpiąć się "pod komputer" co i Tobie polecam, bo nie umniejszając wiedzy forumowiczów - poco zgadywać coś, na co odpowiedź zna komputer samochodu? On "wie" co padło i z jakiego powodu wyświetla błąd.
        Mysle ,że na elm już by coś wyskoczyło

Zamieszczone przez Borus Zobacz posta
        Bardzo możliwe, że to jest co przytaczało już sporo forumowiczów czyli objaw niedoładowanego lub kończącego się akumulatora.
        Często zapala się w tych przypadkach nawet cała choinka ikonek a później zanika.
        Sprawdź poziom naładowania akumulatora, a ponadto gdy się jeździ w większości na światłach dziennych aku nie jest ładowany,natomiast jest ładowany podczas jazdy na mijania.
        Aku wymieniony na nowy w 2018
        Last edited by Grzechu; 16-02-2020, 21:09. Powód: aby dopisać dalszą myśl, proszę edytować post, możliwosć edycji do 12h

Comment

Zamieszczone przez Paskov
          Aku wymieniony na nowy w 2018
          podtrzymuję - sprawdź poziom naładowania lub pojeździj na światłach mijania - zobacz : https://www.civicforum.pl/showthread...581#post449581 : #135 i 136

pozdrawiam

Comment

Dzięki poczytam. Pozdro

Comment

Istnieje możliwość uszkodzenia czujnika ABS, albo przewodu. Są o tym tematy:

Wczoraj podczas jazdy zapaliły mi się kontrolki ABS i VSA jedna za drugą. Po postoju i ponownym uruchomieniu silnika już ich nie było. Potem i dziś też już nie. Co mogło być przyczyną ? Akumulator ? (ma już 6 lat bez ładowania). Klima była wtedy na przednią szybę "front" ze sporą mocą na cztery "słupki", prędkość 140 km/h, cztery osoby na pokładzie. Tarcze i klocki z przodu do wymiany za jakieś 3 tyś. km, przebieg 112 tyś. km. Widzę, że problem jest częsty w VIII gen., ale jakoś nie ma
              Last edited by Grzechu; 16-02-2020, 21:16.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Dzięki sprawdzę.

Comment

Working...
                X