Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działa silniczek do spryskiwaczy, ale nie ma cisnienia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Działa silniczek do spryskiwaczy, ale nie ma cisnienia

Witam wszystkich mam honda civic ix 2012r. Od jakiegoś czasu, próbując spryskać szyby, słyszę tylko działającą pompke, i za pierwszym razem kichnie mi płynem, a później ledwo co ciurkiem leci. Silniczek działa, to tak jakby cisnienia nie dawało, płyn nalany do fulla, nie działa przód i tył. Ktoś coś? Jak był juz temat o tym to proszę o przekierowanie pozdrawiam

miałem coś takiego kiedyś, dokładnie tak samo , okazało sie że zważył się płyn w zbiorniku (zrobiła się galareta - prawdopodobnie przez zmieszanie 2 różnych płynów, zaszła jakaś reakcja) trzeba było wywalić zbiornik spryskiwacza i wypłukać wszystko. Podjechałem do ASO z zapytaniem co może być,sprawdzili od ręki - wyczyścili zbiornik i nic nie skasowali

Comment

może tak być jak pisze adam12, dlatego nie dręcz za długo pompy bo ją spalisz. Jeśli w zb. jest "kasza" to grudki lodu są zasysane do ssawki pompy i ją oblepiają i nie ciągnie cieczy.
      Musisz się zastanowić co masz w zb. spryskiwacza?
      Mechanicznie to jeszcze tak, upewnij się że nic się nie dzieje ze spryskiwaczami - podnieś maskę odepnij (ostrożnie bo to delikatne!!) główną rurkę która podaje płyn na spryskiwacze. Załącz spryskiwacz - leci tak samo słabo czy mocno?
      - jak mocno - to coś w spryskiwaczach może dysze zapchane?
      - jak nadal słabo - to w zb. wyrównawczym masz "kaszę".
      Zostaje albo znaleźć ciepły garaż tak ze 20stC bo taki co ma +5stC to będzie odtajać 2 tygodnie. albo gotujesz wode w czajniku i te 1,5L wlewasz do zb. wyrównawczego, odczekaj 2-3 min i załącz spryskiwacz.
      Jeśli leci mocno - to jesteś uratowany - wszystko wypsikaj, nic nie może zostać. Jak już wypsikasz, ponownie zalej wodą z czajnika ale nie wrzątkiem tylko tak 70stC. bo być może masz tam jeszcze gródki lodu, jak po wypiciu pepsi a lód zostaje. Znowu wszystko wypsikaj, dopiero wtedy zalej zimowym płynem i ponownie psikaj tak aby zimowy płyn dotarł we wszystkie przewody.
      Unikaj mieszania płynów letni - zimowy. Lepiej wszystko wypsikać niż oszczędzać bo się potem to gryzie i zatyka się nawet jak jest -3stC.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

no ja pomieszałem 2 rożne płyny i się zważyły - powstała galareta

Comment

Miałem sytuację, że podobnie mi działały spryskiwacze, pompka ok płyn tylko trochę, jakieś krople na początku. Myślałem że może dysze się zapchały ale winny był filtr na dole zbiornika.
          Trzeba się dostać tam przez nadkole, wypiąć przewody i wyciągnąć filtr. U mnie był cały zapchany czarna mazią.
          Jak można wrzucam linka z civicinfo dokładna instrukcję

Comment

Jednak była galareta na dole w zbiorniku, jakoś udało mi się ją wypsikać, nie pytajcie jak to zrobiłem bo sam nie wiem. Także dzięki za pomoc.

Comment

Working...
            X