Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W trybie EKO nie zmienia koloru

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• W trybie EKO nie zmienia koloru

W trybie EKO nie zmieniają mi się kolory koło prędkościomierza, cały czas świeci na niebieski, a na początku widziałem zielony i błękitny.
    Prawdopodobnie od czasu odpięcia akumulatora (złapałem błąd silnika - nie podpiąłem wtyczki powietrza przy filtrze) nie zmieniają się te kolory.
    Szukałem w instrukcji i nic nie ma o czasie/dystansie, jaki musi upłynąć od resetu. Przejechałem już ok 100 km od resetu, wszystko dobrze pokazuje, a wskaźniki dalej niebieskie... Dziś zatankowałem do pełna i przejechałem 50 km bardzo spokojnie (spalanie nawet 5l/100km) i nic się nie zmieniło.

Czy ktoś zna jakiś magiczny sposób, którym mogę wyzwolić te światełka?

Zamieszczone przez Krzychup Zobacz posta
    W trybie EKO nie zmieniają mi się kolory koło prędkościomierza, cały czas świeci na niebieski, a na początku widziałem zielony i błękitny.
    Prawdopodobnie od czasu odpięcia akumulatora (złapałem błąd silnika - nie podpiąłem wtyczki powietrza przy filtrze) nie zmieniają się te kolory.
    Szukałem w instrukcji i nic nie ma o czasie/dystansie, jaki musi upłynąć od resetu. Przejechałem już ok 100 km od resetu, wszystko dobrze pokazuje, a wskaźniki dalej niebieskie... Dziś zatankowałem do pełna i przejechałem 50 km bardzo spokojnie (spalanie nawet 5l/100km) i nic się nie zmieniło.

Czy ktoś zna jakiś magiczny sposób, którym mogę wyzwolić te światełka?
    Raz: prędkość nie ma nic do tego ani spalanie. Mi czasami tyle się udaje wydusić bez ECONu. Ważne są obroty i kierowanie się podpowiadaczem zmian biegów. Powyżej 2000 obrotów zielony się zaczyna zmieniać na niebieski. Sprawdź na szóstce przy jakiejś niewielkiej prędkości. Przy włączonym ECONie na szóstce właściwie zawsze się świeci zielone.
    Mógł się ten bajer też wyłączyć skoro odpinałeś aku. Do ustawienia w menu na IMIDzie. Nie pamiętam gdzie, w którym miejscu menu ale to się normalnie ręcznie da ustawić.

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
      Mógł się ten bajer też wyłączyć skoro odpinałeś aku. Do ustawienia w menu na IMIDzie.
      Od to, to, dobrze prawi, te kolorowe podświetlenia włącza się lub wyłącza w ustawieniach auta przez i-mid. Poszukaj.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Dzięki, znalazłem
        Kluczyk na II -> Menu-> Customize Settings-> Trip Computer Setup -> Fuel Effidency Backlight -> ON!

Comment

może ktoś wie czy się da to jakoś włączyć bez włączania trybu econ , chodzi o te kolory koło prędkości aby się zmieniały w normalnym trybie jazdy

Comment

Zamieszczone przez adam12 Zobacz posta
            może ktoś wie czy się da to jakoś włączyć bez włączania trybu econ , chodzi o te kolory koło prędkości aby się zmieniały w normalnym trybie jazdy
            Nie da się. To jest właśnie oznaka, że robisz dobrze środowisku. Możesz sobie na stałe zrobić zielony kolor na IMId. Nic poza tym.

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
              Możesz sobie na stałe zrobić zielony kolor na IMId. Nic poza tym.
              zielonego w ustawieniach IMID nie mam, jest czerwony, pomarańczowy, niebieski i szary

Comment

Bo zielony kolor jest tylko dla ECON
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  Bo zielony kolor jest tylko dla ECON
                  a to muszę spradzić

Comment

sprawdziłem ...włączenie trybu eco nie powoduje że na imid staje się dostepny kolor zielony, jest tylko, niebieski, czerwony, bursztynowy i szary

Comment

No właśnie to Grzechu napisał: tylko dla Econ. Jedziesz i stosujesz się do zasad ekonomicznego drajwingu - masz zielone. Ale w sumie to kicha, bo cała reszta się nie zmienia. Fajnie byłoby, gdyby nie tylko wyświetlacz przed kierowcą zieleniał ale no cały Connect (jeśli ktoś oczywiście ma). No ale to akademizm. Ja np w ogóle nie jeżdżę na Econie

Comment

w sedanie IX te kolorki sie zmieniają przy wyswietlaczu prędkości mimo wyłączonego trybu eko a tu sie nie da - szkoda , że nie działa to bez włączenia "zamulacza"

Comment

Working...
                        X