Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1/4 mili w wykonaniu R18Z4

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1/4 mili w wykonaniu R18Z4

Siema wszystkim pytanko jakie czasy wykrecały wasze 1.8 na 1/4 ? Bo na samym oleju 0w20 a5w30 po pomiarach na hamowni pokazalo mi juz roznice a nie mam do kogo sie odniesc jesli chodzi o czas na 1/4

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A może była inna gęstość powietrza i tak ci wyszło.. dobrze by było jakbyś jeszcze napisał jak to wyszło..
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Hamowalem dwa razy w krotkim czasie . Pierwszy pomiar na 0w20 w zdjeciu ponizej natomiast na 5w30 wyszlo 136 km . I niestety to nie tylko moja opinia poniewaz hamowalismy 3 takie same auta i kazdy na 5w30 podobne parametry .

Comment

A ten 5W30 to jaki teraz masz ? Generalnie 0W20 jest jak woda, mniejsze opory wewnętrzne dla silnika, temu większa moc na kołach. W F1 po to leją oleje 0W10 żeby mieć jak największą moc, ale wiadomo z jakim skutkiem dla silnika...
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

Pisalem do aso co mialem wlasne to shella do diesli [emoji23]

Comment

To pewnie Shell 5w30 ACEA C3, to niestety lepkość jego w 100st.C jest większa niż 0W20, stąd ta różnica w mocy. Ale na EE ECO powinno być w takim razie lepiej, ale nie dużo
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

trochę to nie bardzo sobie to potrafię wyobrazić, bo:
              Zamieszczone przez Jacazawisza Zobacz posta
              Hamowalem dwa razy w krotkim czasie . Pierwszy pomiar na 0w20 w zdjeciu ponizej natomiast na 5w30 wyszlo 136 km
              wjazd na Hamownię test na 0W-20, wyjazd spuszczenie oleju zalanie nowego, wjazd i ponowna próba na 5W-30. Sorry nie czuję tego co opisałeś.
              To nie jest test w krótkim czasie, tego sie nie da zrobić w krótkim czasie.
              Ja mam test na hamowni na jednym oleju w krótkim czasie, czyli test co 6 min kolejne testy 3 z rzędu (przed i po programie) ... i mam 3 różne wyniki! oczywiście niewiele się one różnią od siebie bo około 3KM ale są, i nawet obsługujący hamownie mówił że to normalne, za każdym razem warunki testu się minimalnie różnią.
              Kiedy ja robiłem test na swoim bolidzie miałem olej SAE 5W-40 i wyszło idealnie tyle co fabryka podaje (+/- 3KM). Zrobiony został program, i wychodziło średnio odo 14 do 17KM więcej, ani razu wynik idealnie się nie powtórzył. Widzę K-Sport. Mówię op tym aucie: https://k-sport.eu/chip-tuning-toyota-auris-1-4-d4d/
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                A ten 5W30 to jaki teraz masz ? Generalnie 0W20 jest jak woda, mniejsze opory wewnętrzne dla silnika, temu większa moc na kołach. W F1 po to leją oleje 0W10 żeby mieć jak największą moc, ale wiadomo z jakim skutkiem dla silnika...
                No nie, przecież konsensus powtarzany do upadłego na tym forum jest taki, że klasyfikacja SAE ma drugorzędne znaczenie. Gdyby istniało 0W20 ACEA A3 to też byłaby grana melodia, że nie chroni silnika? Bo ja bym taki olej wlał bez problemu.
                Generalnie powinniśmy starać się jeździć na oleju jak najbardziej zbliżonym lepkością do zaleceń producenta. Dla jeżdżących ekonomicznie z normą ACEA A5, dla bardziej agresywnych A3.
                Last edited by Lukas; 21-08-2018, 22:16.

Comment

W krotkim czasie w sensie w ciagu tygodnia , ale widze roznice prostym nawet sposobem gdy sprawdzalismy na ulicy gdzie ja zmienilem olej i juz minimalnie gorzej jechal. A sprawdzalem auto z tym samym autem

Comment

no to muszę pogratulować subiektywności, ja nie potrafię tego wyczuć, mowa o 2-3KM. Jest też poczucie takie że jak umyję auto to też mi lepiej przyspiesza, (nie macie tak? ) tak jakby czystsze lepiej tnie powietrze, to tak mniej więcej podobnie jest w tej sytuacji , a jak wyczyszczę opony to nawet mniej huczy.
                    W krotkim czasie w sensie w ciagu tygodnia
                    nie, no to nie ma senesu to porównanie, to są całkowicie różne warunki.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Roznice 10 km czuc przy rolce od razu

Comment

Rambo a jeszcze nawoskuj dobrym woskiem, to w ogóle wzniesiesz się w powietrze
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

10KM? chłopie niektórzy po przeróbkach kolektorów, stożków tyle nie mają! a Ty po wymianie SAE z 0W na 5W masz 10KM, to na bank masz coś nie tak z silnikiem. W różne rzeczy jestem w stanie uwierzyć, ale daj pokój...
                          Różne rzeczy tu ludzie piszą na forum, ale teraz to się zacznie wymiana olejowa na 0W20 .. HIT Tygodnia! no bo dostać 10KM za 50zł to tylko brać! 50 zł to różnica między olejem SAE 5W-30 a 0W-20, stary za 50zł 10KM !!! ...ja zmieniam na 0W-20, będę maił 27KM ..no rewelka.
                          Last edited by rambo7; 21-08-2018, 13:15.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

widze roznice prostym nawet sposobem gdy sprawdzalismy na ulicy gdzie ja zmienilem olej i juz minimalnie gorzej jechal
                            Ja nie zauważyłem kompletnie żadnej różnicy w osiągach zmieniając 0W20 OEM na Shell 5W30 AM-L czy Valvoline 5W30 ACEA A3. Za to silnik ciszej chodzi, różnica jest zwłaszcza przy prędkościach autostradowych (jeszcze bardziej na + dla Valvoline).
                            Ile tam jest na tym wykresie? Bo słabej jakości nie bardzo mogę odczytać... (141?)

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            Jest też poczucie takie że jak umyję auto to też mi lepiej przyspiesza, (nie macie tak? )
                            Mam podobnie , a już po woskowaniu to w ogóle idzie jak przecinak

Comment

Wykres pokazal 145 z groszem przy pierwszym hamowaniu

Robione byly dwie proby i podobne wyniki w obu

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                              10KM? chłopie niektórzy po przeróbkach kolektorów, stożków tyle nie mają! a Ty po wymianie SAE z 0W na 5W masz 10KM, to na bank masz coś nie tak z silnikiem. W różne rzeczy jestem w stanie uwierzyć, ale daj pokój...
                              Różne rzeczy tu ludzie piszą na forum, ale teraz to się zacznie wymiana olejowa na 0W20 .. HIT Tygodnia! no bo dostać 10KM za 50zł to tylko brać! 50 zł to różnica między olejem SAE 5W-30 a 0W-20, stary za 50zł 10KM !!! ...ja zmieniam na 0W-20, będę maił 27KM ..no rewelka.
                              Co moze byc z silnikiem przy 30 tys [emoji23] chyba ze felgi maja cos na rzeczy bo mialemna drugim razie inne natomiast twierdzili ze to nie ma wplywu zadnego

Last edited by rambo7; 21-08-2018, 13:27. Powód: po sobie stosuj edycję.

Comment

Working...
                              X