Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic IX

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic IX

Witam chciałbym kupić kolejną Hondę.
    Po City i Jazzie pora na Civica, kupię do kwoty 40tyś coś godnego uwagi z modelu IX czy szukać starszej generacji z końca produkcji.
    Co do silnika myślę że wystarczy mi 1.4 100 teraz mam Jazza 1.2 90 i jest nawet OK.

100 koni dla mnie za mało, z mojego odczucia to jednak zamula

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Comment

Dzięki za opinie przeważnie jeżdżę po mieście i do pracy 15km drogi do 70/90 km/h.
      Rozważam również Hyundaia i30 też 1.4 100 ale zawsze ciągnęło mnie do Hondy.

Comment

Nawet nie porównuj H do H.
        To inna klasa w prowadzeniu, ogółem w przyjemności z jazdy.
        No i jak możesz wysupłać kilka tysięcy więcej to jednak zdecydowanie 1,8. Spalanie będziesz miał mniejsze (zwłaszcza w mieście), auto jest dosyć ciężkie. Mój ojciec ma Jazza z silnikiem 1,4 i po przesiadce do mojego Civa 1,8 odczuwał różnicę. Po przesiadce do Civa z tym samym silnikiem 1,4 pewnie stwierdziłby, że Civ ledwo jedzie.

Comment

90 KM w Jazzie jeździ całkiem żwawo. Przesiadając się na 100KM w dużo cięższym Civicu możesz tego żałować. Miałem City 1.4 100KM i szczerze mówiąc ciężko mi wyobrazić sobie ten silnik w Civicu. Skrzynia biegów pewnie zestopniowana jest tak, że w mieście nie odczuwa się dyskomfortu, ale w trasie i/lub przy pełnej obsadzie różowo nie będzie.
          Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
          Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

IX to tylko 1.8 tak uważam

Comment

Zużycie paliwa przy silniku 1,4 i 1,8 prawie identyczne,
              natomiast radość z jazdy Hanią z silnikiem 1,8 IMO nieporównywalna do 1,4.

pozdrowienia

Comment

1,4 jest oszczędny, w trasie spokojnie można osiągać wyniki na poziomie 5-5,5l/100km. Co do dynamiki to widać to na papierze. W 1,4 trochę mocy czasem brakuje, zresztą 1.8 też wcale taki super nie jest - jeździłem to mam porównanie. No ale na pewno będzie dynamiczniejszy niż 1,4, chodź można się przyzwyczaić i jeździć sprawnie również 1.4, lepiej szukaj 1,8, chyba że trafi ci się jakiś dobry egzemplarz z 1.4 to wtedy warto się zastanowić.
                Last edited by Grzechu; 19-08-2018, 14:11.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                X