Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gwarancja a naprawa auta we własnym zakresie. Jak to się ma?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gwarancja a naprawa auta we własnym zakresie. Jak to się ma?

Witam. Jest to mój pierwszy post pomimo tego, ze niedawno zakupiłem swoja trzecią hondę. Jak do tej pory jakoś nie potrzebowałem dodatkowych info. Natomiast teraz sytuacja jest trochę inna. Mam Civica 7, 8 i teraz 9 generacji Tourera. Sprawa ma się następująco:
    1) Kontrolka od stylu jazdy ta przy prędkościomierzu od odpalenie auta cały czas ma kolor niebieski, czy to normalne?
    2) Civica Tourera z 2016 roku zakupiłem uszkodzonego. Wymiana lamp, grilla, nowa maska i chłodnice kurtyna pasażera. Napraw dokonałem we własnym zakresie. Obecnie mam komunikat B2 odnośnie serwisu. Natomiast mam pytanie odnośnie gwarancji na elementy typu alternator lub jego pasek. Z info tel w Aso w Warszawie powiedzieli mi, że auto nie traci gwarancji gdyż zostały wymienione elementy blacharskie i gwarancja jest. Natomiast w ASO w Łodzi gdzie się udam powiedziano mi, że gwarancji już nie ma. Jak to jest, proszę o info. Pozdrawiam

Zamieszczone przez buncol1313 Zobacz posta
    1) Kontrolka od stylu jazdy ta przy prędkościomierzu od odpalenie auta cały czas ma kolor niebieski, czy to normalne?
    Kolorki zmieniają się tylko w trybie ECON. Po wyłączeniu ekoterrorysty niebieski kolor non-stop przypomina Ci, że nie jesteś "eko".

Comment

Zamieszczone przez Pi69 Zobacz posta
      Kolorki zmieniają się tylko w trybie ECON. Po wyłączeniu ekoterrorysty niebieski kolor non-stop przypomina Ci, że nie jesteś "eko".
      Ale tez można wyłączyć w ustawieniach kompa.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
      MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

Zamieszczone przez buncol1313 Zobacz posta
        mam pytanie odnośnie gwarancji na elementy typu alternator lub jego pasek.
        Gwarancja nie wygasa ,chyba że usterki są efektem kolizji lub naprawy niezgodnej z procedurą.
        W przypadku samego paska gwarancja nie musi być przyznana.

Comment

Co do kontrolek stylu jazdy na niebiesko są również cały czas po wciśnięciu ECON

Comment

No to pewnie są wyłączone w ustawieniach kompa. Nie pamiętam jak się ta opcja nazywa (wskaźnik stylu jazdy czy jakoś tak), ale znajdziesz.
            Zresztą... ECON samo w sobie jest już wystarczająco stresujące by go wyłączyć i więcej nie włączać. Gdybym chciał dodatkowo przyspieszać tylko w zakresie "zielonym" to chyba dzwoniliby na mnie nawet rowerzyści.

Comment

Zamieszczone przez Pi69 Zobacz posta
              No to pewnie są wyłączone w ustawieniach kompa. Nie pamiętam jak się ta opcja nazywa (wskaźnik stylu jazdy czy jakoś tak), ale znajdziesz.
              Zresztą... ECON samo w sobie jest już wystarczająco stresujące by go wyłączyć i więcej nie włączać. Gdybym chciał dodatkowo przyspieszać tylko w zakresie "zielonym" to chyba dzwoniliby na mnie nawet rowerzyści.
              Czy kontrolki econowe są sprawne czy nie najłatwiej przekonać się jadąc na szóstym biegu. Wtedy baaaardzo długo się świecą zanim przejdą w trującą niebieskość Tak długo, że nawet nie wiem, czy nie zawsze, nie próbowałem. Rozpędź się do jakiejś sensownej prędkości typu 70 km/h i wrzuć "6". Na bank się zaświeci zielone. Natomiast jedna rzecz: jeśli mamy włączony econ i chcemy kogoś wyprzedzić, to nie ma problemu. Redukcja, but i econ sam się dezaktywuje. Aktywacja następuje ponownie przy spokojnej zielonej jeździe. Natomiast rusza się na Econie wybitnie kijowo. Można bezproblemowo zrobić zajączka i zdusić silnik
              Same kontrolki na zielono świecą się bardzo krótko. Trzeba pilnować podpowiadacza zmiany biegów i wtedy się je zobaczy. Tyle, że to jazda w zakresie bodajże DO 1500 RPM, a to już jak kto co woli.

Comment

Wszystko zrozumiałem. Natomiast u mnie od odpalenia nawet be, odpalenia na econ i włączonej opcji pokazywania stylu jazdy jest na niebiesko. Ja nie mam zamiaru jeździć econ tylko chciałem uzyskać info czy to normalne

Comment

nie we wszystkich jest wskaźnik jazdy eco, wiec u ciebie może nie być.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
                  MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

No to na niebiesko będzie się świecić zawsze i to zaraz po odpaleniu auta - bo to jest normalny wygląd deski rozdzielczej. Natomiast tak jak poprzednicy pisali: jeśli uaktywnisz econ, to wtedy powinno zmieniać kolory - jeśli nie zmienia, to pewnie coś jest deaktywowane.
                    Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                    Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Working...
                    X