Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System wspomagania ruszania na wzniesieniu HSA

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• System wspomagania ruszania na wzniesieniu HSA

Jak ten system powinien działać?
    Mnie się wydaje, że jak ruszam pod górkę, to w momencie zdjęcia nogi z hamulca powinien utrzymać samochód, żeby nie uciekał do tyłu. U mnie czegoś takiego nie zauważyłem. Chyba, że system ten działa inaczej i na coś innego powinienem zwrócić uwagę. Jak ktoś wie, to może podzieli się wiedzą?

Ja byłem na początku przekonany (nie pamiętam już czy w instrukcji wyczytałem, czy z ulotki, czy sprzedawca mi o tym opowiadał), że jest to tylko pod ruszanie z hamulca ręcznego. Natomiast u siebie zauważyłem, że działa to też gdy zatrzymuję się na podjeździe (a umiarkowanie stromo do garażu pod górkę), to samo wciśnięcie pedału hamulca również daje ten efekt. Być może to kwestia jak długo pedał jest w podłodze, ja zazwyczaj podjeżdżam i czekam na otwarcie bramy garażowej - wtedy działa.

Comment

Działa, działa, muszą być spełnione tylko określone warunki - noga na sprzęgle i hamulcu i wrzucony 1 bieg - ruszamy, czyli puszczamy hamulec - i powinien trzymać.... ale to działa chyba tylko przez 2 sek. potem odpuszcza...
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
        Jak ten system powinien działać?
        Mnie się wydaje, że jak ruszam pod górkę, to w momencie zdjęcia nogi z hamulca powinien utrzymać samochód, żeby nie uciekał do tyłu.
        I dokładnie tak ten system działa. Po zdjęciu nogi z hamulca auto przez bardzo krótką chwilę trzyma go (wydaje mi się, że nie więcej niż 1-2 sekundy, ale wystarczająco, żeby spokojnie autem ruszyć).

I właśnie u siebie zauważyłem, że znaczenie ma zarówno kąt nachylenia podłoża jak i czas przez jaki był wciśnięty hamulec.
        Na bardzo małym wzniesieniu to nie działa (ale takim, że i tak się auto za wiele nie stoczy jak się zdejmie nogę z hamulca). I jak przytrzymam hamulec tylko krótką chwilkę, to system nie zadziała - auto musi postać wyraźną chwilę na hamulcu, żeby system działał.

Wiem, że "bardzo małe wzniesienie" i "krótka chwila" to mało precyzyjne wartości , ale konkretnych pomiarów nie robiłem . Natomiast na pewno te czynniki maja wpływ.

Edit: i jak Grzechu zauważył - wrzucony 1 bieg. To też pewnie ma znaczenie (ja zazwyczaj w takiej sytuacji i tak trzymam auto na biegu).
        Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
        Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
          Edit: i jak Grzechu zauważył - wrzucony 1 bieg. To też pewnie ma znaczenie (ja zazwyczaj w takiej sytuacji i tak trzymam auto na biegu).

Z ciekawości sprawdziłem przed chwilą , na 2 też działa.

Comment

Warunki aktywacji hill holder:

1. Samochód musi znajdować się na wzniesieniu/zboczu o nachyleniu 4% i więcej
            2. Samochód musi być zatrzymany, z wciśniętym pedałem hamulca (hamulec ręczny nie powoduje aktywacji HH)
            3. Samochód musi mieć załączony odpowiedni bieg (do przodu lub wsteczny(jeśli wjeżdżamy tyłem na wzniesienie)).

Po aktywacji system utrzymuje ciśnienie w układzie hamulcowym przez maksymalnie 2.5 sekundy. Kiedy wykryje, że silnik osiągnął odpowiedni moment obrotowy aby ruszyć pod wzniesienie, dezaktywuje się automatycznie.

Comment

A czy da się to całkiem wyłączyć? Bo w automacie, to zbędny dodatek i do niczego nie jest potrzebne...

Comment

W automacie też działa. Głupie uczucie, że chcesz ruszać, a ci coś samochód trzyma. Ale się można przyzwyczaić :-)

Natomiast, co do postu kolegi powyżej - jeśli będziesz miał stromo pod górkę, to za to podziękujesz. Ale się chyba tego wyłączyć nie da.

Comment

Zamieszczone przez Loli Zobacz posta
                  A czy da się to całkiem wyłączyć? Bo w automacie, to zbędny dodatek i do niczego nie jest potrzebne...
                  Nie da się, logika systemu jest zaprogramowana w module VSA. Moduł VSA nie posiada opcji konfiguracyjnych.

Comment

Working...
                  X