Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Numer biegu w użyciu.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Numer biegu w użyciu.

Witam wszystkich.

Na jednym z przeglądanych zdjęć na forum zauważyłem, że na wyświetlaczu przy prędkościomierzu wyświetlany jest numer biegu aktualnie używanego.
    Od kiedy coś takiego występowało, bo ja u siebie tego nie zauważyłem . Kiedyś mnie żona o to pytała, bo w jej służbowej fabii coś takiego jest i ona lubi widzieć na jakim biegu jedzie

Z instrukcji obsługi wynika, że funkcja ta występuje tylko w wersji Type R - on ma inny ten górny wyświetlacz z prędkościomierzem.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

W automacie jest takie coś jak się łopatkami biegi zmienia.

Comment

W 9ce numer biegu pokazuje się na obrotomierzu, nie na szybkościomierzu.
        Numer biegu pokazuje się gdy:
        Lewarek w pozycji D: manualnie zostanie zmieniony bieg łopatkami, np zjeżdżam z góry, ale chcę hamowac silnikiem wiec zrzucam łopatkami z 5 na 4. Wtedy na wyświetlaczu przy obrotomierzu pojawia się 4 i jest tak długo dopóki komputer nie uzna, że warunki się zmieniły (zwolnimy lub przyspieszamy) wtedy numer biegu znika.
        Lewarek w pozycji S: każde użycie łopatek powoduje przejście skrzyni do trybu manualnego. Na wyswietlaczu pojawia się wtedy literka Mwraz z numerem biegu. Samochód samoczynnie przerzuca biegi jedynie w dół, przy zwalnianiu. Podczas przyspieszania podpowiada jedynie zieloną strzaleczką, że wypadało by zmienić bieg. Możliwe, źe również wyświetla strzaleczkę w dół, ale tego nie zauważyłem. Skrzynia biegów wychodzi z trybu manualnego po przesunięciu lewarka w pozycję D.

Na zdjęciu jest obrotomierz, w pustej kratce wyświetlają się numery biegów, tak jak opisałem powyżej.
        4E63D292-D245-45E6-A0E6-414293613B58.jpeg

Comment

Working...
        X