Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez jaco1133 Zobacz posta
    ten filtr jest w zbiorniku paliwa? jak tak to czy dużo jest roboty żeby go wymienić ?
    Zapraszam tutaj, od postu nr 37 w dół.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Mam Civic IX, silnik 1.8Pb, rok produkcji 2014, z przebiegiem ok 78,9 tyś i na komputerze pojawił się komunikat informujący o zbliżającym się przeglądzie oznaczony AB457.
      AB57 jest dla mnie jasne i na początku sierpnia pojadę do ASO to zrobić, ale zastanawia mnie przegląd "4" - czyli:
      a) wymiana filtra paliwa
      b) wymiana świec zapłonowych
      c) sprawdzenie obrotów biegu jałowego
      Na niniejszym forum jest mowa o konieczności wymiany filtra paliwa przy przebiegu 120 tyś. km - niestety nie mogę znaleźć w instrukcji obsługi informacji potwierdzającej konieczność wymiany filtra paliwa i świec zapłonowych przy tym przebiegu (jeżeli ktoś znalazł to proszę o podanie numeru strony).

Mój samochód nie ma nawet 80 tyś. przebiegu ale za to zbliża się do wieku 10 lat.
      Być może komunikat z koniecznością przeprowadzenia przeglądu oznaczonego cyfrą 4 wynika z wieku auta?

Generalnie nie wiem czy wymieniać teraz filtr paliwa oraz świece i być może ponieść niepotrzebnie koszty czy może odwlec to w czasie.
      Czy u kogoś pojawił się przegląd "4" przy przebiegu podobnym do przebiegu mojego auta?

Comment

• Zamieszczone przez pikos1 Zobacz posta
        Czy u kogoś pojawił się przegląd "4" przy przebiegu podobnym do przebiegu mojego auta?
        Tak u mnie się pojawi za 42 dni, dokładnie kiedy auto kończy 10lat. Przebieg mam 99tys.km.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Tak u mnie się pojawi za 42 dni, dokładnie kiedy auto kończy 10lat. Przebieg mam 99tys.km.
          Będziesz wymieniał świece i filtr paliwa teraz, czy tak jak inni na tym forum zrobisz to dopiero przy 120 tyś km?
          Swoją drogą ciekawe skąd przeświadczenie forumowiczów o tym, że ww. wymianę powinno się przeprowadzić przy przebiegu 120 tyś.

Comment

• Zamieszczone przez pikos1 Zobacz posta
            Będziesz wymieniał świece i filtr paliwa teraz, czy tak jak inni na tym forum zrobisz to dopiero przy 120 tyś km?
            Świece zapłonowe i regulację zaworów wykonam teraz, to są bardzo ważne rzeczy które jednak mają duży wpływ na poprawną pracę silnika. Filtra paliwa na razie nie wymieniam.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

• Świece to wymieniam co 50 tysięcy, a regulacja zaworów co 40 tysięcy kilometrów maksymalnie i nie mam lpg, więc nie bierz wszystkich do jednego worka, bo biorę poprawkę na to co sobie instrukcja podaje.

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                Świece to wymieniam co 50 tysięcy, a regulacja zaworów co 40 tysięcy kilometrów maksymalnie i nie mam lpg, więc nie bierz wszystkich do jednego worka, bo biorę poprawkę na to co sobie instrukcja podaje.
                Jest co regulować po tych 40 tyś. km ?

Comment

• Za każdym razem do poprawki były wydechowe i ssące i poprawka było to dokładnie 49 tysięcy :

Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów regulował już luz zaworowy w swoim samochodzie. Jaki jest koszt takiej usługi, czy ewentualnie można go wykonać samodzielnie?

Comment

• Niektóre Książki Serwisowe podają: Wersje benzynowe (co 40tys km) ale ...* z wyjątkiem wersji Europejskich.

...czyli wersje chińskie, czy tajwańskie co 40 tys.

Kierownik Działu Diesla

Comment

• Ja tam robię czynności serwisowe wg. asystenta komputerowego w aucie. Mam najechane 99tys.km i jeszcze nie pokazuje mi żeby ustawiać zawory
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Tego asystenta wyłączam w każdej swojej Hondzie na dzień dobry i święty spokój.
                        Olej w skrzyni, do tego sl6 do zacisków i wysprzeglika też zmieniam co 50 tysięcy wraz ze świecami , olej 8/9, fitr kabiny i powietrza co 20 tysięcy. Nie są to wielkie koszty, dlatego mam swoje wytyczne do serwisowania auta, a nie "asystenta"

Comment

• Hej, słuchajcie mam taką ikonę wyświetloną, natomiast w instrukcji nie ma tego nigdzie.

Wygląda na filtr powietrza, albo kabinowy, ale to trochę bez sensu, bo zawsze przy zmianie oleju się to i tam robi….

IMG_5619.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

• W pierwszym poście tego tematu masz napisane co oznacza nr 8, trzeba tylko przeczytać.

Comment

Working...
                            X