Zamieszczone przez jaco1133
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przeglądy okresowe - czynności serwisowe
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Mam Civic IX, silnik 1.8Pb, rok produkcji 2014, z przebiegiem ok 78,9 tyś i na komputerze pojawił się komunikat informujący o zbliżającym się przeglądzie oznaczony AB457.
AB57 jest dla mnie jasne i na początku sierpnia pojadę do ASO to zrobić, ale zastanawia mnie przegląd "4" - czyli:
a) wymiana filtra paliwa
b) wymiana świec zapłonowych
c) sprawdzenie obrotów biegu jałowego
Na niniejszym forum jest mowa o konieczności wymiany filtra paliwa przy przebiegu 120 tyś. km - niestety nie mogę znaleźć w instrukcji obsługi informacji potwierdzającej konieczność wymiany filtra paliwa i świec zapłonowych przy tym przebiegu (jeżeli ktoś znalazł to proszę o podanie numeru strony).
Mój samochód nie ma nawet 80 tyś. przebiegu ale za to zbliża się do wieku 10 lat.
Być może komunikat z koniecznością przeprowadzenia przeglądu oznaczonego cyfrą 4 wynika z wieku auta?
Generalnie nie wiem czy wymieniać teraz filtr paliwa oraz świece i być może ponieść niepotrzebnie koszty czy może odwlec to w czasie.
Czy u kogoś pojawił się przegląd "4" przy przebiegu podobnym do przebiegu mojego auta?
Comment
-
Zamieszczone przez pikos1 Zobacz postaCzy u kogoś pojawił się przegląd "4" przy przebiegu podobnym do przebiegu mojego auta?
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTak u mnie się pojawi za 42 dni, dokładnie kiedy auto kończy 10lat. Przebieg mam 99tys.km.
Swoją drogą ciekawe skąd przeświadczenie forumowiczów o tym, że ww. wymianę powinno się przeprowadzić przy przebiegu 120 tyś.
Comment
-
Zamieszczone przez pikos1 Zobacz postaBędziesz wymieniał świece i filtr paliwa teraz, czy tak jak inni na tym forum zrobisz to dopiero przy 120 tyś km?
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaŚwiece to wymieniam co 50 tysięcy, a regulacja zaworów co 40 tysięcy kilometrów maksymalnie i nie mam lpg, więc nie bierz wszystkich do jednego worka, bo biorę poprawkę na to co sobie instrukcja podaje.
Comment
-
Ja tam robię czynności serwisowe wg. asystenta komputerowego w aucie. Mam najechane 99tys.km i jeszcze nie pokazuje mi żeby ustawiać zawory
Comment
-
Tego asystenta wyłączam w każdej swojej Hondzie na dzień dobry i święty spokój.
Olej w skrzyni, do tego sl6 do zacisków i wysprzeglika też zmieniam co 50 tysięcy wraz ze świecami , olej 8/9, fitr kabiny i powietrza co 20 tysięcy. Nie są to wielkie koszty, dlatego mam swoje wytyczne do serwisowania auta, a nie "asystenta"
Comment
-
Hej, słuchajcie mam taką ikonę wyświetloną, natomiast w instrukcji nie ma tego nigdzie.
Wygląda na filtr powietrza, albo kabinowy, ale to trochę bez sensu, bo zawsze przy zmianie oleju się to i tam robi….
IMG_5619.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
Comment