Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Mnie w okolicy trzech lat wyświetlił się komunikat "7". Płyn z wymianą wołali około 160zl. Kupiłem ATE200 swój za samą wymianę coś 80zł. Archer Kraków.

Comment

Panowie pytanko, za miesiąc przeglądzik przy 46tyś - rok 2012 jaki to przegląd? A+B ????? Jaki może być przybliżony koszt takiej zabawy?

Comment

sprawdź w komputerze pokładowym...jeżeli sobie nie poradzisz sprawdzę jutro ścieżkę i dam znać

Comment

Pytanko jeszcze jedno wyświetlił się komunikat "service due soon" czyli stwierdzam ze muszę jechać do serwisu :P Ale nie ma nigdzie info jaki to przegląd i czy faktycznie chodzi o prrzeglą
          Mikael - właśnie coś słabo mi to wychodzi... niestety będąc dzieckiem zamiast uczyć się informatyki wolałem jeździć na rowerze :d

Comment

Zobacz może świeci się jakaś cyfra. Wtedy może być wiadomo co i jak.
            Jeżeli 7 to płyn hamulcowy.
            Last edited by luzny41; 19-02-2016, 16:49.

Comment

Wejdź w informacje o pojeździe... Dalej już pójdzie gładko.

Comment

Wszystko jasne - zostało 27dni do przeglądu wyświetla się literka B - jednak obok literki B znajdowała się ikonka hamulca (P) co to oznacza? płyn hamulcowy miałęm wymieniony rok temu przy przebiegu 36 tyś ( obecnie 46 tyś )

Comment

Ta literka na pewno nie oznacza wymiany płynu hamulcowego. Pojawia się przy każdym wskazaniu. Według mnie "P" to po prostu przegląd.
                  Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                  Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

Ikonka (P) to wskazanie przeglądu/czyszczenia zacisków hamulcowych i kontroli ręcznego przy przeglądzie B.
                    Tak odpowiedziało ASO jak po próbie przyhamowania ręcznym w czasie jazdy to mi się pojawiło.
                    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                    sigpic
                    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

hmm ostatnio zauważyłem że ręczny ma znacznie dłuższy skok niż kiedyś może to ma coś wspólnego

Comment

A prawda jest taka ,ze owszem płyn hamulcowy jest hydroskopijny ale to nie znaczy ze musze go co 2-3 lata wymienić ,można sprawdzić czujnikiem ile wody jest w płynie i wtedy wymienić jak trzeba

Comment

Zamieszczone przez Andy16 Zobacz posta
                          A prawda jest taka ,ze owszem płyn hamulcowy jest hydroskopijny ale to nie znaczy ze musze go co 2-3 lata wymienić ,można sprawdzić czujnikiem ile wody jest w płynie i wtedy wymienić jak trzeba
                          Masz rację, sprawdzisz tak ale... parametry płynu w zbiorniczku. Czy taki sam będzie płyn "stojący" w przewodach za pompą i w okolicach zacisków to już inna sprawa. A na wysoką temperaturę narażony jest właśnie płyn przy zaciskach.
                          Ja w każdym razie we wszystkich autach wymieniałem co 3 lata i nawet przy najsilniejszym rozgrzaniu hamulców problemu nie było koszt niewielki.
                          Natomiast koledze w Golfie udało się zagotować płyn, który 3 miesiące wcześniej był sprawdzony i wg. mechanika zawartość wody była "w normie" - zresztą po ostygnięciu hamulców to, co zostało w zbiorniczku też "było w normie". Miał tyle szczęścia, że najpierw zagotował przód i zdołał jakoś wyhamować auto, a rzecz miała miejsce przy ostrym zjeździe w Alpach.
                          był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                          jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                          sigpic
                          http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Jak się będzie ciągle otwierać ten zbiorniczek żeby sprawdzić zawartość wody, to rzeczywiście w końcu będzie tam woda.. Jeżeli układ jest szczelny ( nic nie ubywa płynu ) to się nie odzywać do zbiorniczka i można spokojnie 5 lat jeździć bez wymiany.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

ZbyszekS zgadzam się z tobą w 100% koszt za dobrej jakości płyn około 40zł. Wymienić co trzy lata i mieć spokojną głowę.
                              Kolega zagotował płyn w Chorwacji, dobrze że dało się zjechać na bok w zatokę i ręcznym ratować.
                              Nigdy w życiu się tak nie wystraszył.
                              Last edited by luzny41; 23-02-2016, 17:34.

Comment

Panowie, co sądzicie? Pół roku i 11 k km po przegladzie, ktory wypadl rok po kupnie, komp znowu wzywa do serwisu na przegląd A. Przy przegladzie poprzednim przebieg wynosil 14 k km, obecnie jest 25 k km. Nie uważacie, że to za szybko coś?

Comment

Working...
                                X