Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eksploatacja nowego samochodu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Eksploatacja nowego samochodu

Mam nowego Civica 2015 Sport. Przejechałem 4k km i nie wiem czy wymieniać ten olej czy nie Spokojnie jeździłem przez pierwsze 3k km - tj. obroty nie przekraczały 3k. Kolejny tysiąc to było różnie - zdarzyło mi się ze 2 razy mieć ponad 5k obrotów na 3-ce, kilka razy na 4-ce (nie przekraczałem 6k obrotów). Jechałem droga ekspresową przez kilka minut ok. 190 km/h. Mam nadzieję, że nie potraktowałem samochodu źle i kiedy można mieć 100% pewności, że wszystko jest "dotarte"?
    Last edited by Butler; 22-08-2015, 10:27. Powód: Skoro mowa o IX gen to nie piszemy w VIIIgen

Tych silnikow sie nie dociera (w rozumieniu sprzed 30 lat). Nie masz sie czym martwic.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Anubiz2 Zobacz posta
      kiedy można mieć 100% pewności, że wszystko jest "dotarte"?
      W momencie odbioru samochodu z salony po zakupie.

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
      Tych silnikow sie nie dociera (w rozumieniu sprzed 30 lat).
      To samo mi ASO powiedziało.

A olej sobie zmień "dla sportu" będziesz miał lepsze samopoczucie. Ja sobie zmieniłem.

Comment

To nie Polonez. Ja bym nie zmieniał, chyba, że Cię to baaardzo męczy.
        Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
        Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Silniki są "dotarte" fabrycznie, ale poza tym wskazane jest dotarcie innych mechanizmów pojazdu, np skrzynia biegów, łożyska, ułożenie hamulców itp... A zmiana oleju niczemu nie zaszkodzi. Co najwyżej portfelowi heh.

Comment

Zamieszczone przez Anubiz2 Zobacz posta
            Przejechałem 4k km i nie wiem czy wymieniać ten olej czy nie
            W moim pierwsza wymiana oleju miała miejsce po 24kkm (nie z mojej winy , jeździ dalej i ma się dobrze.... Kiedyś w Poldkach i Maluchach kazali wymieniać po 1,5kkm. Ale to już nie te czasy..

Comment

@emvipi: z tego, co kojarzę to samochód ma sam sygnalizować termin pierwszego przeglądu - jakoś po 10 k km. Nie było problemu z gwarancją, gdy pierwsza wymiana była po 24 k km?

Comment

@Anubiz2: Nie było. Zawarłem "gentelmen agreement" z ASO, w którym kupiłem auto (używane), potem miałem parę napraw gwarancyjnych, ale żadnej związanej z silnikiem. Nie wiem, z czym problem z wymianą oleju miał poprzedni właściciel, nawet go nie pytałem, bo i po co.

Comment

Working...
                X