Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raport kosztów przeglądów IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• CAM00303.jpg

Plus własne materiały: olej, filtry oleju i kabinowy. Zgłosiłem nawracające piszczenie przy hamowaniu z niewielkich prędkości więc doszło ekstra czyszczenie jarzm hamulcowych. Nic więcej nie stwierdzono

Comment

• I to extra czyszczenie wyniosło Cię 1/3 kwoty na fakturze, bo tak poza tym to dość normalna cena za AB2 z własnymi materiałami.

Comment

• Wymiana świec, plynu hamulcowego oraz oleju w skrzyni plus dwie podkładki w ASO Biela kosztowało mnie 326,47 zl. Materiały własne wyniosły mnie ostatecznie 490 zł.

Podpytałem przy okazji o wymianę filtra paliwa, bo to sobie na razie odpuściłem - koszt samego filtra w salonie to 440 zł, natomiast robocizna wyjdzie 250 zł. Przy zakupie filtra przes internet zaoszczędzimy może z 50-60 zł, bo taniej niż za 380 filtra nigdzie nie widziałem.

Po wyjeździe z salonu mam wrażenie że autko lepiej 'idzie', plus biegi wchodzą lżej niż ostatnio - może być to autosugestia, ewentualnie złudzenie. Wyjdzie w praniu ;]

Comment

• witam wszystkich. ostatnimi czasu pojechalem do aso hondy, by spytac,ile bedzie kosztowal przeglad 7, mam honde civic 1,8 benzyna,przebieg 109 tys. w sumie jak jezdzilem na przeglad ,pare razy, to wydawalo mi sie ,ze jakos duzo mnie to wszystko kosztuje.podejzewam,jaka jest tego przyczyna,ale na razie zostawie ja dla siebie. ale wracajac do tematu,to *fachowiec* powiedzial mi........ok.2500 pln. zaczalem sie zastanawiac,co tyle kosztuje i co obejmuje ten przeglad ,bo z tego co sie orientuje to bylaby wymiana oleju ,swiece, wymiana oleju w skrzyni. o hamulcach nie wspominam,bo tez mi wyliczyli .... 2500 netto. chyba zlote tarcze bede mial.

Comment

• Zamieszczone przez ukash Zobacz posta
            ile bedzie kosztowal przeglad 7; *fachowiec* powiedzial mi........ok.2500 pln. zaczalem sie zastanawiac,co tyle kosztuje i co obejmuje ten przeglad ,bo z tego co sie orientuje to bylaby wymiana oleju ,swiece, wymiana oleju w skrzyni. o hamulcach nie wspominam,bo tez mi wyliczyli .... 2500 netto. chyba zlote tarcze bede mial.
            Z tego co pamiętam to jeszcze wymiana filtra paliwa i regulacja luzów zaworowych.

Comment

• Zamieszczone przez ukash Zobacz posta
              bo tez mi wyliczyli .... 2500 netto
              Nie jedź do ASO. Tego typu czynności to podstawowe sprawy. Ogarnięty mechanik poza ASO, za te czynności, policzy sobie za robotę może ze 300pln. Wymiany filtra paliwa nie musisz teraz robić jak silnik dobrze pracuje itp.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• W sumie zakładając, że wszystkie materiały eksploatacyjne chcesz nabyć w ASO to taka cena nie jest dziwna. Olej z ASO, świece z ASO, olej w skrzyni z ASO plus narzuty z ASO. Plus cała reszta pzewidziana przeglądem, kontrola światełek, jazda próbna itd itp. I pewnie ze dwie albo trzy roboczogodziny a 270 PLN za godzinę. I robi się dwa i pół tysia. Więc.... nie rób tego Jak nie wiesz jakie materiały nabyć, to forum jest najlepszym źródłem informacji

Comment

• dzieki za informacje. to bedzie najlepsze rozwiazanie. aczkolwiek i tak musze podjechac,poniewaz cos dolega hance.na pedale hamulca czuc jakby .... chrupniecie,jakby hamulce byly juz na totalnym wykonczeniu, do tego jakies dzwiek dobiegajacy chyba z silnika,jakby dwa elementy dopasowywaly sie do siebie, taki klik lub bardziej jak przeladowanie pistoletu. strasznie te dzwieki denerwuja.

Comment

• Przecież '7' to według instrukcji tylko wymiana płynu hamulcowego.

Regulacja luzu to 9 i na pewno świeciłoby mu się info o przeglądzie przy 100 tys. Wymiana oleju w skrzyni to 3, a filtra paliwa to 4.

Comment

• 2500zł za płyn hamulcowy wychodzi makabrycznie drogo nawet jak na standard aso. Cena kojarzy mi się z dużym przeglądem po 120k km. Przynajmniej kiedyś podobną usłyszałem gdy rozmawiałem o kosztach przeglądów.

Comment

• wlasnie tak mi powiedzieli - duzy przeglad.ale duzy to znaczy co? swiece,olej, plyn hamulcowy i ok.2500pln.? swiece to koszt ok.400pln. olej 150 i plyn to nie wiem,niechg bedzie 100. a reszta to chyba roboczogodziny .... komedia.

Comment

• Może najpierw doprecyzuj co wyświetla Ci się w komunikatach o przeglądach na komputerze pokładowym.

W swoim pierwszym poście napisałeś, że zapytałeś o przegląd 7, więc albo żeście się nie zrozumieli z Panem w ASO albo sam już nie wiem. Przegląd 7 to tylko i wyłącznie wymiana płynu hamulcowego. Z własnego, wczorajszego doświadczenia mogę Ci napisać, że zapłaciłem za wymianę ok. 120 zł, a materiał we własnym zakresie kosztował mnie 100 zł. Narzut ASO za materiał pewnie będzie wyższy o ok. 30-40 procent.

Żeby osiągnąć poziom 2500zł to musiałbyś imo mieć przegląd AB3479 ;]

AB bez własnych materiałów w ASO potrafi kosztować ok. 700-1000 zł i olej na pewno nie kosztuje 150zł - min. 300zł w ASO, a reszta gdybyś nie przywiózł własnych materiałów pewnie wygenerowała by taką kwotę.

Comment

• honda bedzie miec ok.120 tys,przejechane,na ekranie jest liczba 7 oraz znaczek ponizej IMG-20180318-WA0023.jpg

Comment

• Znaczek rebelianckich X wingów z Gwiezdnych Wojen... To coś musi znaczyć. No oprócz tego napisane, że to coś za jakieś pół roku się stanie. Właściwie dlaczego ASO Ci powiedziało, że trzeba to wszystko co wymieniłeś zrobić?? Nie zadali pytania: "A co się panu wyświetla?"

Comment

• a powiedzieli,ze znaczek Rebelii oznacza duzy przeglad.

Comment

Working...
                                X