Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zabezpieczyć auto przed kradzieżą?!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

No to poradźcie, co poza ubezpieczeniem...?

Comment

Witam wszystkich.Ja założyłem blokadę na lewarku firmy Niedzwiedz.Działa super.

Comment

Ja przy kupnie auta wynegocjowałem blokadę skrzyni biegów Gerda. Dotatkowy klucz, którego zamek trzyma auto na wstecznym biegu. Normalny koszt takiego urządzenia to około 600 zł, natomiast później niektóre firmy dają na to zniżkę przy AC.

Comment

EDIT:
          Opisane rozwiązanie zostało zaczerpnięte z forum 4pda.ru
          . Szczegółowa informacje znajdują się w wątkach poniżej.

Witam !

Nie wiedziałem gdzie umieścić ten opis więc wylądował tutaj, w razie niewłaściwego działu proszę o przeniesienie. W szybkim skrócie, jest to opis jak przy pomocy telefonu z androidem zabezpieczyć auto przed kradzieżą. Program wykorzystuje wbudowany akcelerometr aby chronić samochód oraz GPS tak aby śledzić jego pozycję. W najnowszej wersji istnieje możliwość śledzenia przy pomocy stacji bazowych GSM lub sieci WIFI jeżeli w telefonie jest wyłączony GPS.
          Telefon z zainstalowanym programem do śledzenia umieszczamy gdzieś w samochodzie. Tracker do zarządzania tworzymy w serwisie Google App Engine. Za pośrednictwem serwera możemy skonfigurować tracker i zlokalizować pojazd. W przypadku gdy nasz samochód zaczyna się ruszać tracker wykonuje połączenie do skonfigurowanego przez nas wcześniej numeru telefonu. A kiedy samochód jest w spoczynku, traker przechodzi w tryb ochrony automatycznie po upływie ustawionego czasu, czułość akcelerometru można określić w ustawieniach (im wyższa wartość procentowa, tym bardziej czuły).

Opis programu, jego instalacji jak i konfiguracji został zapożyczony z rosyjskiego forum o technologiach GSM. Proszę o wyrozumiałość ponieważ język rosyjski nie jest moją mocną stroną, w moim przypadku jego znajomość wynosi 0% więc posiłkowałem się wujkiem Google :-) Niestety program w telefonie jak i na serwerze jest w języku rosyjskim, ale myślę że każdy sobie powinienen poradzić skoro i ja mogłem :-)

Co nam będzie potrzebne:

1. Telefon z Androidem z jak najlepszą baterią (do testów używam starej Motoroli Razr Maxx).
          2. Karta telefoniczna z dostępem do sieci (karta GiffGaff z pakietem 100min/300sms/100MB za 5L)
          3. Drugi telefon.
          4. Komputer.
          5. Aktywne konto google.

Instralacja i konfiguracja.

Wejść na stronę Google App Engine i zalogować się na swoje konto google.
          Wybrać Select a project dalej Create a project.... Teraz musimy wymyśleć dowolną nazwę dla naszej aplikacji. Klikamy Edit, następnie Project name i wprowadzamy w Project ID nazwę np: "hondainvisible", zaznaczamy I agree i dajemy Create. Należy gdzieś tą nazwę sobie zapisać ponieważ będziemy ją jeszcze używać nie jeden raz.
          Pobieramy AlarmAuto for Google App Engine.zip, rozpakowujemy np: w C:\Download, następnie zmień nazwę folderu C:\Download\AlarmAuto na C:\Download\hondainvisible.
          Przechodzimy do naszego folderu C:\Download\hondainvisible i odszukujemy plik app.yami, otwieramy w dowolonym edytorze tekstu takim jak Notatnik i w pierszej linijce zmienamy wpis z alarmauto na hondainvisible na końcu zapisujemy zmiany.
          Pobieramy Python i instalujemy. Dalej pobieramy SDK Google App Engine, instalujemy.
          Po zainstalowaniu pojawi się nam skrót na pulpicie Google App Engine Launcher, uruchamiamy go. Wybieramy File/Add Existing Application dajemy Browse i jako katalog docelowy wybieramy C:\Download\hondainvisible , potwierdzamy OK i klikamy przycisk Add . Teraz musimy pobrać aplikację. W tym celu klikamy na hondainvisible na naszej liście i klikamy przycisk na pasku narzędzi Deploy (duży niebieski przycisk strzałka w górę). Odczekujemy jakieś 1-2 minuty na zakończenie tego procesu. Można już zamknąć nasza aplikację.
          Następnie wpisujemu adres hondainvisible.appspot.com w dowolnej przeglądarce internetowej takiej jak Opera, Chrome, FF.

Plik apk LINK

Program jest cały czas w formie rozwoju i co jakiś czas autor dodaje coś nowego. Myślę że to ciekawy projekt, warty zainteresowania lub chociażby przetestowania co właśnie czynię.

5w7vi6dq.jpg
          azrkaccf.jpg
          dq5nrrsh.jpg
          Załączone pliki
          Last edited by tomq; 30-12-2015, 11:25. Powód: uzupełnienie

Comment

Zamieszczone przez tricolor Zobacz posta
            Witam !

Nie wiedziałem gdzie umieścić ten opis więc wylądował tutaj, w razie niewłaściwego działu proszę o przeniesienie. W szybkim skrócie, jest to opis jak przy pomocy telefonu z androidem zabezpieczyć auto przed kradzieżą. Program wykorzystuje wbudowany akcelerometr aby chronić samochód oraz GPS tak aby śledzić jego pozycję. W najnowszej wersji istnieje możliwość śledzenia przy pomocy stacji bazowych GSM lub sieci WIFI jeżeli w telefonie jest wyłączony GPS.
            Telefon z zainstalowanym programem do śledzenia umieszczamy gdzieś w samochodzie. Tracker do zarządzania tworzymy w serwisie Google App Engine. Za pośrednictwem serwera możemy skonfigurować tracker i zlokalizować pojazd. W przypadku gdy nasz samochód zaczyna się ruszać tracker wykonuje połączenie do skonfigurowanego przez nas wcześniej numeru telefonu. A kiedy samochód jest w spoczynku, traker przechodzi w tryb ochrony automatycznie po upływie ustawionego czasu, czułość akcelerometru można określić w ustawieniach (im wyższa wartość procentowa, tym bardziej czuły).
            Popieram różne metody ochrony pojazdu. Ta zaprezentowana tutaj jest ciekawa, ale tak naprawdę nie wiadomo co program dokładnie robi. A jak wiadomo uruchomienie takiego programu na swoim komputerze sprawia, że ten komputer nie jest już twoim komputerem

A jaki jest status tego programu? Ktoś to napisał i udostępnia na licencji GPL? Skąd zostały zaczerpnięte źródła tego oprogramowania.
            Warto to sprawdzić, bo nie chcemy rozpowszechniać nielegalnego oprogramowania. Proszę uzupełnić wątek wskazując źródło i licencję. Do tego czasu post będzie niedostępny.

Comment

Nie wiem czy aplikacja posiada takową licencję, autor udostępnia ją za darmo. Jest bardzo dużo fajnych i potrzebnych aplikacji bez licencji GPL, wiele z nich pewnie będzie można znaleźć na xda, a inne np. na F-droid. Ale rozumiem obawy. Co do źródła to proszę sprecyzować gdzie ono ma być podane, tutaj czy przez pw ?

send from Sharp 402sh
              Last edited by tricolor; 30-12-2015, 02:03.

Comment

Zamieszczone przez tricolor Zobacz posta
                Nie wiem czy aplikacja posiada takową licencję, autor udostępnia ją za darmo
                Aby uniknąć ewentualnych przykrych konsekwencji, zawsze warto sprawdzać licencję przed udostępnieniem programu dalej.

Jeśli autor udostępnia ją za darmo to w porządku. Podaj proszę odnośnik do źródła tutaj, tak aby wszyscy wiedzieli co i jak.
                Co do licencji to niekoniecznie musi to być GPL, chodzi o to aby nie było ograniczeń w użytkowaniu programu.
                Last edited by tomq; 30-12-2015, 09:27.

Comment

Proszę, tutaj źródło https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=699250, aby pobierać załączniki i zabierać głos w dyskusji należy się zarejestrować.
                  Skany z virustotal https://www.virustotal.com/en/file/0...is/1451465241/, https://www.virustotal.com/en/file/0...is/1451465241/.
                  Apk jak i jego uprawnienia można sprawdzić np. przy pomocy tej apki, https://play.google.com/store/apps/d...ies.detective#.

send from Sharp 402sh
                  Last edited by tricolor; 30-12-2015, 09:56.

Comment

Dziękuję za podanie źródła. Skany z wirus total niekoniecznie wskazują że program jest bezpieczny.
                    Ja osobiśnie nie zainstalowałbym go w swoim systemie.

W kodzie źródłowym aplikacji (plik main.py) jest zmienna TEL, która domyślnie przyjmuje wartość numeru telefonu w Rosji.
                    Aplikacja korzysta w map Yandex (rosyjski odpowiednik Google), które nie są zbyt dokładne. W kodzie zaszyty jest też funkcja która zbiera formacie JSON dane takie jak kod kraju, id operatora, siła sygnału, itp.
                    do tego dorzucany jest API Key i taki zestaw wysyłany jest do biblioteki Yandex z pytaniem o współrzędne. Po co aż tyle danych do ustalenia współrzędnych?

Podsumowując. Rozwiązanie ciekawe, ale do ostrożnego korzystania. Może służyć jako jakaś forma zabezpieczenia, ale w pewnych warunkach może również być pomocna dla złodzieja, który chce zlokalizować nasze auto.

Comment

Zamieszczone przez tomq Zobacz posta
                      W kodzie źródłowym aplikacji (plik main.py) jest zmienna TEL, która domyślnie przyjmuje wartość numeru telefonu w Rosji.
                      Ale to chyba normalne że wartością domyślną numeru telefonu będzie numer z Rosji skoro aplikacja została napisana w głownej mierze z myślą o Rosyjskim użytkowniku.

Zamieszczone przez tomq Zobacz posta
                      Aplikacja korzysta w map Yandex (rosyjski odpowiednik Google), które nie są zbyt dokładne. W kodzie zaszyty jest też funkcja która zbiera formacie JSON dane takie jak kod kraju, id operatora, siła sygnału, itp.
                      do tego dorzucany jest API Key i taki zestaw wysyłany jest do biblioteki Yandex z pytaniem o współrzędne. Po co aż tyle danych do ustalenia współrzędnych?
                      Tak dużo danych wiąże się z tym że telefon nie korzysta tylko z pozycjonowania GSM. Do ustalanie konkretnej pozycji wykorzystuje wifi oraz stacje bazowe GSM. Dla mnie nie ma tutaj nic nadzwyczajnego, bez tych danych apka miała by ograniczoną funkcjonalność.

Przy okazji naszła mnie taka myśl że kombajn Tasker+tracker gps/gsm też mogło by załatwić sprawę.

Comment

Panowie, a co sądzicie o takich urządzeniach jak GSM Tracker np: TK103, TK104 i temu podobne? Nie są jakoś specjalnie drogie, montaż też prosty, funkcjonalność wystarczająca żeby namierzyć skradzione auto.
                        Zastanawiam się tylko czy aby złodzieje nie nauczyli się wykrywać takie cuda. Wystarczy jakiś lokalizator sygnału GSM, wtedy auto do krytej lawety i w zasadzie jest unieszkodliwione ( nie pokaże już gdzie stoi, jedzie, bo nie złapie sygnału GPS)
                        Pozdrawiam Czarodziej
                        Mój Szogun

Comment

Ale dobre lokalizatory dają info już przy próbie przemieszczenia lub utracie sygnału przez sieć
                          Warto połączyć zabezpieczenie elektroniczne z mechanicznym (np. blokada skrzyni biegów), bo ponoć sku... syny kradzieje "dobrzy" elektronicznie zwykle nie są mistrzami mechaniki i vice versa
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Przy okazji odbioru auta popytam w salonie jakie oni mają dodatkowe opcje, czy zgodzą się zamontować takie dostarczone urządzenie, bo samemu nie podejmę się grzebania ze względu na możliwą utratę gwarancji. Chociaż salonowcom też jakoś kurka nie ufam. Szwagier kupił auto ciężarowe w salonie i dziwnym trafem tej samej nocy auto znikło z parkingu.
                            Pozdrawiam Czarodziej
                            Mój Szogun

Comment

Przynajmniej jedno zabezpieczenie warto założyć poza salonem...
                              ............................C I V I C
                              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                              . .
                              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Ja jutro odbieram samochód i będę mial zamontowane:
                                Radiowa lokalizacja pojazdów - odzyskiwanie skradzionych aut nawet w ciągu doby z radiowym systemem IKOL SVR. 98% skuteczności,. Najlepsze zabezpieczenie antykradzieżowe pojazdów na terenie Europy.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X