Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gwarancja skrócona

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gwarancja skrócona

Witam
    Bardzo proszę wszystkich, którzy mogą się wypowiedzieć w temacie uruchomienia gwarancji przed odbiorem samochodu np. na 1 miesiąc. W jakim celu dilerzy to praktykują, czy należy się czegoś obawiać?
    Proszę o pilną odpowiedź.
    Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Witaj Mario.
    Dilerzy odpowiadają przed klientem za sprawność pojazdu. Uruchamiając gwarancję skracają okres swej odpowiedzialności i taki chyba jest jedyny sens takich działań. Nie wiem jak wygląda to w przypadku IX gen., ale zawsze bieg gwarancji rozpoczynał się z dniem wydania pojazdu kupującemu. Diler nie określa warunków gwarancji. Jeśli usiłuje "poprawić" przepisy na swoją korzyść, zażądaj pisemnego uzasadnienia zmian warunków gwarancji z podaniem podstawy prawnej. Stawiam orzechy przeciw dolarom że takowego nie uzyskasz i Twoja gwarancja pobiegnie od dnia zakupu.
    Pzdr.

Comment

Gwarancja skrócona

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
      Witaj Mario.
      Dilerzy odpowiadają przed klientem za sprawność pojazdu. Uruchamiając gwarancję skracają okres swej odpowiedzialności i taki chyba jest jedyny sens takich działań. Nie wiem jak wygląda to w przypadku IX gen., ale zawsze bieg gwarancji rozpoczynał się z dniem wydania pojazdu kupującemu. Diler nie określa warunków gwarancji. Jeśli usiłuje "poprawić" przepisy na swoją korzyść, zażądaj pisemnego uzasadnienia zmian warunków gwarancji z podaniem podstawy prawnej. Stawiam orzechy przeciw dolarom że takowego nie uzyskasz i Twoja gwarancja pobiegnie od dnia zakupu.
      Pzdr.
      Dziękuję za szybką odpowiedź, boję się tylko żeby temu samochodowi nic nie było, to jest moja podstawowa obawa. Zostałam zapewniona, że na pewno jest wszystko w porządku, ale gdzieś w środku nie daje mi to spokoju i tłumi radość z zamówionego już samochodu.
      Pozdrawiam

Comment

Diler musi się wykazać określoną sprzedażą. W sytuacji gdy nie wyrabia normy raportuje sprzedaż auta do centrali które cały czas stoi na salonie i liczy że sprzeda je w ciągu 30 kolejnych dni. Te 30 dni wynika z faktu przepisu który mówi że na rejestrację jest miesiąc. Jeśli trafi się w tym czasie klient to w karcie pojazdu jest pierwszym właścicielem auta ale gwarancję ma uruchomioną od dnia w którym diler zaraportował że auto sprzedał. Jedynie w gwarancji jest informacja że nabywcą jest diler. Gdy jednak auta dilerowi nie uda się sprzedać w ciągu miesiąca to musi je na siebie zarejestrować i sprzedać już jako używkę bez przebiegu. Wtedy jesteśmy już drugim właścicielem i to widać w książce pojazdu. Myślę że jeśli Twój przypadek jest właśnie taki to nie masz się czego obawiać jeśli oczywiście diler uprzedził Cię o tym fakcie - a jeśli z tego powodu da się wynegocjować jakiś upust to tylko zysk kupującego. Ale to co napisałem tylko jedna z możliwości.
        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
          Diler musi się wykazać określoną sprzedażą. W sytuacji gdy nie wyrabia normy raportuje sprzedaż auta do centrali które cały czas stoi na salonie i liczy że sprzeda je w ciągu 30 kolejnych dni. Te 30 dni wynika z faktu przepisu który mówi że na rejestrację jest miesiąc. Jeśli trafi się w tym czasie klient to w karcie pojazdu jest pierwszym właścicielem auta ale gwarancję ma uruchomioną od dnia w którym diler zaraportował że auto sprzedał. Jedynie w gwarancji jest informacja że nabywcą jest diler. Gdy jednak auta dilerowi nie uda się sprzedać w ciągu miesiąca to musi je na siebie zarejestrować i sprzedać już jako używkę bez przebiegu. Wtedy jesteśmy już drugim właścicielem i to widać w książce pojazdu. Myślę że jeśli Twój przypadek jest właśnie taki to nie masz się czego obawiać jeśli oczywiście diler uprzedził Cię o tym fakcie - a jeśli z tego powodu da się wynegocjować jakiś upust to tylko zysk kupującego. Ale to co napisałem tylko jedna z możliwości.
          Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo chciałam usłyszeć właśnie taką (choć bałam się,że powód skrócenia gwarancji może być inny), teraz mogę spokojnie cieszyć się nową Hondą a muszę powiedzieć, że cieszę się bardzo. Samochód będę miała jeszcze przed Świętami.
          Pozdrawiam

Comment

Witam
            Ja mam podobny przypadek, na pierwszej stronie karty gwarancyjnej tam gdzie jest pieczątka ASO Honda mam naklejka z danymi właściciela i danymi samochodu. W polu data sprzedaży mam wpisane 28.11.2012 a samochód odebrałem 10.01.2013 (zapłacony 08.01.2013, zarejestrowany 09.01.2013). Mój błąd, że nie zauważyłem tego przy odbiorze samochodu, ale to mój pierwszy samochód kupowany w salonie i nie wszystko dokładnie sprawdziłem . Przy najbliższej wizycie w salonie pogadam ze sprzedawcą, żeby skorygował dane albo chociaż dorzucił jakiś prezent w ramach dobrych kontaktów z klientem, jak to nie pomoże to uderzę do właściciela salonu a w ostateczności do centrali hondy. Nie wiem czy coś tym wskóram, jeśli nie to będę omijał ten salon szerokim łukiem. Jak dowiem się czegoś nowego w tej sprawie to Was poinformuje.
            Pozdrawiam

Comment

A kto jest wpisany jako właściciel na tej pierwszej stronie? Ty czy diler? Dostałeś upust przy zakupie wyższy niż to co wynikało z wyprzedaży? Zanim zrobisz awanturę zapytaj od kiedy leci gwarancja.
              CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Ja jestem jako pierwszy właściciel, nie będę się od razu awanturował, kulturalnie porozmawiam ze sprzedawcą.

Comment

Zamieszczone przez marynarz1985 Zobacz posta
                  Ja jestem jako pierwszy właściciel, nie będę się od razu awanturował, kulturalnie porozmawiam ze sprzedawcą.
                  a kupiłeś jako wyprzedaż rocznika 2012 czy jako model 2013 ?

Comment

jako wyprzedaż rocznika

Comment

jako wyprzedaż rocznika
                      to wszystko wyjaśnia

Comment

Czyli, jakbym kupił ten samochód w sierpniu 2013 to bym mial gwarancje skrocona o pol roku?

Comment

sorki coś mi się pokićkało...ja też mam z wyprzedaży 2012 ale data jest 2013...co prawda inna niż powinna być ale tylko o tydzień w stecz...też nie wiem czemu ale już w to nie wnikałem bo to nic mi nie zmienia...może diler ma coś z tego ...hmmm

Comment

W tygodniu pojawię się w salonie i wszystko będę wiedział

Comment

W tygodniu pojawię się w salonie i wszystko będę wiedział
                              daj znać co powiedział

Comment

Working...
                              X