Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z elektroniką

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem z elektroniką

Cześć, pacjent Honda Civic IX Tourer 2014
    samochod od wczoraj zaczął wariować, podczas jazdy wyswietla komunikat ABS, wylacza się radio, to samo na postoju jak wrzuce wsteczny i odpala się kamerka cofania dzieją sie takie same rzeczy. Samochod normalnie odpala i jedzie. Dodatowo zauważyłem że przy zmianie świateł z LED-ów na światla do jazdy dziennej, przygaszają mi się kontrolki na desce (w szczegolnosci widac do na napisie Passenger Airbag)

Czy tu przyczyną moze byc akumulator? Sprawdzalem napiecie jest ok, na bezpiecznikach tez nic dziwnego nie widzialem. Od dluzszego czasu świeci mi kontrolka systemu Start/Stop (ze akumulator za slaby) ale i tak go nie uzywam i zawsze wylaczam podczas jazdy. Po naladowaniu aku przez pare dni jest ok a potem znow pojawia sie komunikat.

Do brzegu. Czy te problemy moga wynikac z akumulatora? Myslalem o wymianie ale tu pojawia się problem, bo czytalem ze odlaczenie go spowoduje rozlaczenie radia i tym podobnych a kodu do radia nie mam.

Zamieszczone przez Nomouth Zobacz posta
    Do brzegu. Czy te problemy moga wynikac z akumulatora? Myslalem o wymianie ale tu pojawia się problem, bo czytalem ze odlaczenie go spowoduje rozlaczenie radia i tym podobnych a kodu do radia nie mam.
    Po tym co napisałeś, wychodzi na to, że to wina akumulatora, podjedź do ASO, czy do jakiegoś innego mechanika, albo nawet do sklepu z akumulatorami i zrób test akumulatora.. być może ma jakieś zwarcie na celach i ładowanie na krótko pomaga..
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Co do radia to był wątek w tym temacie, też mi kiedyś wyskoczyło "wpisz kod" jak coś majstrowałem. Na szczęście forum poratowało:

W instrukcji obsługi jest napisane ,że po odłączeniu systemu audio od zasilania ( odpięcie lub rozładowanie akumulatora) ,w określonych warunkach system może wyświetlić polecenie WPROWADŹ KOD *1 / wprowadź kod *2. W takim wypadku należy przekręcić kluczyk w pozycję zapłon ,włączyć system audio, nacisnąć i przytrzymać przycisk włączenia systemu audio przez co najmniej 2 sekundy .Działanie systemu zostanie wznowione. *1 - wersje z jednym wyświetlaczem , *2 - wersje z dwoma wyświetlaczami. A co śmieszne dla mnie i niezrozumiałe obok drobniejszym druczkiem jest informacja : Wersje z jednym wyświetlaczem - w zestawie dokumentów pojazdu odszukać kartę z kodem zabezpieczającym systemu audio i nr.seryjnym. Jeśli utracisz kartę ,należy zwrócić się do ASO Honda w celu uzyskania numeru seryjnego i kodu bezpieczeństwa. Informacje można uzyskać u dealera. Jak widać instrukcja obsługi jest zrozumiała

Comment

Sprawdź akumulator i gdy robisz krótkie odcinki radzę jak najwięcej jeździć na światłach mijania (na dziennych akumulator się nie ładuje i gdy masz wyłączoną klimę czy grzane siedzenia) Obejrzyj :

Do tego dwa razy do roku porządnie podładować akumulator, wtedy i oryginalny warty wytrzyma 10 lat.

Zmiana stopnia podświetlenia zegarów itd jest normalne po włączeniu świateł mijania. Można osobno ustawić jasność zegarów / podświetlenia dla świateł dziennych i dla świateł pozycyjnych.
        Last edited by slepak; 25-03-2025, 12:04.

Comment

Working...
        X