Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Awaria tempomatu...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Awaria tempomatu...

witam,przestal mi dzialac tempomat .CIVIC 9 .1,6 DTEC 2014r. najpierw czasem,potem juz na stale..A nawet jak sie udalo wlaczyc żądana szybkosc to zaraz sam sie wylaczyl.. czy ma ktos z Was rozeznanie , jaki moze byc powod takiej awarii?
    bede wdzieczny za podpowiedzi.
    pozdrawiam.

Z google wynika, że czujnik położenia sprzęgła wygląda podobnie/identycznie jak w UFO, a jeśli tak to naprawa też powinna tak samo wyglądać
    Sposobem może być odpięcie czujnika https://civic.one.pl/odnosniki/naprawy/tempomat.htm
    Zobacz, czy podniesienie pedału sprzęgła do góry coś zmienia. Pozwolę sobie wkleić swój własny wpis, z innego wątku
    Zanurkować pod fotel, płaski klucz 17, odkręcenie nakrętki trzymającej czujnik, minimalne wkręcenie czujnika (1/4 obrotu a może nawet mniej), dokręcenie nakrętki. Sprawdzić czy działa.
    U mnie działa, jak przestanie, to wejdzie spinacz w kostkę Teraz jeszcze muszę się oduczyć odruchu szturchania sprzęgła przy każdym włączeniu tempomatu
    Tylko z drugiej strony - właśnie sobie uświadomiłem - w IX sprzęgło nie wyłącza tempomatu więc raczej ta metoda się nie sprawdzi... Może w takim razie to coś związane z pedałem hamulca?
    Last edited by pasikonik; 25-09-2024, 07:49. Powód: rozbudowa

Comment

dzieki wielkie za podpowiedz.. patrzylem na inne forum iznalazlem ten wpis.. ucieszony ze bedzie dzialac poszukalem w necie sklep i zadzwonilem..okazalo sie jednak ze jednak w 9 jest inaczej, Sprzedawca po vin pogrzebal w schematach i okazuje sie za tam sa ponoc 3 czujniki..ma zglebic temat i mi dac znac .
      zobaczymy co z tego wyniknie..
      Posta napisalem bo mysle ze nie jestem odosobnionym przyppadkiem i ktos to juz wczesniej cwiczyl i moe cos wiecej i jasniej ie w temacie zrobi..:}
      Ja poprostu duzo jezdze na tempomacie i tak troche lyso teraz : dlatego probuje dojsc konca..

poki co dziekuje i prosilbym o wiecej opinii jesli macie w tym temacie,,

pozdawiam,

Comment

Pedal sprzęgła wyłącza tempomat gdy sprzęgło jest wciśnięte trzy sekundy.

Kontrolka na desce się pali że tempomat jest w ogóle włączony / aktywny? (z kierownicy można go aktywować i dezaktywować)

Czujniki do przejrzenia.

Tu podajesz swój nr VIN i schematy znajdziesz gdzie co jest.

Comment

Kontrolka na desce się pali że tempomat jest w ogóle włączony / aktywny? (z kierownicy można go aktywować i dezaktywować)---
          tak kontrolka jest wlaczona..i mozna go aktywowac lub dezaktyw.
          Natomiast juz przyciski aktywacji żądanej szybkosci + i- nie reaguja
          ..

Comment

Czujniki sprawdź nad pedałami , zobacz czy działają płynie, czy nie jest pin/ trzpień zablokowany.

Jak będzie ok diagnostyka hds / autel i będzie wiadomo co boli tempomat.

Comment

Comment

Są na allegro.

Poszukaj do diesla konkretnie i od wersji Eu, bo Diesel /bp mają zupełnie inne instalacje elektryczne.

"pedał hamulca Civic IX / 9" wpisuj.

Interesuje Cię niebieski czujnik.

Naprawił bym jak fabryka przykazała, a nie zworki itp.
                Last edited by slepak; 25-09-2024, 19:05.

Comment

rewelka...szczerze nie wpadlbym na to zeby szukac pedalu hamulca i ze bedzie on razem z czujnikiem....
                  dziekuje Ci bardzo za podpowiedz,, bede drazyl temat na allegro dalej, mysle ze dam juz rady... serdecznie diekuje za pomoc

Comment

Ten czujnik wystarczy rozebrać i drobnym papierkiem przeczyścić styki. W nim nie ma nic skomplikowanego. Po tym zabiegu będzie chodził jeszcze kilka następnych lat…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

dzieki za podpowiedz, wyslalem priv :}
                      Last edited by a-nd2; 26-09-2024, 09:49.

Comment

@Paluch ten czujnik jest rozbieralny? Jak? Wygląda jak metalowa tuba gdzie z jednej strony jest ruchomy trzpień, a z drugiej strony jest gniazdo do wiązki...

Comment

Ten co wkleił ślepak jest rozbieralny. Nie wiem o którym konkretnie mówisz

Comment

dodam ze swojej strony.. kupilem wlasnie taki pedal w komplecie z wylacznikiem.. { to niebieskie } Wyciaglem,,rozebralem ,wyczyscilem slizgi w srodku i na sprezynkach dociskowych..
                            Czyli tak naprawde taka mala regenercje..
                            Efekt..
                            na poczatku zadzialalo.. potem coraz czesciej wrocilo do pierwotnego bledu..
                            z racji tego ze mam jeszcze jeden,,zmienie go,choc nie mam natchnienia,ale juz z ciekawosci.i zobacze czy efekt bedzie ten sam..dam znac niebawem jaki bedzie efekt,
                            Jak dogadywalem sie z jakims sklepem,, to owszem,mozna kupic ,ale koszt to 400 zl,,wiec olalem..
                            pozdrowki...IMG_3691.JPG

Comment

Jeśli po takim czyszczeniu błąd nadal występuje to może być jeszcze inny powód niż ten czujnik. Skoro rozebrałeś to sam widziałeś że tak jak pisałem - nie ma się tam co zepsuć poza zabrudzeniem styków.

Comment

Working...
                              X