Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Świeci się kilka kontrolek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Świeci się kilka kontrolek

Cześć,
    Od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika zapalają mi się kontrolki:
    - ciśnienia w oponach
    - ABS
    - kontroli trakcji
    - układu kierowniczego.
    Najpierw było tak, że zapaliła się tylko kontrolka ciśnienia w oponach. Po dopompowaniu kół (chociaż wydaje mi się że ciśnienie było ok) zgasła. Po jakimś czasie jednak znowu się zaświeciła i doszły pozostałe 3 kontrolki. Po paru dniach, kiedy mało jeździłem, po kolejnym uruchomieniu auta nie było kontrolek i tak ok było przez ok. tydzień. Potem jednak ponownie zaczęły się zapalać i od jakiś dwóch miesięcy zapalają się zawsze, po każdym uruchomieniu samochodu.
    Ogólnie auto odpala i jeździ normalnie, nie zauważyłem żadnych anomalii. Fakt, nie sprawdzałem czy ABS rzeczywiście działa.
    Mam w związku z tym dwa pytania do doświadczonych kolegów:
    - co to może być, jak to zdiagnozować? Czy pojechać do elektryka czy do zwykłego warsztatu mechanicznego? A może tylko ASO zostaje?
    - czy z tymi zapalającymi się kontrolkami samochód przejdzie przegląd techniczny na stacji diagnostycznej czy może być problem?
    Załączone pliki
    Last edited by Staszek_Wilanow; 08-10-2023, 17:37.

Tu znajdziesz wszystko:

Witam. Wczoraj i dziś zapaliło mi się kilka kontrolek jedna po drugiej w odstępach sekundowych: Ciśnienie w kole, ABS, układ wspomagania kierownicy, kontrola trakcji. Czy może woda z kałuż z ostatnich deszczy dostaje się do jakiegoś czujnika? Pierwszy raz zapaliły się wczoraj po ostrzejszym wejściu w zakręt, dziś zapaliły się znów. Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu wszystkie gasną.60763

"samodiagnostyka spinaczem"

Comment

Working...
    X