Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy! choinka na desce rozdzielczej!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pomocy! choinka na desce rozdzielczej!

Witajcie,
    Mam chybapoważny problem z kontrolkami na desce rozdzielczej ale może zacznę od początku:
    Jakoś z końcem roku Honda zgłupiała, wyskoczyły mi wszystkie możliwe kontrolki a zanim zdążyłem się umówić z mechanikiem to samochód już przestał odpalać. Na początku myślałem, że coś z Aku - kupiłem nowy i wymieniłem, bez zmian. Następnie myślałem że coś z immobiliserem bo kluczyk też się świecił. Niedaleko unieruchomionego auta był akurat taki punkt naprawy zamków ale po podpięciu do kompa stwierdzili, że to nic wspólnego z zamkiem ani immobiliserem tylko coś ogólnie elektryka figle płata. Musiałem zatem wezwać lawetę i szukać mechanika Hondy. Miałem takiego jednego, tytulujacego się Honda Team .... Który do tej pory regulacje zaworów czy serwis olejowy robił mi terminowo i rzetelnie. Obiecał zająć się autem po świętach... I tak bez auta byłem 3miechy, z początku mnie zbywał że mają dużo aut a ja tak z doskoku bo się nie umówiłem i takie tam, potem jak już wsiadłem na niego mocniej to się za to wziął. Jak przyszło do wyceny to mówil że to kupę kasy bo to kable bo chyba kuny, na to ja, że zgłaszam do AC, tak zrobiłem, potem się okazało że to chyba jednak nie kuny, no nic znizki z AC poleciały i odmowa wypłaty odszkodowania (oni wymianę kabla policzyli niecałe 500, tyle co wkład własny) a gość mi mówi że 2,5k. Wiadomo mogłem się odwoływać ale jak już widziałem tego mechesa jak kluczy to wiedziałem że sprawa przegrana a on mi nie pomoże i chyba postawił błędną diagnozę której nawet nie umiał obronić przy rzeczoznawcy. Wracają, w końcu zadzwonił do mnie za auto gotowe, tyle i tyle się należy, oddał mi przy okazji kość która twierdził że musiał wymienic (zdjęcie ponizej).Po odbiorze auta faktycznie kontrolki się nie świeciły tak od końcówki marca do połowy maja. Wtedy problem wyskoczył znowu, tylko już bez tych lampek od zamka, zostały głównie check engine, EPS, VSA, ciśnienie opon, start/stop, za to jak się świecą wszystkie to nie działa klima, prędkościomierz, obrotomierz i mam wrażenie że wspomaganie też gorzej chodzi. Najgorsze że włączają się różnie ! Raz tylko engine, potem tak jak dziś jak chciałem zrobić fotkę to engine plus EPS a rano jak jechałem do pracy to znów były wszystkie. A jeszcze wczoraj w ogóle a na długi weekend zrobiłem nim 500km wokół Podhala i ani raz ani pół kontrolki. Wróciłem do Krakowa no i istna loteria co się dziś odpali a co nie. No to kolejna wizyta u "elektronika" który za 150 wyjął kostkę od ABS (tak twierdzi ja się nie znam, jestem laikiem motoryzacyjnym) wyczyścił ją no i stwierdził że jeżeli znowu coś mi wyskoczy to w pierwszej kolejności na moim miejscu udałby się do zwykłego mechanika i zrobił coś z pompa ABS bo tam przy tej kości jest tak jakby tłuste i może coś tam wycieka (plam pod autem nie ma) i że jemu się wydaje że to jakis błąd komunikacji. No i jestem w tym miejscu teraz, że nie wiem, czy mam jechać naprawiać to co mi powiedział, czy to faktycznie pomoże, a jeżeli nie to co dalej ? Nie ma w Krakowie gościa który sobie z tym poradzi ?! Już włożyłem w te awarie 3k i boję się wsadzić kolejne jeżeli problem wróci a w autoryzowanym serwisie mi pewnie wystawią rachunek pod 10k i się zapłaczę. Co to może być ? Może poradzicie do kogo się z tym udać? Proszę o pomoc bo nie wiem co dalej robić ? Nie mam już nerwów, no i przede wszystkim czasu w natłoku obowiązków służbowych i rodzinnych jeszcze jeździć z tym autem od mechesa do elektronika i z powrotem.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam mądre głowy
    IMG20230621193506.jpgIMG20230621193341.jpg

Podjedz do Honda Kokotów do Adama.

Masz coś wpiete w OBD? Jakis czytnik?

A ta kostka to wątpie aby była od Hondy
    4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
    Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Podjedz do Honda Kokotów do Adama. - już byłem. 3 miesiące tam stała...

Masz coś wpiete w OBD? Jakis czytnik? - nie wiem o co chodzi za bardzo, mógłbyś wyjaśnić ?

A ta kostka to wątpie aby była od Hondy - to on mi ją wymienił, albo przynajmniej dał taką twierdząc że to wymienił.

Comment

Z podobnych tematów na tym forum pamiętam, że podobne efekty dawała zaśniedziała kostka elektryczna w klapie bagażnika, lub... pompa hamulcowa.
        Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
        Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Ta kostka to jest właśnie albo od pompy albo od ECU spod maski jak dobrze kojarze.

Comment

Wiem, że nic nie wnoszę do sprawy - ale wtyczka ze zdjęcia mnie zaciekawiła (obstawiałem początkowo, że na bank nie od hondy, ale teraz już nie jestem taki pewien).

wydaje się być podobna do tej:

i do tej:

Comment

Comment

Zamieszczone przez Tom3k Zobacz posta
                Czyli co myślicie panowie ? Spróbować z tym ABSem coś robić? Ile w ogóle może mnie wynieść całkowita regeneracja systemu ABS czy coś takiego ? Jestem totalnym laikiem i zdaje sobie sprawę że do tej pory byłem przez mechesa lekko dymany i wolałbym już uniknąć takich sytuacji.
                Jeszcze raz dzięki za rady í ½í±
                Jest taki gość na FB dosyć ogarnięty. Często ludziom pomaga w trudnych sytuacjach. Może do niego zagadaj.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Sprawdziłeś kostke elektryczną w klapie bagażnik? Też miałem choinke, oddałem samochód do aso i tam za 150 coś zrobili w klapie bagaznika i problemu nie ma do dzisiaj.

Comment

U mnie jak był problem z kostką w tylnej klapie to oprócz choinki na zegarach dało się zaobserwować delikatne kilku sekundowe jarzenie się świateł stopu po zamknięciu z pilota.

Comment

Tzw. choinka kontrolek pojawiała się również gdy do nawalił czujnik ABS, w którymś z tylnych kół. Po wymianie czujnika problem znikał.

Comment

Zamieszczone przez Tom3k Zobacz posta
                        Czyli co myślicie panowie ? Spróbować z tym ABSem coś robić? Ile w ogóle może mnie wynieść całkowita regeneracja systemu ABS czy coś takiego ?
                        Ja jestem po awarii czujnika ABS. Wtedy masz
                        - błąd ciśnienia w kołach,
                        - brak wspomagania kierownicy,
                        - błąd ABS
                        - brak kontroli trakcji.

U Ciebie nie widzę tych objawów. Warto sprawdzić wtyczkę w klapie bagażnika, która rdzewiała i była naprawiana w ramach kampanii serwisowej Hondy.

Niemniej przed wymianami lepiej zacząć od dobrej diagnozy. Generalnie polecam jazdę do serwisu i odczyt błędów.

Comment

Diagnostyka hds lub autel, ds150.
                          Myślę że kogoś znajdziesz w dziale regionalnym.
                          Za koszt podłączenia w aso komputera kupisz sobie autel ap200.

Co polecacie do diagnostyki i obsługi naszych Hond? Mysle tu o HDS może coś od chińskich majfrendów :) Będę wdzięczny za linki.

Comment

Panowie,

Może faktycznie coś z tym modułem ABS ? Jak mam otwartą klapę oraz zapłon przekręcony, kiedy wszystkie kontrolki się świecą to z modułu ABS słuchać dziwny dźwięk, może to jest przyczyną ? Do kogo udać się na wymianę takiego modułu? Do mechanika czy elektromechanika ? No i jakie są mniej więcej koszta wymiany takiego modułu ? Nie mogę wrzucić filmiku z nagranym dźwiękiem ale to jest takie dziwne psykanie jakby jakichś małych zaworków wewnątrz modułu. Jeszcze raz dzięki za wszystkie dobre rady.

Pozdro ????

Comment

Working...
                            X