Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujniki parkowania w Civic IX 1.6 i-DTEC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujniki parkowania w Civic IX 1.6 i-DTEC

Witam.
    Na początek wypadałoby się przywitać gdyż jestem tu nowy
    Otóż, od miesiąca jeżdżę Hondą Civic z 2014 1.6 i-DTEC (bez navi). Już przy odbiorze od dilera miałem błąd check system związany z czujnikami parkowania. Po podłączeniu do komputera, wyszedł przedni lewy.
    Na głupiego, po przeczytaniu poradników, podważyłem ww. czujnik i delikatnie zalałem WD40. Po 1-2 dniach cud malina, błąd zniknął, a czujniki z przodu wykrywają ładnie. Problem teraz leży w tylnich, gdyż żaden nie reaguje, nawet przy kilku cm od przeszkody. Bez błędu, zgaduję że komputer nic nie wyczyta, a i tak nie mam do takowego aktualnie dostępu.
    Elektryka reaguje na bieg wsteczny. Kamerka cofania się załącza, światła się świecą. Czasem blisko od płotu zapali się przedni prawy, a wsteczne bez sygnału.
    Czy jest sposób żeby to zdiagnozować samodzielnie zanim zacznę pytać o porady u mechanika? Z elektryki mam wiedzę bardzo podstawową.
    Jeśli chodzi o moją analize to mogą być dwie opcje;
    1. Tył był bity, a zderzak wymieniany (widać różnice w odcieniu, lecz minimalnie), a ktokolwiek to robił nie podłączył wtyczek, lub je urwał w całości nie przejmując się kompletnie.
    2. Coś na poziomie ECU. Jestem przekonany że hondy w nowszych wersjach mają jakieś sekwencje tego guzika, aby aktywne były tylko przednie (w razie holowania np.). Na tej jest swego rodzaju reset, który nic nie robi. Być może jest jakiś ukryty kod, ale instrukcja nic takiego nie opisuje.
    Od czego zacząć? Chciałbym również zaznaczyć że rozbieranie zderzaka to ostatnia deska ratunku, bo nie znam się kompletnie
    Pozdrawiam.

Z autopsji mogę powiedzieć,że one czasem mają opóźniony zapłon,aczkolwiek jak któryś wyświetla błąd potem znika a następnie znowu sie pojawia za jakiś czas to właśnie jest już koniec danego czujnika i trzeba poszukać/kupić nowy

Comment

Working...
    X