Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co zamiast fabrycznego radia w 9 generacji Civic

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co zamiast fabrycznego radia w 9 generacji Civic

Witam
    Mimo użycia forumowej szukajki nie znalazłem (może też tak szukam - czyli kiepsko) tematu gdzie miałbym konkretniejsze info co mogę zrobić z oryginalnym radiem. Posiadam radio z wyświetlaczem i jak pewnie wszyscy wiedzą siedzi w nim Android 4.0.4 czyli już prehistoria. Owszem udało mi się dzięki poradom z forum trochę w nim namieszać (jako tako Android Auto ruszył, ale tzw. salut na 3 palce mnie drażni), jednak to nie jest to i przymierzam się do pewnych zmian. Generalnie widziałem stacje multimedialne na Androidzie dedykowane 9gen. ale to raczej nic markowego i nie widzi mi się wydawać 1500-2500zł na coś co padnie zaraz po gwarancji. Skłaniam się bardziej ku modułom Android Auto, ale typowo dedykowanego do Civica nie znalazłem. Są oczywiście uniwersalne (np. CP3-11) tylko nie wiem czy to w Hondzie zda egzamin. Generalnie jakimś melomanem nie jestem i fabryczne radio pod tym kątem mi wystarcza, jedyne co chciałbym uzyskać to nawigacja na wyświetlaczu radia z aktualnym mapami (najlepiej oczywiście coś w stylu Google Maps czy Yanosik) i wybieraniem głosowym lokalizacji docelowej (czyli najlepiej soft z telefonu przez Android Auto). Fajnie jakby dało się to wszystko obsługiwać przez oryginalny ekran dotykowy, ale raczej liczę się z tym, iż to będzie niemożliwe, no chyba że ktoś coś takiego rozpracował. Oryginalne radio wolałbym pozostawić ze względu na jako taką prostotę i kompatybilność z komputerem samochodu (info ze spalania, trasy itp.). Mimo tego, że jak pisałem wyżej, skłaniam się ku Android Auto to chciałbym zasięgnąć Waszych opinii, co najlepiej w takim aucie by się spisało. Wiadomo że ostatecznie mogę dać uchwyt i jechać na telefonie ale tak trochę drażni mnie to, iż mam radio z wyświetlaczem a z niego nie korzystam (chodzi o nawigowanie).

Witam ponownie
    Panowie i Panie ostatnio miałem okazję zobaczyć chińską stację multimedialną w akcji. Co prawda nie było to w Civicu jak mój, ale w Polówce u znajomego, aczkolwiek muszę przyznać iż nie było tragedii. Dźwięk nawet ok, płynność działania jak na moje potrzeby też zadowalająca (2GB RAMu). Dodatkowo radyjko sporo informacji odczytywało z magistrali CAN (otwieranie drzwi, ilość paliwa itp.). Znajomy generalnie zakup sobie chwalił a jest osobą trochę obytą w temacie - sam naprawia telefony, radia i inną elektronikę. Trochę swoją opinią mi namieszał, aż w końcu poszukałem coś u przyjaciół z dalekiego wschodu. Skłaniałbym się do czegoś takiego:

Pytanie czy to będzie dobrze współgrać z autem? Może ktoś już coś takiego posiada? Czy do Civica po faceliftingu będzie to pasowało (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ponoć może być problem z przyciskiem od awaryjnych)? Chińczykowi też już parę pytań zadałem ale na razie cisza, dlatego szukam jeszcze tutaj jakiś informacji.

Comment

Przepraszam za spamowanie ale nie dopatrzyłem się możliwości edycji wcześniejszego posta.
      Co do radyjka z Chin to widzę, iż temat już jest na forum i teoretycznie sporo w nim zostało wyjaśnione. Ciągle mnie jednak zastanawia czy wszystko będzie jak należy (czytałem, iż niektórzy z Was musieli co nieco szlifować ramkę itp.).
      Z pytań jakie na szybko mi się nasuwają:
      1. Czy ten model radia będzie pasował bezproblemowo do polifta z czarnym przyciskiem awaryjnych i mającym w oryginale radio z wyświetlaczem?
      2. Czy sprzedawca dostarcza komplet okablowania (niektórzy z Was zamawiali niejako z tej samej aukcji, więc powinni być w temacie) i czy nie będę musiał coś dodatkowo szukać na rynku (na fotce z aukcji niby jest sporo okablowania ale niepewność pozostaje)?
      3. Czy Ci którzy zamówili to radio mogą potwierdzić, iż przyszło im faktycznie 4GB/64GB i z odpowiednią wersją androida?
      4. Czy radio wyświetla dodatkowe informacje typu: otwarte drzwi, spalanie, zużycie paliwa, przebieg trasy itp. (coś jak w oryginale)?
      5. Czy to radio współgra z górnym wyświetlaczem, np. info o radiu, odtwarzanej muzyce itp.?
      6. Czy jest ktoś z okolic pomiędzy Warszawą a Łodzią kto posiada takowe radio i byłby chętny na prezentację i wyjaśnienie różnych wątpliwości?

PS. Chińczyk odpisał dość enigmatycznie, że nie wspierają oryginalnego radia. Nie bardzo wiem jak to mam rozumieć? Może chodziło mu o to, iż niestety radia z aukcji nie zamontuję jednak w miejsce oryginalnego bo może jest jakieś inne okablowanie?
      Last edited by Yaro1979; 07-07-2022, 10:35.

Comment

Yaro1979, ja mam chińczyka i jakoś to już chodzi ponad 2 lata, Ty akurat jesteś w podobnej sytuacji co nasz kolega Alix, on miał oryginalne navi w swoim Type R i zmienił właśnie na chińczyka takiej jakiego mam ja. Możesz tutaj poczytać. Od siebie mogę Ci powiedź, że:
        - pokazuje otwarte drzwi, spalania nie pokazuje, przebiegu trasy nie pokazuje, na górnym wyświetlaczu pokazuje tylko, nr albumu i nr piosenki jak gra np. z pendriva, informacji o radiu FM nie pokazuje, ja zamawiałem 2GB i 32GB i takie do mnie przyszło, odnośnie okablowania to czytaj w wątku Alixa, bo wiem, że coś dodatkowo zamawiał, chyba kable pod oryginalne gniazdo USB i kamerę.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Working...
        X