Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie gra lewy tweeter

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie gra lewy tweeter

Witam serdecznie, mam drobny problem ...nie gra lewy tweeter.podmienilem z prawa strona to gra czyli problem jest gdzieś z zasilaniem . Nasuwa mi się pytanie... Czy mogę podłączyć ten tweeter do kabelków od lewego glosnika ? Przerabiał ktoś ten temat?

Zamieszczone przez Konrad007-honda Zobacz posta
    Czy mogę podłączyć ten tweeter do kabelków od lewego glosnika ? Przerabiał ktoś ten temat?
    Trochę nie bardzo, zmienisz wtedy rezystancję tweeterów, bo połączysz je równolegle, a wiec zmniejszy się opór, a tym samym zaburzy to prawidłową pracę zwrotnicy - przez nią - podłączony jest każdy tweeter. Jeżeli dół gra, a nie gra góra (tweeter) to szukaj przyczyny w zwrotnicy, trzeba też sprawdzić przewody.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Trochę nie bardzo, zmienisz wtedy rezystancję tweeterów, bo połączysz je równolegle, a wiec zmniejszy się opór, a tym samym zaburzy to prawidłową pracę zwrotnicy - przez nią - podłączony jest każdy tweeter. Jeżeli dół gra, a nie gra góra (tweeter) to szukaj przyczyny w zwrotnicy, trzeba też sprawdzić przewody.
      dziękuję za odpowiedź,kojarzysz gdzie umieszczona jest zwrotnica bo rozbebeszylem boczek i wychodzi na to że gdzieś pod głośnikiem(nigdzie nie widzę) i pytanie moje czy muszę jego zdemontować?

Comment

Pewnie przy samym tweeterze jest kondensatorek przypięty.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
          Pewnie przy samym tweeterze jest kondensatorek przypięty.

Dokładnie tam jest jak mówisz ,czyli skoro nie mam prądu w ujęciu do tweetera to mogę nowe kable puścić z głośnika w drzwiach do tweetera i wyeliminuje problem z prądem bo sam tweeter gra podłączony do prawej strony

Comment

Kable do niego idą od dolnego głośnika w tych drzwiach to za dużo szukania nie masz usterki. Działasz w obrębie jednych drzwi. Jeśli nie chce ci się szukać przerwy to puść nowe 2 kabelki od woofera w tych drzwiach to tweetera. A kondensator utnie odpowiednio pasma.

Comment

O to mi chodziło dzięki piękne za pomoc

Comment

Working...
              X