Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujniki cofania błąd wymiana?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujniki cofania błąd wymiana?

Witam,
    od jakiegoś czasu pojawia mi się taka kontrolka po włączeniu czujników parkowania (zdjęcie z internetu, ale u mnie to podobnie wygląda)
    obraz_2022-02-20_214112.png
    Wyszło, że lewy czujnik z przodu jako jedyny nie wykrywa ruchu i jest do wymiany.

Mój samochód to civic ix 2013 1.6 lifestyle, więc jaki do niego dobrać czujnik - najlepiej OE? Drugie pytanie czy wymiana jest trudna? Posiada ktoś jakiś film, zdjęcia? W internecie nie mogę nic znaleźć :/.

Zamieszczone przez Andrzejhonda1 Zobacz posta
    pojawia mi się taka kontrolka po włączeniu czujników parkowania
    to ja mam pytanie bo nie znam tego systemu, czy da się włączyć czujniki? ...w celu sprawdzenia? .. tak to zrozumiałem, że potrafisz je załączyć? ..naprawdę tak można zrobić?
    Jeśli czujnik nie wykrywa ruchu?, sam możesz go sprawdzić i potwierdzić przykładając do czujnika stetoskop. Sprawny czujnik (np przy załączonym wstecznym) wysyła pulsacyjne sygnały i to słychać. Spróbuj przyłożyć smartfon w trybie nagrywania dźwięku.
    Ja bym czujnika nie kupował i nie wymieniał, na razie. Bo nie wiesz co się stało? i co mu się dzieje. Może ja mam takie szczęście ale wszystkie czujniki które nie działały w autach w których grzebałem były sprawne! ..a problem jest zazwyczaj w tym że zaśniedziała wtyczka (jeden z pinów) bo się woda dostała i zaśniedziało i nie działał, albo był zgniły 1 kabelek (są 2) bo był uszkodzony i też od wilgoci nie przewodził.
    Wystarczyło to wyczyścić zlutować zaizolować i działa. Koszt 0zł.
    Aby się tam dostać trzeba zdjąć zderzak, niestety.

Przykład:
    widać wtyczkę i 2 piny, jak zdjąłem zderzak, nic nie wskazuje na żadne uszkodzenia, zdjąłem zaślepkę czujnika (zaślepka od wilgoci) nadal nic nie widać uszkodzeń, wypiąłem wtyczkę a 1 pin był "biały" zaśniedział całkowicie, po oczyszczeniu spryskaniu preparatem wypierającym H2O (nie wd40 !!) ..wszystko działa do dziś.

Czujnika nie wyjmiesz, bo jak widać w tym przykładzie wystają 4 zaczepy które trzymają go w zderzaku.
    Last edited by rambo7; 21-02-2022, 14:59.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie wiem, czy będzie pomocny. Ja demontowałem u siebie przedni zderzak, też generacja 9 tyle, że e`Rka.

Demontaż przedniego zderzaka

W razie potrzeby masz też tył

Demontaż tylnego zderzaka
      Pozdrawiam Czarodziej
      Mój Szogun

Comment

Dzięki panowie za rady.

Ja mam w swojej hondzie przycisk, który włącza i wyłącza czujniki. Jak jeżdżę na włączonym to mam cał czas pokazany ten komunikat check system, aczkolwiek wszystkie czujniki oprócz lewego przodu wykkrywają. Rzeczywiście może najpierw spróbuj zdjąć zderzak i może uda m się to rozwiązać.
        Tak btw. wiecie jakiś jest oryginalny kod dla tego czujnika?

O kurde, ale to dużo pracy, żeby dostać się do niego...
        Last edited by Andrzejhonda1; 21-02-2022, 16:22.

Comment

Zamieszczone przez Andrzejhonda1 Zobacz posta
          Dzięki panowie za rady.

Ja mam w swojej hondzie przycisk, który włącza i wyłącza czujniki. Jak jeżdżę na włączonym to mam cał czas pokazany ten komunikat check system, aczkolwiek wszystkie czujniki oprócz lewego przodu wykkrywają. Rzeczywiście może najpierw spróbuj zdjąć zderzak i może uda m się to rozwiązać.
          Tak btw. wiecie jakiś jest oryginalny kod dla tego czujnika?

O kurde, ale to dużo pracy, żeby dostać się do niego...

Proszę:

Comment

Dzięki, a co oznacza przekreślenie? Bo widzę na allegro czujniki z numer, który jest przekreślony.

Comment

... no więc właśnie, skoro jeden czujnik komunikuje informację "nie widzę" - czyli "nie działam", nie oznacza usterki czujnika, oznacza jedynie że on nie może realizować swojego zadania.
              Komunikat na wyświetlaczu nie mówi "uszkodzony czujnik" - takiej informacji tam nie ma . Ta informacja mówi że "czujn ik nie widzi przeszkody".
              ...bo jak nie ma prądu ... to nie widzi,
              ... jak jest zabrudzony ... to nie widzi,
              ... jak jest wypięty... to nie widzi .
              itd. itp.
              czyli kupując nowy czujnik, będziesz miał 2 sprawne czujniki.
              A idzie o to by sprawdzić ... co ? kto, ? uniemożliwia mu widzenie przeszkody, czyli jaka jest przyczyna? (chyba że ktoś uderzył w ten czujnik i jest mechanicznie zdemolowany).
              Do tego sprawdzenia, tak czy siak... musisz zdjąć zderzak .
              Czujnik możesz zamienić miejscami, i jeśli okaże się że zamieniony czujnik nie działa, no to wiadomo że coś po stronie zasilania czujnika. Jeśli zadziała no to trzeba zobaczyć co z pinami czujnika, lub czy nie jest brudny itd.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

NIe da się ukryć, że masz rację. Pryskałem tam do środka wd-40, ale to nic nie dało. Może rzeczywiście jest tak jak mówisz i czujnik jest sprawny, ale jest coś nie tak z połączeniem...

Comment

Working...
                X