Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak światła mijania od strony kierowcy.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak światła mijania od strony kierowcy.

Dzień dobry.
    Mam mianowicie problem z prawym swiatlem mijania a dokladnie brak jego. Co juz sprawdziłem :żarówka wymieniona na nową, bezpiecznik pod pokrywką silnika jest ok jest zaznaczony na fotce. Brak pradu przy żarówce. Co moze jeszcze odpowiadać za światła drogowe?
    Załączone pliki

Według tego (bezpieczniki 2012) opisu za prawe światło mijania odpowiada bezpiecznik 10A o numerze "6" w komorze silnika. Ten sprawdzałeś? Jesli masz multimetr, albo kontrolkę, sprawdź, czy napięcie jest na jednym i drugim pinie bezpiecznika. Czasem bezpiecznik wygląda na dobry, a ma przerwę.
    Jeśli nie to, to już grubsza sprawa. Nie jestem pewien, czy jest gdzieś przekaźnik od świateł, być może uszkodziły się styki od niego.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

brakuje konsekwencji...
      w temacie piszesz "bak światła mijania" ...a poniżej
      Zamieszczone przez lukaszek811 Zobacz posta
      Co moze jeszcze odpowiadać za światła drogowe?
      to się rozumie że nie ma ani mijania, ani drogowych?

Brak światła mijania od strony kierowcy. (...)
      Mam mianowicie problem z prawym swiatlem mijania
      musisz jeszcze raz, spokojnie usiąść i przemyśleć co piszesz .
      Światło od strony kierowcy to ..Lewe, no jak byś nie patrzył lewe.
      Last edited by rambo7; 17-01-2022, 14:14.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Przepraszam za pomyłkę. Jest to światło mijania czyli (krótkie) i strona lewa czyli (kierowcy) - żarówka h7. Bezpiecznik został sprawdzony w komorze silnika. Mam pytanko czy jest moze jeszcze jakiś przekaznik lub bezpievznik od tego światła?

Comment

przekaźnika nie ma.
          Poukładajmy, bo nie wszystko "widać" co piszesz.
          żarówka wymieniona na nową
          ok, to weź miernik ustaw na pomiar obwodu, jak miernikiem dotkniesz sonda czerwona i czarna (żarówka H7 ma 2 piny) to musi piszczeć czyli obwód zamknięty. Jest ?? jak piszczy to żarówka sprawna.
          Dalej, na żarówkę musisz zapiąć kostkę i dopiero w tej pozycji robić pomiar [V] inaczej nic nie zmierzysz na kostce. (trzeba ja nieco wysunąć lub nie zapinać do końca).
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Problem został rozwiązany, przyczyną był błąd ludzki czyli mój. Zamiast wymieniać żarówkę od świateł mijania wymieniałem żarówkę od świateł długich. Moja pomyłka wynikała z tego że był tam bardzo słaby dostęp i oczwiscie pośpiech.

Comment

prawe.... lewe.... drogowe... mijania... krótkie ....długie, H7, ... wbrew pozorom to nie takie proste, i nie nabijamy się
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X